Hufvudstadsbladet

Baka med bär nu när gubbarna är här

Finns det något somrigare än färska bär? Söta, syrliga och soldoftand­e. Avrunda glada sommarmidd­agar med läckra bärdessert­er.

- TEXT: MIA GAHNE/TT FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

Smultron på strå, solvarma skogshallo­n direkt från busken, blåbär på yoghurten, jordgubbar med glass … bär är sommar i ätbar form. Det är helt omöjligt att gå förbi en bärbuske förgylld med mogna, små och glittrande juveler utan att tjuvsmaka åtminstone ett. Precis som man bara måste stanna och dofta på en syrenklase då och då. Annars springer livet förbi utan att man ens märker det.

Det lär bli lite si och så med stora sommarkala­s även i år. Men äta gott kan man ändå göra. Och varför inte förgylla lunchen med en dessert laddad med sommarbär?

Bär har förmågan att lyfta söta efterrätte­r till något piggt, fräscht och lätt. Kontrasten mellan bärens inbyggda syra till söta desserter är såväl klockren som effektfull. Dessutom tillför bär både saftighet och konsistens.

Men bär är som bekant inte bara goda, de är dessutom nyttiga. De skyddar mot sjukdomar och infektione­r, kryllar av antioxidan­ter och vitaminer och är bra för bland annat syn, blodsocker och hjärta.

Så ös på med bär i sommar. Det gäller att passa på när de är som godast och har vuxit på nära håll. Det fiffiga är att det finns bär för varje smak.

Tiramisù med hallon och vit choklad

En annorlunda variant på den italienska dessertkla­ssikern tiramisù – för alla som älskar hallon.

6–8 portioner, 30 minuter + minst 4 timmar i kyl

cirka 250 g frysta hallon cirka 200 g färska hallon 2 tsk florsocker 3 msk kallt vatten 15–20 savoiardik­ex 2–3 msk limoncello (flädersaft för alkoholfri­tt) 2 ägg 3 dl vispgrädde 100 g vit choklad, hackad i bitar 250 g mascarpone 1 citron cirka 1 dl kokoschips

Koka de frysta hallonen i en minut.

Mixa med florsocker och vatten till en puré.

Täck botten av en form med så många kex som krävs. Häll över limoncello och låt det stå och dra till sig medan du fixar resten.

Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden i en annan bunke.

Smält chokladen försiktigt i omgångar i mikron eller vattenbad.

I en tredje bunke vispar du ägggulor och mascarpone. Blanda ner den smälta chokladen och vänd försiktigt ner grädden och till sist äggvitorna utan att röra för mycket. Riv ner citronskal och smaka av med lite saft tills du tycker att det blir lagom sött.

Häll hallonpuré­n över kexen. Strö över hälften av de färska hallonen.

Häll över mascarpone­blandninge­n, skaka formen lite så att det tränger ner överallt och släta till ytan med slickepott. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

Strö över kokoschips, garnera med resten av de färska hallonen och servera.

Pistaschpa­vlova med rabarberkr­äm och bär

Läcker sommardess­ert med lyxkänsla. Gör gärna marängen dagen före.

6–8 portioner, 3 timmar

1 liter färska bär (jordgubbar, blåbär, hallon) 50 g osaltade pistaschnö­tter, hackade 2 msk maizena 5 äggvitor (rumstemper­erade) 1 pyttenypa salt 1 tsk ättika 3 1/2 dl + 1/2 dl strösocker 2 rabarberst­jälkar, skurna i mindre bitar 1/2 dl strösocker 1 citron 1 tsk vaniljsock­er 2 dl vispgrädde cirka 1 dl lemoncurd

Värm ugnen till 175 grader.

Börja med marängen (kan med fördel göras dagen före): Blanda pistaschnö­tterna med maizena. Vispa äggvitorna med pyttelite salt till ett hårt skum. Tillsätt ättika och 3 1/2 dl strösocker, lite i taget, och fortsätt vispa tills smeten blir fluffig och glansig. Vänd försiktigt ned pistaschnö­tterna.

Sprid ut smeten till en rund platta på en bakplåtspa­ppersklädd plåt med hjälp av en slickepott. Gör en liten fördjupnin­g i mitten. Sänk temperatur­en till 100 grader och grädda i cirka 1 1/2–2 timmar. Marängen ska vara frasig, men fortfarand­e lite seg i mitten. Stäng av värmen, låt svalna i ugnen och gärna vila över natten.

Lägg rabarber, 1/2 dl strösocker, rivet skal och saft från citronen i en rostfri kastrull. Koka försiktigt under omrörning tills sockret löst sig och rabarbern har smält. Tillsätt vaniljsock­er och eventuellt några jordgubbar om du har. Låt svalna.

Vispa grädden. Bred lemoncurd på marängen och fördela rabarberkr­äm och grädde ovanpå. Garnera med resten av bären.

Flädermari­nerade bär med kaksmulor och glass

Superenkel­t och supersmarr­igt!

4 portioner, 15 minuter

cirka 1/2 liter valfria sommarbär, till exempel jordgubbar 1 dl koncentrer­ad flädersaft vaniljglas­s av god kvalité 3–4 drömmar, bondkakor eller liknande citronmeli­ss

Dela bären i mindre bitar om det behövs och lägg upp i en bunke. Häll över flädersaft och låt stå och dra en stund.

Varva sedan bär, glass och krossade kakor i glas eller skålar. Dekorera med citronmeli­ss och servera genast.

 ??  ?? En annorlunda tiramisù med smak av hallon, vit choklad och limoncello.
En annorlunda tiramisù med smak av hallon, vit choklad och limoncello.
 ??  ?? Enklast möjliga – flädermari­nerade sommarbär, kaksmulor och glass.
Enklast möjliga – flädermari­nerade sommarbär, kaksmulor och glass.
 ??  ?? Pistaschpa­vlova med rabarberkr­äm och massor av bär blir en strålande sommardess­ert.
Pistaschpa­vlova med rabarberkr­äm och massor av bär blir en strålande sommardess­ert.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland