Hufvudstadsbladet

Femtio nyanser av rosa

Rosévin är ett perfekt val nu när sommarvärm­en får oss att längta efter okomplicer­ade men mångsidiga drycker som kan serveras välkylda. Rött till kött eller vitt till fisk – varför välja när du kan ta rosé?

- LINDA NYLUND vinexpert

■ Om man häller upp några olika sorter av rosévin i glas bredvid varandra kan man se ganska olika färgnyanse­r. Det har en längre tid varit populärt med riktigt ljusa, laxrosa viner, med de eleganta rosévinern­a från Provence som förebild, men vi ser även vin med starkt rosa färg eller nästan mörkt orange, till exempel roséviner från Spanien eller Portugal.

Rosévin görs på blåa druvor, alltså samma druvor som man gör rött vin av. Färgen beror dels på vilken druva vinet görs på, dels på tillverkni­ngsmetoden och hur länge druvans skal fått vara i kontakt med druvsaften.

Oftast används saignée-metoden (av franskans saigner som betyder blöda), där man tappar av vin från rödvinstan­ken efter en tids skalkontak­t. Den svagt färgade druvsaften får sedan jäsa vidare som ett vitt vin och vinet som blir kvar i tanken får fortsätta att bli ett rött vin.

Man kan alltså se på denna typ av rosévin som en slags biprodukt, men det betyder inte att vinet är dåligt på något sätt.

På 1980-talet sjönk rosévinern­as popularite­t och det var vitt vin som gällde. Då föddes en trend i bland annat Kalifornie­n med riktigt ljusa roséviner som kallades blush wines, eller ett slags ”vitt” vin gjort på blåa druvor, med det mest kända exemplet white zinfandel. I Frankrike kallas denna stil ibland för vin gris, grått vin.

Rosé är inne

Egentligen ska alltså ett äkta rosévin inte vara gjort på en blandning av vitt och rött vin, förutom rosé champagne, men en del roséviner från till exempel Nya Världen görs ändå på detta sätt. I dag ser man termen blush även här, för att indikera en ljus färg eller viss stil. Lite lustigt kan man tycka, att ett vitt vin nu maskeras som ett rosévin, när man tidigare gjorde precis tvärtom. Men trenden har vänt – nu är det rosé som är inne!

Flera regioner där rosévin förr inte var tillåtna har ändrat sina regler för att kunna hänga med i denna trend. Mest omtalat är säkert prosecco, där tidigare endast den gröna druvan glera var tillåten. Sedan förra året får nu även blåa druvan pinot noir ingå i blandninge­n för att ge en rosa färg.

Vad gäller priset på rosé är det ibland lite överprissa­tt, vilket vi dels får tillskriva vinets popularite­t, dels det faktum att man ofta väljer lite dyrare flasktyper för att förstärka känslan av exklusivit­et, lyx och flärd. För visst gör en extra vacker, immig flaska rosé i ishinken att vi nästan kan drömma oss bort till Saint-Tropez …

943482 Pasqua Passione Sentimento Prosecco Rosé

Extra Dry 2020. Italien ■ Ett välbalanse­rat, torrt mousserand­e vin med härliga aromer av smultron. Drick till somriga salladen med halloumi, jordgubbar och melon.

Pris: 13,49 euro (0,75 liter) 926476 Calvet rosé 2020 påsvin. Frankrike ■ Det franska varumärket Calvet är även det historiskt, med rötterna i Burgund och Bordeaux. I Alkos sortiment hittas många av deras viner och roséviner från både Loire (Anjou) och Provence.

Detta rosévin från Sydfrankri­ke är förpackat i en vinpåse av plast. Påsen är perfekt att klämma in i kylväskan eller i det trånga kylskåpet i sommarstug­an, dessutom riskerar du inte att krossa glas på strandens klippor och du slipper bära hem den tunga tomflaskan för returpante­n.

Vinet då? Jo, som de flesta viner från Calvet håller även detta vin måttet, torrt och med ganska mycket smak, passar bra både som matvin och sällskapsv­in. Vinet är gjort på den sydfranska druvan carignan och syran är inte särskilt hög så det skulle säkert vara perfekt till lite rundare smaker, kanske grillad kyckling och majskolvar.

Pris: 17,98 euro (1,5 liter)

■ Halvtorrt, somrigt vin gjort av detta historiska portugisis­ka varumärke som känns annorlunda och intressant i sin traditione­lla bocksbeute­l-flaska. Mörkröd färg, nästan som jordgubbss­aft. Terassvin mera än matvin.

Pris: 9,98 euro (0,75 liter)

■ Namnet Riesling Italien torde syfta på Welschries­ling, en variant av riesling som odlas på sina håll i Europa under flera olika synonymer. Blåa druvan Dornfelder ger färg, mycket ljus sådan som namnet (blush) anger. Vinet är syrligt och lite blommigt men inte särskilt smakrikt, passar välkylt som aperitif på bryggan.

Pris: 10,69 euro (0,75 liter)

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Roséviner är gjorda på blåa druvor men enligt en metod där det mörka
■ skalet bara varit i kontakt med druvsaften under kort tid.
FOTO: MOSTPHOTOS Roséviner är gjorda på blåa druvor men enligt en metod där det mörka ■ skalet bara varit i kontakt med druvsaften under kort tid.
 ??  ??
 ??  ?? 920414 Gataõ Rosé. Portugal
920414 Gataõ Rosé. Portugal
 ??  ??
 ??  ?? 928232 Pir Riesling Italien Blush
2020. Ungern
928232 Pir Riesling Italien Blush 2020. Ungern
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland