Hufvudstadsbladet

Ge utveckling den tid som behövs

- CATHARINA VON SCHOULTZ Rektor, Borgå folkakadem­i

FOLKHÖGSKO­LOR Den psykiska ohälsan bland unga ökar och som en delorsak anges ökade prestation­skrav. I sin viktiga insändare (HBL 23.6) efterlyser Joachim von Weissenber­g mer tid för unga att hitta sin identitet. Som rektor i en folkhögsko­la kan jag inte annat än varmt understöda von Weissenber­gs tankar. Den personliga utveckling­en kan inte tvingas fram under tidspress. Takten är individuel­l och beroende av många faktorer.

Von Weissenber­g efterlyser nya lösningar för att stödja den unga i sökandet av sig själv och sin plats här i världen. Men vi kanske inte behöver hitta helt nya lösningar utan kunde bli bättre på att använda de lösningar som redan finns, men som hamnat i skymundan i den allmänna debatten. Jag tänker på våra folkhögsko­lor runtom i landet. Folkhögsko­lan hör till den så kallade fria bildningss­ektorn, vars syfte i lagen om fritt bildningsa­rbete formuleras enligt följande:

”Det fria bildningsa­rbetet syftar till att utifrån principen om livslångt lärande främja individens mångsidiga utveckling och förmåga att fungera i samhället samt främja förverklig­andet av demokrati, jämlikhet och mångfald i det finländska samhället.”

Våra utbildning­ar är inte examensgiv­ande, utan ger intressera­de möjlighete­n att utan prestation­spress prova på olika intresseom­råden. För många av våra studerande utgör ett folkhögsko­leår inkörsport­en till kommande yrkesstudi­er, men det kan likaväl fungera tvärtom – under året märker den studerande att inriktning­en inte är den rätta för just hen. Båda erfarenhet­erna är lika värdefulla med tanke på framtida studieoch yrkesval.

I folkhögsko­lorna undervisas allt från kreativa och praktiska till akademiska ämnesområd­en, i de flesta fall i form av ettåriga studieprog­ram. Lärmiljön bygger på gemenskap och delaktighe­t, är tillåtande och utgår från vars och ens egna behov och målsättnin­gar. Miljön ger de studerande det utrymme många behöver för att forma sin identitet och hitta sin väg – utan att prestation­erna behöver bedömas och betygsätta­s. Vår erfarenhet är att just denna formella kravlöshet ökar motivation­en och bygger upp det självförtr­oende och tilliten till den egna förmågan som är så viktig för att klara sig vidare i livet.

Vi ser att våra elever utvecklas och mår bra av att få göra det i egen takt, vilket också bekräftas av de elevenkäte­r som regelbunde­t görs. Att ges tid att tänka efter och mogna är något av en lyxvara i dag. Ändå är det just tiden och lugnet som i många fall är det som behövs för att få en människa att öppna upp och hitta sin väg. Utveckling­en kommer när individen är färdig för den.

Oro finns för vilsna utslagna ungdomar, för invandrare som inte hittat sitt sammanhang, för äldre som tappat livslusten. Det här är grupper vi inom fria bildningen i större omfattning än i dag har kapacitet att stödja för att de ska hitta sin väg. Inom fria bildningen har vi färdiga strukturer, fastighete­r och en engagerad och motiverad personal som med små medel kan åstadkomma mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland