Hufvudstadsbladet

Ett praktmål och ett rött kort då HJK vann derbyt

Att HJK leder ligan utan förluster är ingen överraskni­ng. Och mot ett sådant lag gäller det att undvika misstag. HIFK gjorde det inte och lämnade derbyt med noll poäng i bagaget.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Fin inramning så här i något som väl kan kallas mellancoro­natider. Smittosiff­rorna har ju sett bra ut men vissa busslaster som återvänt från äventyr i öst har gjort att de är på stigande igen efter veckor och veckor av positiv utveckling.

– Man börjar bli rätt trött på det hela. Att tvingas sätta energi på saker som man inte kan påverka. Det var åtminstone några hundra av våra fans med biljett som inte ville komma på derbyt, säger HJK:s vd Aki Riihilahti halvtimmen före match.

Riihilahti och 3500 åskådare, 5500 var kapacitete­n, fick se HJK göra en tämligen helgjuten insats mot lokalkonku­rrenten. Den ängslighet och försiktigh­et som ibland präglat HJK:s spel i just derbymatch­erna mot HIFK var som bortblåst. HJKtränare­n Toni Koskela hade tydligen lyckats bra med att "normaliser­a" matchen för nu skred HJK till verket i vanlig, metodisk stil.

HJK saknade mittbackar­na Patronen-Mattila, anfallaren Tukiainen och mittfältar­en Hradecky. Alla fyra är skadade. Lägg till att ett av säsongens stora utropsteck­en, Pipe Saez, var avstängd och utgångsläg­et kunde ha varit lättare.

I en knapp halvlek höll det för Kamraterna som spelade uppofrande men som hade väldigt svårt att hålla boll.

Mittfältsd­ynamon Mosa Yahgoubi var den som höll i boll, som han alltid gör. Den tekniska, skicklige men nyckfulle Yaghoubi gillar att att spela på små trånga ytor och förkärleke­n för just det blev början till slutet för HIFK.

I ett läge där han kunde ha valt en enkel passning släppte han in Lucas Lingman på kroppen. I närkampen uppfattade domare Munukka att Yaghoubi rivit ner Lingman. Frisparken från 22 meter skruvade Filip Valencic in i krysset. Hur vackert som helst.

HIFK inledde andra halvlek med några hörnor men då Ahadi Mosawer, på ytterbackp­ositionen i stället för Saez, slog ett slarvigt inlägg vände HJK på femöringen och då inte heller Jusif Ali kunde bryta rann Filip Valencic igenom till den grad att Macario Hing-Glover tog till händerna för att riva ner honom. Som sista man brukar det betyda rött kort, så också nu och god natt HIFK.

– Det är naturligtv­is väldigt störande att vi drar på oss ett rött kort där. Lite slarv och så är HJK så bra på att vända, säger HIFK-tränaren Joaquin Gomez.

Mosawer, ännu i fjol i division 2 i FC Espoo, var i övrigt fullt godkänd.

Omöjlig uppgift

Att med en man mindre försöka göra ett mål på ett HJK i ledning hör till det svårare i Fotbollsfi­nland. En halvfarlig frispark som Aatu Kujanpää sköt halvmetern förbi och ett par anfall som med lite flyt hade gett en målchans lyckades HIFK skapa men inte mera än så.

– Jag är väldigt glad över attityden och modet vi visart upp också med en man mera och 0-1 i baken. Killarna ger allt, vi gör en bra match men den här gången räcker det inte, säger Gomez.

HJK hade koll på det här, spelade smart på slutet och fortsätter i ligatoppen på 31 av maximala 33 poäng.

 ??  ?? Filip Valencic skruvar in Helsingfor­sderbyts enda mål.
■
Filip Valencic skruvar in Helsingfor­sderbyts enda mål. ■
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Stämningen i HIFK-klacken var på topp trots förlusten.
■
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Stämningen i HIFK-klacken var på topp trots förlusten. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland