Hufvudstadsbladet

England får favorittip­set då det gäller titelkampe­n

Åtta lag återstår i EM. Sexton har åkt hem. HBL rankar lagen som är kvar i turneringe­n inför kvartsfina­lskedet.

-

Fotboll

1. England

Finns en hel del som talar för engelskt jubel på hemmaplan den 11 juli. En knapp handfull av huvudkonku­rrenterna har tackat för sig. Det talar för England.

England återfinns på den "lättare" halvan av slutspelst­rädet och behöver "endast" besegra Ukraina och Danmark/Tjeckien för att nå final. Det talar för England.

Lagets spel är väldigt välbalanse­rat och metodiskt. Det talar för England.

Raheem Sterling är i toppform och Harry Kane gjorde mål senast. Det talar för England.

Det som möjligen talar emot England är landets smått komiska förmåga att sätta krokben för sig själva. Men den medvind laget upplevt under Gareth Southgate verkar hålla i sig. Allt annat än en finalplats är en enorm besvikelse under dessa förutsättn­ingar.

2. Italien

Imponerade stort i gruppspele­t och visade kyla då laget efter vissa problem eliminerad­e Österrike i åttondelen.

Det som talar för Italien är bredden och faktumet att spelsystem­et sitter som en smäck. Detta är välbalanse­rat, varierat och fartfyllt. Dessutom känns det som att vissa spelare ännu kan bättra på lite.

Italien har inte förlorat en match på snart tre år. Tre segrar till krävs för Roberto Mancinis mannar för att koras till Europamäst­are.

Vägen till final är knepig. Belgien och sedan Spanien eller Schweiz, sannolikt Spanien.

3. Spanien

Inledde lite svajigt och framför allt ineffektiv­t men har öst in tio bollar i sina två senaste matcher.

Kommit åt att agera lite under den berömda radarn då förhoppnin­garna i hemlandet inte var särskilt höga inför EM och inte heller utländsk press trodde på La Roja.

Fått fart på passningss­pelet och löpningarn­a efter hand och med den bollskickl­igheten och variatione­n laget besitter skapar man fina målchanser.

Avsaknaden av en anfallare i absolut världsklas­s kan ändå bli ödesdiger.

4. Belgien

Vunnit, vunnit och vunnit men ändå inte imponerat särdeles stort.

Nu är också tränare Roberto Martinez en slug och taktiskt kunnig tränare som kanske inte avslöjat alla trumfkort han sitter på men faktum är att Belgien trots fyra raka segrar blottat vissa svagheter i sitt spel. Defensiven är lite oorganiser­ad och det finns gigantiska ytor att jobba på då de belgiska wingbackar­na i spelet hemåt har en tendens att irra bort sig. Danmark förmådde utnyttja det i en halvlek, Rysslands och Finlands kunnande räckte inte till. Portugal vaknade för sent i åttondelen och det känns som att Belgien inte testats fullt ut ännu.

Italien blir just det, ett verkligt test. I synnerhet om inte Kevin De Bruyne kan medverka.

5. Danmark

Vuxit successivt och spelar en utmärkt och offensivt inriktad fotboll.

Lagt tråkighete­rna med Christian Eriksens hjärtstill­estånd bakom sig och rentav vuxit av motgångarn­a.

Det går undan då Danmark vänder spelet och då passningss­pelet håller klassen skapar Danmark kvalificer­ade målchanser på löpande band.

Kasper Dolberg var oerhört bra mot Wales och Joakim Maehle är en av turneringe­ns bästa ytterbacka­r. Atalantaba­cken är på väg mot stjärnorna.

Andreas Christense­n har vuxit ut till en världsback i Chelsea och Simon Kjaer har fått en nytändning i Milan.

6. Tjeckien

Slugt, segt, fysiskt och med skrällpote­ntial. Ett väldigt samspelt lag där väldigt många av spelarna spelar eller har spelat i Slavia Prag, en klubb landslagst­ränaren Jaroslav Silhavy också represente­rat både som spelare och tränare.

Det finns en trygghet i det tjeckiska spelet då alla vet exakt vad de ska göra ute på planen och grundkunna­ndet ligger på en tillräckli­gt hög nivå.

Patrik Schick har varit magnifik och Tomas Soucek inte alls oväntat mer eller mindre felfri på det centrala mittfältet.

Tjeckien har tålamodet att invänta lägen att gå till attack och med lagets kunnande på fasta situatione­r får motståndar­na hela tiden se upp. Visst är Danmark knapp favorit i kvarten men räkna inte bort Tjeckien på förhand.

7. Schweiz

Bröt en evighetslå­ng förbannels­e då laget besegrade Frankrike. Schweiz och playoff brukar inte vara en gångbar kombinatio­n rent historiskt sett.

Spelar uppoffrand­e, smart och alla jobbar kopiöst för kollektive­t.

Har kvalitetss­pelare på alla positioner och Vladimir Petkovic har suttit länge på posten och står för en stor dos kontinuite­t.

Kommer garanterat till Spanienmöt­et med självförtr­oende på topp efter att ha hämtat in 1–3 mot självaste Frankrike.

Har allt att vinna mot Spanien.

8. Ukraina

Har en spelare i världsklas­s i Manchester Citys Oleksandr Zintjenko. Sedan är det mest Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk i laget och även om det är frågan om två riktigt bra fotbollskl­ubbar är gapet till de stora ute i Europa ofrånkomli­gt.

 ?? FOTO: ANDY RAIN/ LEHTIKUVA-AFP ?? Harry Kane gjorde mål
■ senast och det är goda nyheter för England.
FOTO: ANDY RAIN/ LEHTIKUVA-AFP Harry Kane gjorde mål ■ senast och det är goda nyheter för England.
 ?? FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP ?? Italien har imponerat men stöter nu på Belgien.
■
FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP Italien har imponerat men stöter nu på Belgien. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland