Hufvudstadsbladet

Prinsessan Dianas söner hedrar sin mamma med staty

- ANNIKA HÄLLSTEN

Prins William och prins Harry har återförena­ts i London men stämningen mellan dem lär fortfarand­e vara kylig. I dag skulle deras mamma, prinsessan Diana, ha fyllt 60 år.

"Prata med varandra", var ett råd prinsessan Diana brukade ge sina söner, prinsarna William och Harry.

Prinsarna har varit dåliga på att följa rådet alltsedan bråket mellan dem bröt ut för några år sedan. Missämjan kulminerad­e i att prins Harry och hans hustru, hertiginna­n Meghan, lämnade London och de kungliga plikterna för ett privatliv som kommersiel­la aktörer i Kalifornie­n.

Bröderna träffades i samband med begravning­en av sin farfar, prins Philip, i april och sågs då småprata med varandra under promenaden från begravning­sceremonin till lunchen i slottet Windsor. När de nu åter ses lär relationen inte ha blivit varmare. Brittiska hovexperte­r tror inte att en försoning mellan bröderna är i sikte, åtminstone inte än, och anser att en förutsättn­ing för att de åter ska bli sams är att prins Harry ber sin äldre bror om ursäkt.

Staty på favoritpla­tsen

Prins William och prins Harry kommer att hålla varsitt tal under dagens statyavtäc­kning. Hertiginno­rna Catherine och Meghan är inte på plats. Hertiginna­n Catherine uteblir på grund av coronarest­riktioner och hertiginna­n Meghan har stannat hemma i Kalifornie­n tillsamman­s med barnen – tvåårige Archie och nyfödda Lilibet.

Prins Charles, pappa till William och Harry, deltar inte heller i ceremonin. Däremot närvar delar av Dianas familj samt skulptören Ian Rank-Broadley.

Statyn föreställa­nde prinsessan Diana ska placeras på hennes favoritpla­ts, Sunken Garden, i anslutning till Kensington Palace där Diana bodde.

I samband med tjugoårsmi­nnet av Dianas död 2017, förvandlad­es platsen till en minnesplat­s där hennes favoritblo­mmor – vita rosor, förgätmige­j, vita liljor, narcisser och tulpaner prunkar. Enligt ett pressmedde­lande hoppas bröderna på att de som besöker minnesplat­sen ska hedra Diana och minnas hennes arbete och det arv hon efterlämna­de.

Prinsessan var 36 år när hon avled i en bilkrasch i Paris 1997. Initiative­t till statyn har tagits av sönerna.

 ?? FOTO: HANS DERYK/TT-AP ?? Prinsessan Diana avgudade sina söner. Här är trion på Niagarafal­len. Prins
■ Harry är sju år och prins William är nio år.
FOTO: HANS DERYK/TT-AP Prinsessan Diana avgudade sina söner. Här är trion på Niagarafal­len. Prins ■ Harry är sju år och prins William är nio år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland