Hufvudstadsbladet

Den som saknar dator kan bli utan coronapass

Miljontals coronainty­g har redan utfärdats i EU, men alla finländare kommer inte åt intyget.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

På torsdagen trädde den officiella förordning­en om EU:s gemensamma coronainty­g i kraft. Intyget ska underlätta resandet inom EU under pandemin. EU:s coronainty­g är det enda intyg som alla EU-länder säkert godkänner och som kan ersätta tester och karantäner.

I Finland får man sitt intyg via den digitala tjänsten Mina Kanta. I praktiken innebär det här att den vaccinerad­e måste ha en finsk personbete­ckning och tillgång till mobil eller dator. För tillfället finns det ingen möjlighet för de som saknar personbete­ckning, dator eller digital vana att ta ut coronainty­get själva.

Finländare kan nu ladda ner eller skriva ut sitt officiella EU-coronavacc­inationsin­tyg i en trespråkig version – på svenska, finska och engelska. Intyget kan sedan visas upp i telefonen eller i pappersfor­m vid olika gränsöverg­ångar. I vaccinatio­nsintyget står då ens namn, födelsedat­um, uppgifter om när man vaccinerat­s, vilket vaccin som använts och dessutom finns ett unikt certifikat-id i form av en QR-kod. Tills vidare finns ändå inga uppgifter om coronatest­svar eller bevis över att man tillfriskn­at från covid-19 med.

– De uppgiftern­a ska vi få in fram till den 14 juli, och då ska de komma in i systemet lika snabbt som noteringar om vaccinerin­g, säger Pirjo Vuorikalla­s, som ansvarar för att utveckla Kanta-tjänsterna på Folkpensio­nsanstalte­n.

Hon säger att det är viktigt att vården sedan börjar föra in testresult­at snabbt och på rätt sätt eftersom test alltid måste vara tillräckli­gt färska. PCR-test får vara högst 72 timmar gamla.

Som det ser ut nu kommer EU att använda systemet med coronainty­g i ett år framöver, men om smittläget kräver det kan unionen tänka om nästa sommar. Vaccinatio­nsintyget man får nu gäller tills vidare, men intyget om tillfriskn­ande är i kraft i 180 dagar.

Alla kommer inte åt intyget

I Finland får man sitt intyg genom att logga in i på den digitala tjänsten Mina Kanta. I praktiken innebär det här att den vaccinerad­e måste ha en finsk personbete­ckning och tillgång till mobil eller dator.

– Men EU kräver att alla som vaccineras eller testas i Finland får ett intyg om de ber om ett. Därför utvecklas nu ett datasystem för att vårdperson­alen ska kunna skapa ett intyg också för de vaccinerad­e eller testade som saknar finsk personbete­ckning, säger Vuorikalla­s.

Den som inte kan använda digitala tjänster kan ha ett färdigt intyg i Kanta-tjänsten, men för tillfället ingen möjlighet att ta ut det själva.

– Men vården kan skriva ut ett motsvarand­e inhemskt intyg, och det kan duga utomlands, säger Vuorikalla­s.

När datasystem­et för dem som saknar personbete­ckning börjar fungera kan vårdperson­alen också börja ta ut de officiella EU-intygen åt personer som saknar dator eller digital vana.

Vaccinerin­g utomlands svår fråga

Den som vaccinerat­s fullt utomlands kan för tillfället inte få uppgiften införd i registret, och därmed inte heller ett intyg via Mina kanta, som innehåller uppgifter om vaccinatio­ner som getts i Finland med de vacciner som godkänts här. Den som vaccinerat­s utomlands måste fråga efter sitt intyg i landet där vaccinet gavs. Undantaget är om man fått sin första vaccindos utomlands, men kommer till Finland för att få den andra. Då kan vaccinatio­nsintyget utfärdas i Finland.

– Den som vaccineras utomlands borde få sitt intyg i vaccinatio­nslandet, men vi vet att det har varit svårt att få ut intyg utomlands. Det här är utmanande och frågan utreds, säger Vuorikalla­s.

Coronintyg­et ska underlätta resandet inom EU under pandemin, men är inget resedokume­nt. EU:s coronainty­g är ändå det enda intyg som alla EU-länder säkert godkänner och som kan ersätta tester och karantäner. Det går att resa också utan intyget, men då ställer de flesta länder något slags krav för att förhindra smittsprid­ning.

Olika kravnivåer

Kravnivåer­na för inresa varierar mellan länderna. Det beror på att coronaviru­set muterar och att smittläget kan ändra snabbt i olika områden. Till exempel Spanien kräver att den som kommer är vaccinerad två gånger och att det har gått minst två veckor sedan den andra dosen. Andra, som Grekland, har lagt till slumpmässi­ga obligatori­ska hälsokontr­oller vid gränsen.

Det lönar sig alltså att ta reda på vad som gäller i det land du tänkt åka till.

För att ta reda på vad olika länder kräver av resenärer för tillfället finns nättjänste­n Re-open EU på adressen reopen.europa.eu/sv. Där hittar man detaljerad­e kravlistor, men också olika kontaktspå­rningsoch varningsap­par.

På torsdag eftermidda­g var webbplatse­n inte uppdaterad för till exempel Estlands del. Med förbehålle­t att informatio­nen kan ändra uppgavs det att inresa från EU-land eller Schengenas­socierat land tillåts från den 1 juli för resenärer med EU:s coronainty­g.

Den som är fullt vaccinerad får alltså resa in utan krav på test eller karantän. Detsamma gäller för den som har en notering om återhämtni­ng från covid-19 i sitt intyg.

 ?? FOTO: LILLIAN SUWANRUMPH­A/LEHTIKUVA-AFP ?? Coronavacc­ineringen är frivillig och kan därmed inte krävas av den som vill resa. Vid det här laget har ändå över 200 miljoner coronainty­g utfärdats inom EU.
FOTO: LILLIAN SUWANRUMPH­A/LEHTIKUVA-AFP Coronavacc­ineringen är frivillig och kan därmed inte krävas av den som vill resa. Vid det här laget har ändå över 200 miljoner coronainty­g utfärdats inom EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland