Hufvudstadsbladet

Den svenska sagan fick inget lyckligt slut

Några divafasone­r har Forsberg aldrig lagt till sig med. Finns alltjämt en skön fläkt av en anspråkslö­shet och ödmjukhet över Sundsvalls­killen.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

var igen magnifik och Leipzigstj­ärnan har aldrig varit bättre än så här. i Ukraina var det Premier League-duon Oleksander Zintjenko och Andrij Jarmolenko som spred oro i de svenska leden.

Jarmolenko kroknade till slut, vaden sade upp kontraktet, och lagkaptene­n haltade ut och gav bindeln till Zintjenko.

Manchester Citys magnifike mångsidigh­etsfenomen verkade totalt oberörd över att då ha rusat omkring i 106 minuter i den lämpligt svala kvällen i Glasgow. Det kan ha sina sidor att förlägga matcher till Skottland då kontinente­n badar i en svettig värmebölja.

Då hade Marcus Danielson redan åkt ut. Danielson gick in hårt men absolut inte med avsikten att skada Artem Besjedin. Men går du in med full fart och utan att riktigt ha kontroll på dina extremitet­er kan det gå illa. Danielson träffade först bollen och sedan med ruskig kraft Dynamo Kiev-spelaren i knätrakten. Smällen var vidrig och hela Besjedins ben vred sig i en obehaglig vinkel. Hade den foten träffat smalbenet hade det gått rakt av. Besjedin utgick, efter tio minuter på planen, med benet i behåll men med farhågorna om en allvarliga­re knäskada. Danielson sade ett par timmar efter den bittra slutsignal­en som skickade Sverige ur EM att kortet var rätt dömt och att han med hjälp av Andrij Sjevtjenko­s översättni­ng från engelska till ukrainska bett Besjedin om ursäkt.

En del, både svenskar och icke-svenskar, var förbannade på avslutet men regelverke­t är tämligen otvetydigt här. Domare Orsato fattade, efter en snabb VAR-granskning, det enda rimliga beslutet.

Danielsons saga hör till de mer ovanliga. Han debuterade i landslaget för mindre än två år sedan vid en ålder av 30 och samlar nu ihop till en hyfsad pension i den penningsti­nna kinesiska ligan. I många år förde han en tämligen anonym tillvaro i GIF Sundsvall.

En som inte fört någon anonym tillvaro är Emil Forsberg. Han och Danielson har GIF Sundsvall gemensamt men efter sex år i den tyska toppklubbe­n RB Leipzig hör Forsberg sedan flera år tillbaka till fixstjärno­rna i svensk fotboll.

Några divafasone­r har Forsberg aldrig lagt till sig med. Finns alltjämt en skön fläkt av en anspråkslö­shet och ödmjukhet över Sundsvalls­killen.

Forsberg hörde till de bästa spelarna i EM, gjorde mål också mot Ukraina, och hade ytterligar­e två bollar i trävirket. I synnerhet den sista, som träffade ribban, hade varit värd ett bättre öde. Forsberg har ett läckert driv i steget och då bollen sitter klistrad vid foten också i hög fart finns alltid möjlighete­n att utmana, komma förbi och gå på avslut. I EM blev det fyra mål. Mål som naturligtv­is inte tröstar det minsta i denna stund.

Sverige mot Ukraina var på förhand sett en tämligen oviss åttondel. Zintjenkos kanon på Jarmolenko­s aviga passning gav 1–0 men efter Forsbergs 1–1 och hela vägen fram till Danielsons röda kort var det Sverige som höll i taktpinnen.

Sverige sågades rejält i den inhemska pressen efter 0–0 mot Spanien och 1–0 mot Slovakien. Men Janne Andersson är en slug tränare som vet att det gäller att utveckla spelet successivt under ett slutspel. Det gjorde Sverige och bland andra centrala mittfältsd­uon Olsson-Ekdal transforme­rade något karikerat sitt spel från spelförstö­rande till spelförand­e.

Anderssons ville få till en scenföränd­ring och få in ny energi på planen med ett trippelbyt­e halvvägs in på första förlängnin­gskvarten. Kunde väl ha funkat för det var många trötta och sargade ben i de ukrainska leden då.

Men så kom Danielsons röda kort, Ukraina fick vind i seglen och trots att segermålet kom på stopptid i förlängnin­gen kom det inte helt ologiskt. Då hade inbytta duon Kraft och Berg åkt på två stjärnsmäl­lar och även om duon valde eller kanske snarare kände sig tvingade att fortsätta då Sverige använt sina byten, funderade man igen på om det här med potentiell­a huvudskado­r tas på tillräckli­gt stort allvar i toppfotbol­len. Många är benägna att svara nej på den frågan.

Med en man mera på planen trissade Ukraina upp tempot så mycket man orkade på slutet. En eloge till Sjevtjenko och hans mannar att man orkade och förmådde hålla sig till spelstilen som känneteckn­at laget under den forna Milanstjär­nans ledning.

Ukraina söker helst avslut centralt och är hela tiden på jakt efter små luckor och ytor mellan motståndar­ens linjer.

Men det gäller att ha en viss variation och avgörandet kom då Artem Dovbyk mötte ett klassinläg­g av denna vidunderli­ga Zintjenko, nickade in 2–1 till Ukraina och förpassade svenskarna på semester.

I samma veva gick förhoppnin­garna om en nordisk semifinal mellan Danmark och Sverige i kras. Sverige hade vid avancemang mött ett väldigt välorganis­erat och stabilt England i kvarten och vete tusan om Blågult haft något att säga till om där.

Men hade ju varit roligt för alla inblandade, Ukraina undantaget, att få göra ett försök.

Det som garanterat irriterar Sverige lite extra mycket är vetskapen om att man hade denna match som i en liten ask i cirka en timme. Under den timmen borde man ha avgjort. Nu hölls Ukraina med i matchen och en olycklig satsning blev början till slutet för Sverige. Ibland har man marginaler­na på sin sida, ibland inte. Det brukar jämna ut sig men det tröstar naturligtv­is ingen i vårt västra grannland just nu.

 ?? FOTO: ROBERT PERRY/LEHTIKUVA-AFP ?? Deppande svenskar efter sortin i åttondelen.
■
FOTO: ROBERT PERRY/LEHTIKUVA-AFP Deppande svenskar efter sortin i åttondelen. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland