Hufvudstadsbladet

Manlighet och skog inspirerar skulptören Santi Delgado

Santiyago Delgado skapar skulpturer som blandar hbtq-tematik i Tom of Finland-tradition med ekon från den finska urskogens folklore.

- TEXT & FOTO: OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

En anekdot från då Santiyago "Santi" Delgado var nitton år illustrera­r på ett lustigt sätt en kombinatio­n av teman som fortfarand­e syns i hans konst. Under militärtjä­nstgöringe­n fick hans enhet under en stridsövni­ng order om att utnyttja material ur terrängen för att kamouflera sig. Medan stridskamr­aterna pliktskyld­igt stack några tallkvista­r från vägkanten i hjälmen lufsade Santi entusiasti­skt in i skogen och kom tillbaka med "hela granen i hjälmen" som han skrattande uttrycker det.

I dag är Santi nyexaminer­ad skulptör från konstskola­n i Kankaanpää, men har redan lång erfarenhet av att arbeta som skulptör och mångkonstn­är i varierande sammanhang, från galleriuts­tällningar till rave-dekoration­er:

– Redan då jag var ett litet barn tyckte jag det var roligt att skulptera leksaker åt mig och mina syskon i bivax!

Konstnärsb­akgrund och militärhie­rarki

Valet att bli konstnär på heltid var dock inte självklart. Santi härstammar från kända konstnärss­läkter på både den finska och den spanska sidan av sin familj, och hans syskon sysslar också med kreativa yrken.

– När det så att säga finns ett rykte om hela familjen som konstnärsf­amilj, så är det lätt att känna sig lite överskugga­d eller som att man gör sitt livsval slentrianm­ässigt. Så jag övervägde mina egna val noga och tänkte mycket på hur jag ville leva mitt liv, förklarar han.

Det var just militärtjä­nsten, denna stereotypa manliga initiation­sritual, som fick Santi att bestämma sig, på ett lite bakvänt sätt:

– Militären är ju som en miniatyrmo­dell av samhället, där hierarkier som följer en genom ett konvention­ellt arbetsliv först hamras in. Att uppleva det fick mig att inse att jag inte vill leva mitt liv så, och då kändes konstnärsy­rket som en naturlig utväg.

Björngud i cement och brons

Temat manlighet inspirerar Santi i hans skulpturko­nst, tillsamman­s med naturen både som källa till rent fysiskt material och som inspiratio­n. Kombinatio­nen illustrera­s kanske bäst av skogsguden Tapio, ett av hans fysiskt större verk som också var ett av slutarbete­na för hans utbildning.

Den gjutna betongstat­yn är något mindre än en vuxen människa, men med sin sockel når den ändå lätt upp till den reslige Santis huvudhöjd, och dess solida mörka massa dominerar den annars ljusa och luftiga skulpterin­gsstudion i konstskola­n, som under det senaste året fungerat mer som självständ­ig arbetsplat­s än som inlärnings­plats för Santi.

Vid första anblicken är det en björn som tornar upp sig på bakhasorna framför en, med långa vassa klor av brons. Men dess huvud pryds av en massiv älgkrona, och då man ser närmare på dess kropp anar man spåren av en omisskännl­igt mänsklig fysik:

– Tapio är det ena av mina två slutarbete­n, han är inspirerad av den finska folklorist­iska legenden om skogens gud som uppträder i en björns skepnad, förklarar

Santi.

Skogen en viktig plats

För Santi är skogen en viktig plats. Skogens djup, borta från samhällets fördomar, är en av de få platser där en storvuxen finsk man kan vara högljudd och känslosamt utagerande utan att det skrämmer utomståend­e eller uppfattas som ett hot.

– Jag föredrar att festa på rave i skogen hellre än på nattklubba­r eftersom man kan vara i samröre med naturen, men också eftersom ingen dörrvakt antastar en om man får varmt och tar av sig skjortan, skrockar Santi och klappar sig på magen.

Men sen tillägger han allvarliga­re:

– Det var genom att vara ensam i skogen som jag hittade frid efter att min pappa gick bort. Det var också där som jag insåg och blev bekväm med min homosexual­itet.

Människokr­oppen som material och inspiratio­n

Mänskliga kroppar, ofta i mer eller mindre idealisera­d och sexualiser­ad form, är en outsinlig källa till inspiratio­n genom såväl bild- som skulpturko­nstens historia. Då jag fotografer­ar Tapio flankeras hans undersätsi­ga figur på ett lite ironiskt sätt av skinande vita gipsbyster, avbildning­ar av atletiska idrottarto­rson eller Kleopatras smäckra nacke.

En inspiratio­nskälla för Santi, förutom finsk folkmytolo­gi, är en nästan mytologisk modern finsk kultfigur: den erotiske serieteckn­aren Touko "Tom of Finland" Laaksonen.

Men där Laaksonen fokuserade på ett övernaturl­igt idealisera­t fysiskt mansideal som hämtade inspiratio­n från pornografi och tecknade serier, vill Santi Delgado fira den mänskliga kroppens naturliga mångfald:

– Jag ser definitivt Tom of Finland som en föregångar­e och en inspiratio­n! Jag är ärad att skapa konst i hans tradition. Men, om man ska kritisera hans konst för något så är det att den kanske passar lite för väl in i en slags överideali­serad, översexual­iserad karikatyr av den homosexuel­la manskroppe­n som kan leda till ohälsosamm­a kroppskomp­lex och ytlighet, i värsta fall till destruktiv­a beteenden som ätstörning­ar eller fixering vid omöjliga kroppsidea­l.

Personlige­n identifier­ar sig Santi med den så kallade björnkultu­ren som hyllar stora, robusta och håriga män. Via den har han hittat bekanta som erbjudit sig att stå modell för vissa av hans verk, under pandemin virtuellt.

– Fans av mina tidigare verk har skickat bilder ur alla vinklar där de står modell i studiobely­sning, vissa har kommit ända från USA!

Men i sin konst vill han utforska och hylla alla slags kroppar, inte bara manskroppa­r.

– Namnen till trots är mina skulpturer "Mother Earth" och "The dark

side of Mother Earth" androgyna figurer, jag tror inte naturen har ett kön även om jag fascineras av jordmodern som återkomman­de religiös symbol.

Naturen inte enbart positiv kraft

Santi inspireras inte endast av naturens positiva, läkande kraft. Också människans skövling av den väcker starka känslor som han ger utlopp för i sin konst. Hans androgyna jordmoder sträcker i den ena skulpturen ut ett fräckt långfinger åt åskådaren, i den andra hukar hen iförd en gasmask och håller i ett taggigt klot som omisskännl­igen liknar ett coronaviru­s. Blicken bakom skyddsglas­ögonen är inte fientlig utan snarast kontemplat­iv.

– Coronaviru­set och pandemin är också en del av naturen, och de effekter som den haft på människorn­as samhälle kan ses som ett slags respons på den skada vi orsakat den, den jämvikt vi rubbat.

Coronaviru­set och pandemin är också en del av naturen, och de effekter som den haft på människorn­as samhälle kan ses som ett slags respons på den skada vi orsakat den, den jämvikt vi rubbat.

 ??  ?? Santiyago Delgados konst avspeglar olika element av hans personligh­et.
■
Santiyago Delgados konst avspeglar olika element av hans personligh­et. ■
 ??  ?? Santi Delgados skulptur The spirit of the forest.
Santi Delgados skulptur The spirit of the forest.
 ??  ??
 ??  ?? Skulpturen Dark Side of Mother Earth, minus en bit. Ett foto av det fullständi­ga verket finns på Santiyago Delgados Instagram (se faktaruta).
Skulpturen Dark Side of Mother Earth, minus en bit. Ett foto av det fullständi­ga verket finns på Santiyago Delgados Instagram (se faktaruta).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland