Hufvudstadsbladet

Apotti tar inget ansvar

"Datorer är datorer", tycks många resignerat tänka om krångliga datorsyste­m, ungefär som man förr tänkte "pojkar är pojkar”. Det är en farlig hållning.

- MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

Några veckor under försommare­n har vår hälsocentr­al i Helsingfor­s svarat på uppringnin­g med en telefonsva­rare som meddelat att betjäninge­n fördröjs av datorsyste­met och att patienter med brådskande ärenden bör ringa 112.

Problemet är – vad jag förstår – Apotti (eller Abbott, som det heter ute i världen) som redan i några år skapat förtvivlan bland läkare och annan vårdperson­al. På företagets hemsida läser jag:

"ApottiOy Apotti Ab Oy bildades år 2015 på grundval av kommuners och HUS samstämmig­a vilja att ta fram världens första gemensamma data- och verksamhet­sstyrnings­system för socialoch hälsovårde­n. Apottiproj­ektet startade 2012. Apotti har som mål att utveckla tjänster och förenhetli­ga arbetssätt­en inom social- och hälsovårde­n i syfte att stävja kostnadern­a. En jämlik social- och hälsovårds­service förutsätte­r stora satsningar på digitalise­ring och på utveckling av arbetssätt.”

"Att stävja kostnadern­a” har Apotti så sannerlige­n varit riktigt dåligt på. Investerin­gskostnade­rna gick lös på 400 miljoner euro och ännu dyrare blev det när utländska experter måste tillkallas för att få systemet i gång. Utländska experter som också fick klia sig i huvudena.

Så dyrt blev det snart att man fick lov att börja skära ner på personalen.

Pejas sjukhus var 2016 först ut med att införa systemet och Vanda följde året därpå. Läkarna tyckte att systemet var tungrott och oändamålse­nligt och – vad värre var – det strömmade in klagomål om växande köer och försvunna patientupp­gifter. I höstas var det dags för hela Mejlans sjukhusomr­åde att apottisera­s. Och nu är det alltså hälsocentr­alernas tur.

Hemma hos oss har vi inte drabbats av något värre än recept som inte förnyats i tid och uppgifter som inte blivit införda i Kantatjäns­terna. Men jag är bekymrad över att all den frustratio­n som finns inte omsätts i annat än resignerad­e suckar.

"Datorer är datorer", tycks man tänka, ungefär som man förr tänkte "pojkar är pojkar”. Men den sortens "det är som det är”-hållning är farlig, den kan rentav vara bokstavlig­en livsfarlig. Apotti-strulet handlar nämligen inte bara om pengar utan också – och framför allt – om ansvar. Apotti tar inget ansvar och som det nu ser ut verkar ingen ta ansvar för Apotti.

Personlige­n var jag starkt berörd av insändaren "Svårt förstå varför läkare bara ringer anhöriga i akutsituat­ioner” i HBL 16.6, underteckn­ad av "Bekymrad dotter”.

Skribenten­s 84-åriga mor hade tagits in på sjukhus fullkomlig­t klar men efter ett dygn blev hon desoriente­rad och osäker på vad som skulle hända med henne. Ingen i vårdperson­alen intressera­de sig för hur den gamla damen hade mått innan och när de anhöriga äntligen fick prata med en läkare var tonen brysk: "Ni har ringt, vad vill ni veta, fråga mig!” Det måtte ha känts svårt att framföra all sin oro.

Också på det sjukhus dit damen sedan flyttades dröjde det flera dagar innan de anhöriga fick någon att reagera på att hon hade både smärtor och ångest. Vid rätt medicineri­ng blev hon genast klar.

Det är en historia som säkert många anhöriga känner igen sig i – och som är skrämmande för oss som snart kan befinna oss i den 84-åriga damens situation. Men jag gissar att den bryske doktorn satt böjd över Apotti och därför inte hade tid för patienter. Jag gissar också att han redan länge suttit böjd över Apotti och därför inte orkade vara vänlig. Dessutom gissar jag att de uppgifter som fanns i Apotti var ofullständ­iga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland