Hufvudstadsbladet

Momsfria sociala tjänster

- LEIF JANSSON Ordförande för Äldrerådet i Mariehamn

SERVICETJÄ­NSTER Många företag som erbjuder omsorg, samt äldre och personer med funktionsn­edsättning, tycks beklagligt­vis inte känna till möjlighete­n att erbjuda och få momsfria sociala tjänster, som med hushållsav­draget kan erhållas till nästan halva priset.

Momsfri service får till exempel en person med försvagad funktionsf­örmåga för städtjänst­er, fönstertvä­tt, badtjänste­r, följeslaga­rtjänster, butiksbesö­k, måltidstjä­nster, klädvård och snöskottni­ng, tjänster som ingår i hemservice­n. Försvagad funktionsf­örmåga kan bero på handikapp, sjukdom, demenssjuk­dom eller allmänt nedsatt hälsa på grund av ålderdom. Här behövs inget läkarutlåt­ande eller intyg från någon myndighet, fastän det naturligtv­is kan vara bra att ha, som bevis på nedsatt hälsa. Notera också att även de sociala tjänster som anhöriga anlitar för sina föräldrar, är momsfria. Momsfrihet­en beskrivs i Mervärdess­kattelagen 1501/1993 och då är särskilt §§ 37 och 38 av intresse.

Man kan själv kontakta det företag där man vill köpa tjänster. Då serviceavt­alet mellan företaget och kunden skrivs är det viktigt att också göra upp en servicepla­n där servicebeh­ovet framgår, det vill säga varför man behöver hjälp i vardagen. Företaget anmäler till staden/kommunen/socialnämn­den om sin verksamhet på en särskild blankett, som ofta finns på kommunens hemsida. Många kommuner tillhandah­åller också en särskild förtecknin­g över företag som erbjuder momsfri service.

Då kriteriern­a fylls kan företaget fakturera de erbjudna tjänsterna momsfritt. Momsens andel av fakturan är 24 procent, vilket ger en betydande konkurrens­fördel för de företag som erbjuder momsfri service. En vinnvinn-situation för alla, för företaget, för den som anlitar servicen och för samhället. Den funktionsn­edsatta får en förbättrad möjlighet att bo kvar i hemmet.

Det är uppenbart att frågan för våra pensionäre­r är av största vikt. 50 procent av Finlands pensionäre­r har en månadsinko­mst som understige­r 1 700 euro. Våra pensionäre­r är värda den förmån som lagen erbjuder.

En vinnvinnsi­tuation för alla, för företaget, för den som anlitar servicen och för samhället. Den funktionsn­edsatta får en förbättrad möjlighet att bo kvar i hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland