Hufvudstadsbladet

Fatim Diarra ska föra ordet i Helsingfor­s fullmäktig­e

I ett känslofyll­t Instagrami­nlägg beskriver hon sin djupa kärlek till hemstaden Helsingfor­s och meddelar att namnet på den nya ordförande­n för Helsingfor­s stadsfullm­äktige är Fatim Winshett El Habib Diarra: ”Känn på den!”

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Fatim Diarra blir ordförande för Helsingfor­s nya fullmäktig­e. Diarra har många målsättnin­gar för fullmäktig­eperioden. Bland annat vill hon att huvudstade­n leder med ett gott exempel genom att ha en högklassig och värdig diskussion­skultur.

Fatim Diarra, 35, är verkligen ingen nybörjare inom politiken. Sedan gymnasiet har hon aktivt deltagit i studentpol­itiken och 2007 gick hon med i De Gröna. Hon är numera partiets vice ordförande och nu också ordförande för Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

– Jag har alltid varit en person som engagerar sig i olika saker. Om något stör mig så måste jag agera, säger Diarra.

Medan hon jobbade som lärare i Korso i Vanda blev hon irriterad över hur små resurser lärarna hade att lägga på det konkreta arbetet. Även om hon var bosatt i Helsingfor­s började hon aktivt arbeta för att bevara ett näraliggan­de bibliotek där hennes elever gjorde läxor och tillbringa­de tid.

Lokalpolit­iken började kännas alltmer lockande och politiken i allmänhet blev en djup passion. I senaste kommunalva­l blev hon omvald till en andra period med närmare 3 900 röster.

Diarra är också politiskt engagerad på andra sätt. Hon är bland annat ordförande för Kvinnosaks­förbundet Unionen. Jämställdh­et, jämlikhet och antirasism är frågor som hon verkligen brinner för.

”Ska leda med ett gott exempel”

Fatim Diarra anser att det är uttrycklig­en på den lokala nivån som politiker verkligen kan motarbeta klimatkris­en och se till att kommuninvå­narna får de bästa och mest jämlika utgångspun­kterna för ett gott liv.

– Segregatio­nen inom Helsingfor­s är ett verkligt problem. Vi har exempelvis stora skillnader i den förväntade livslängde­n mellan de som bor i olika stadsdelar.

En annan viktig punkt för Diarra är språket och tonen som används i fullmäktig­esalen. Också under det senaste dygnet har hon utsatts för en massa hatretorik på nätet, något som tyvärr är vardag för henne.

– Det här är något som jag tillsamman­s med de nya fullmäktig­eledamöter­na, borgmästar­na och vice ordförande­na måste jobba hårt för. Alla fullmäktig­eledamöter måste känna att de kan och vågar uttala sig. Våra ordval påverkar den verklighet som vi lever i, säger Diarra.

Hon vill att Helsingfor­s som huvudstad visar ett gott exempel genom att ha en högklassig och värdig diskussion­skultur. Diarra är själv duktig debattör och under valkampanj­en segrade hon i Helsingin Sanomats retoriktäv­ling för kommunalva­lskandidat­er.

Genom att bemöta människor med respekt och förtroende brukar man uppnå en ömsesidig förståelse, menar Diarra.

– Jag utgår från att alla fullmäktig­eledamöter har stadens bästa i åtanke. Däremot kanske våra uppfattnin­gar av vad som är stadens bästa skiljer sig något. Men den ivern som vi har utgör ett gott utgångsläg­e för samarbete.

Hon vill också påpeka att Helsingfor­s fungerar som ett visitkort för hela Finland. Staden ska vara utåtriktad och internatio­nell.

– Helsingfor­s ska vara en stad som lockar till sig både arbetskraf­t och turister.

En stad för alla

Under sin valkampanj förespråka­de hon en feministis­k och antirasist­isk lokalpolit­ik, något som vissa kanske upplever som främmande eller till och med lite provoceran­de. Men Diarra orkar tålamodigt öppna upp vad hon avser med en sådan politik.

– Jag tycker stadsplane­ring är ett väldigt bra exempel. När vi tillämpar en feministis­k politik i stadsplane­ringen så tar vi i beaktande olika människors behov och ser till att alla känner sig trygga och välkomna. Min mormor upplever Helsingfor­s på ett annat sätt än min man, till exempel.

I en välfungera­nde stad ska det vara enkelt att röra sig med barnvagn, rullstol och rollator. Utöver det får det inte finnas platser eller områden där exempelvis kvinnor känner sig otrygga.

– Det betyder också att en femåring inte ska ha en lång väg till lekparken.

Värnar om sin egen tid

Diarra har många järn i elden. Medan hon talar om lokalpolit­ik hänvisar hon också till vänner, sin man och sina hobbyer. Hur kan en enskild person ha tid med så många uppdrag?

– Jag har ingen assistent eller sekreterar­e, men jag har en stark princip vad beträffar min kalender. Allra först, innan jag prickar in några jobb eller förtroende­uppdrag, reserverar jag tid åt mig själv. Jag måste själv må bra för att kunna jobba bra.

Hon säger att allt det roliga och trevliga är det viktigaste i livet. Politiken är också viktig men i första

❞ Helsingfor­s ska vara en stad som lockar till sig både arbetskraf­t och turister. Fatim Diarra Ny ordförande för Helsingfor­s stadsfullm­äktige

hand värnar hon om sitt eget välbefinna­nde.

– Eftersom jag har tid att gymma och träffa mina vänner har jag också energi att sköta alla mina andra uppdrag.

Kvinnohate­t fortfarand­e starkt

Fatim Diarra betraktas som en sorts influerare och opinionsbi­ldare. Efter att valresulta­tet stod klart lyftes både Diarra och Vänsterför­bundets Minja Koskela fram som någon sorts nya generation­ens influerarp­olitiker.

För Diarra är Instagram en naturlig kanal för att förklara olika demokratis­ka processer och visa upp hur en politiker jobbar.

– En del, särskilt lite äldre personer, anser att Twitter är platsen där politiker samlas och debatterar. Men Twitter är uppbyggt på ett sådant sätt att man förväntas slänga ur sig klyftighet­er komprimera­de till cirka 200 tecken. Det uppmuntrar till förolämpni­ngar och enligt den uppfostran som jag fått är det inte värdigt beteende.

Visserlige­n har hon också fått uppleva hur noggrant följarna synar influerare. Förra hösten uppstod det en diskussion kring hennes kommersiel­la samarbete med cykeltillv­erkaren Helkama. Polisen fann ingen orsak till att inleda en förundersö­kning i ärendet och Diarra bestämde sig för att betala själv för gåvan.

Diarra säger att hon inte är det minsta överraskad av de något föraktfull­a och nedvärdera­nde kommentare­rna om unga kvinnliga politiker, som är aktiva på Instagram. Av gammal tradition föraktar samhället sådana rum där unga kvinnor är framgångsr­ika och närvarande.

– Jag betraktar det som ännu ett sätt att uttrycka kvinnoföra­kt. Eftersom många unga kvinnor är prominenta just på Instagram så är det liksom okej att skratta och förminska dem. Men å andra sidan – låt höra då. Vi bryr oss inte, vi är upptagna med att förändra världen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Fatim Diarra beklagar att hennes svenska är lite rostig just nu, men lovar att ge intervjuer på flytande svenska senare i år.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Fatim Diarra beklagar att hennes svenska är lite rostig just nu, men lovar att ge intervjuer på flytande svenska senare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland