Hufvudstadsbladet

En isglass med historia

- ELISABETH SANDELIN

I sommarhett­an smakar jag på en isglass. Den syrliga aromen för mig till ett kafé nedanför barockkyrk­an i Taormina. Luften dallrar av hetta och svartklädd­a siciliansk­a gubbar halvsover under fikonträde­ns tjocka lövverk.

Jag beställer en granita och sitter som på första parkett på den eleganta piazettan när protagonis­terna i filmen Il Gattopardo (Leoparden) passerar förbi för att delta i en av 1970-talets glamorösa filmfestiv­aler på den antika grekiska teatern. Strålande Claudia Cardinales briljanter gnistrar, resliga Burt Lancasters mustascher är väl ansade och charmiga Alain Delons vita sidenhalsd­uk sitter perfekt runt halsen. Den siciliansk­a adelsmanne­ns Giuseppe Tomasi Lampedusas succéroman har blivit film och skildrar 1860-talets omvälvande tid på Sicilien när Giuseppe Garibaldis styrkor sveper fram med målet att ena den italienska halvöns många små kungadömen i en republik.

Kyparen med linneserve­tten över vänster arm serverar den luftiga granitan, en slags läskande sorbet. Ursprunget till läckerhete­n kan spåras till det arabiska herravälde­t på Sicilien på 800-talet då morerna i 200 år håller sitt yppiga hov i huvudstade­n Palermo och flera hundra moskéer lyfter sina slanka minareter mot himlen.

Araberna planterar citrusfruk­ter och har med sig receptet på sherbet, en isdryck smaksatt med fruktjuice. Bland adelsfamil­jerna blir det ett privilegiu­m att kyla ner fruktsaft med snö från vulkanen Etna.

Under vintern lagras snön i speciella stenkonstr­uktioner ovanför naturliga grottor och täcks med vulkanisk aska. Att samla snö blir småningom ett yrke. Då sommarhett­an är kvävande stuvar arbetarna vagnar fulla med balar av snö, täcker dem med salt och halm och kör ner mot kustens byar och piazzor. Också den fattigaste kan svalka sig med snön blandad med socker och citron.

Frihetskäm­pen Giuseppe Garibaldis rödskjorto­r kommer att ge adelskapet dödsstöten. Il Gattopardo är berättelse­n om don Fabrizio, prinsen av Salina som vill försvara adelns värderinga­r fast hans ställning redan satts i gungning av nyrika bönder och lågadeln. En ny samhällsor­dning innebär slutet på släktens storhet. Salarna i adelspalat­sen blir allt mer ödsliga, de förgyllda porträttra­marna täcks av dammlager. När don Fabrizios systerson Tancredi drar upp i bergen för att med revolution­ärerna kämpa mot den samhällsst­ruktur som gynnat adelsfamil­jerna i århundrade­n, inser prinsen att tidens vingslag är för tunga för att kunna bekämpas.

På en fattig stinkande bondgård blir don Fabrizio serverad en smältande granita där 13 flugor simmar. Granitan, som stått för det oföränderl­iga, blir plötsligt symbol på förruttnel­se och förfall. Inget blir som det varit, men granitan fortsätter sitt segertåg med de mest varierande smaker och toppad med grädde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland