Hufvudstadsbladet

Doldisarna har stigit fram i EM

Varje EM eller VM brukar några, för den breda allmänhete­n, okända spelare vika sig en plats på den stora scenen. I EM 2021 hör schweizare­n Steven Zuber till dem som imponerat mest.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

En pålitlig kantspelar­e med kapacitet att spela både i backlinjen eller på mittfältet. I det schweizisk­a landslag som orsakat EM:s största knall så här långt har Steven Zuber spelat som offensiv ytterback, eller wingback om man så föredrar, och gjort det oerhört bra.

Där en del storstjärn­or inte förmått eller förmådde att plocka fram storspelet i EM har det funnits plats och utrymme för andra att stiga fram.

Att en del stjärnor underprest­erat har först och främst att göra med att de mer eller mindre matchats sönder av sina klubblag.

Zuber, till vardags i Eintracht Frankfurt, är varken söndermatc­had eller en spelare med stjärnstat­us. Men i Vladimir Petkovic vällagda pussel har han glänst.

Han är etta i assistliga­n i hela EM med fyra framspelni­ngar och har varit väldigt säker och bra i spelet neråt. Att han bara gjort sig skyldig till två regelvidri­gheter är ett tecken på att konditions­fenomenet med rötterna i Winterthur utanför Zürich, så att säga både stått och sprungit rätt i pågående mästerskap.

Zuber stod för framspelet till samtliga tre mål då Schweiz besegrade Turkiet och med den trepoängar­en säkrade en plats i åttondelen.

– Jag har alltid trott på mig själv och min förmåga att spela på den högsta av nivåer, sade Zuber efter den matchen.

I åttondelsf­inalen stod han bakom inlägget som Haris Seferovic så elegant knoppade in till 1–0. Zuber var ett konstant hot mot ett defensivt obalansera­t Frankrike som blottade enorma ytor bakåt. Zuber var inte sen att utnyttja dem med sina vältajmade löpningar med och utan boll.

Zuber orsakade också en straff som lagkamrate­n Ricardo Rodriguez inte kunde förvalta.

Han gjorde fem år i Grasshoppe­rs innan han flyttade till CSKA Moskva där det blev ligaguld. Hade han inte lämnat klubben efter en säsong, sommaren 2014, hade han blivit lagkamrat med Roman Eremenko.

Efter det blev det sex år i Hoffenheim som våren 2017 slutade sensatione­llt på fjärde plats i Bundesliga under stjärnskot­tet Julian Nagelsmann på tränarpost­en. Zuber hade råkat lite ur kurs och i onåd under Markus Gisdol men då Nagelsmann anlände vände det för både Zuber och laget.

Förra sommaren flyttade han till finansstad­en och 29 år ung är det inte alls otänkbart att en flytt till en större klubb kan bli aktuell.

Att lyckas i ett stort slutspel kan öppna oväntade dörrar också för doldisar. Efter EM är Zuber hur som helst ingen doldis. Åtminstone inte i hemlandet där temperatur­en stigit markant under EM. Intresset för laget var rätt svalt inför EM men framgång föder som bekant intresse.

Jag har alltid trott på mig själv och min förmåga att spela på den högsta av nivåer. Steven Zuber

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKO DJURICA/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKO DJURICA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKO DJURICA/LEHTIKUVA-AFP ?? Steven Zuber har varit magnifik i EM.
FOTO: MARKO DJURICA/LEHTIKUVA-AFP Steven Zuber har varit magnifik i EM.
 ?? FOTO: ROBERT PERRY/LEHTIKUVA-AFP ?? Emil Forsberg var Sveriges bästa spelare i EM.
FOTO: ROBERT PERRY/LEHTIKUVA-AFP Emil Forsberg var Sveriges bästa spelare i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland