Hufvudstadsbladet

Alltid på rätt plats vid rätt tillfälle

629 matcher för Barcelona. 125 för det spanska landslaget. Antal mål? femton, respektive två men så är inte Sergio Busquets främsta uppgift ute på planen att göra mål.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Det finns en gammal klyscha med hög hög sanningsha­lt inom fotboll och övriga lagsporter. Klyschan om att vissa spelare gör resten bättre och i den kategorin är det få som är bättre än 32-årige Busquets som sällan fått de stora rubrikerna.

I Barcelona var det i många år Xavi och Iniesta som spelade huvudrolle­rna med Busquets i en utmärkt biroll. I Barcelona och La Roja försöker yngre spelare konkurrera ut ikonen men som landslagst­ränaren Luis Enrique sade till The Athletic efter 5–0-krossen mot Slovakien.

– Han var magnifik. Som han alltid är. Underskatt­ad men unik. Och alltid att lita på, sade Enrique då.

Busquets gör inte särskilt många mål men det är knappast en tillfällig­het att Spanien börjat ösa in mål med mittfältar­en tillbaka i leden. Efter två allt annat än imponerand­e matcher inlednings­vis där Spanien mäktade med ett mål gjorde Spanien fem mot Slovakien och fem mot Kroatien i åttondelen. Gemensam nämnare för de matcherna är att Busquets inlett. I de två inledande matcherna saknades han på grund av att han smittats av coronaviru­set.

Luis Enrigue, själv en mer offensivt inriktad mittfältar­e under den aktiva karriären, har tränat Busquets också i Barcelona och alltid varit ett stort fan av Sabadells stora son.

Busquets gjorde sig tidigare ibland känd som en spelare som går hårt, ibland rentav fult, in i närkampern­a. Han var alltid oskyldig men hade ingenting emot att själv förstärka en hel del vid minsta lilla kontakt.

En del av det har försvunnit med åren men en sak som aldrig försvinner är spelintell­igensen. Busquets ser inte särskilt snabb eller teknisk ut men blicken och passningss­äkerheten är förstklass­iga. Han hör till eliten då det gäller att slå snabba passningar. Passningar som anger takten och som ger medspelarn­a lite mera ytor och tid ute på planen.

Väldigt ofta ifrågasatt och också kritiserad av motståndar­e. Väldigt uppskattad av medspelarn­a som vet hur smart och viktig Busquets är ute på planen.

Spelintell­igensen var skyhög redan i unga år och han gjorde debut i Barcelona som 17-åring.

– Jag minns att Lionel Messi efter tre dagars träning med Busquets sade: Jag gillar honom, har Barcelonas forna och Manchester Citys nuvarande mästarträn­are Pep Guardiolas sagt.

I sin uppskattad­e pivotroll i en lågt liggande central mittfältsp­osition har Busquets alltid haft en kontroller­ande roll. Och har du mycket boll, och ligger centralt är det oundviklig­t att det smäller ibland. 152 varningar och ett rött kort talar sitt tydliga språk.

– Jag anlände rätt sent till FC Barcelona och skapade min identitet på gatorna och på ojämna sandplaner. Där var man ofta tvungen att rulla upp ärmarna och smälla på om så krävdes. Det gör jag fortfarand­e om det krävs, säger Busquets till El Pais.

Många har försökt sno Busquets plats på Barcas mittfält. Javier Mascherano insåg att det inte går och flyttade ner till mittbacksp­osition, nederlända­ren Frenkie De Jong har inte heller lyckats även om han varit bra i lite varierande roller.

– Busquets är en superkille. Då jag anlände till Barcelona var han direkt framme och undrade om han kan hjälpa till med något, säger De Jong till The Athletic.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA ?? Sergio Busquets begår inte
■ många misstag på planen.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA Sergio Busquets begår inte ■ många misstag på planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland