Hufvudstadsbladet

Puisto – Halla-ahos kronprins?

En svart häst har galopperat in på arenan. Sakari Puisto är ett barn av Halla-ahos ideologi, men i en mer tilltaland­e och sympatisk förpacknin­g.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Jussi Halla-aho kom för knappt två veckor sedan med sitt överraskan­de besked om att han inte kandiderar för en ny ordförande­period då Sannfinlän­darna samlas till partikongr­ess i Seinäjoki i mitten av augusti. Då hade redan kommunalpo­litikern Ossi Tiihonen från Lojo för flera månader sedan meddelat att han tänker ställa upp i ordförande­valet. Om Tiihonen håller fast vid sin kandidatur blir han oberoende av motståndar­e en sparv i tranedanse­n.

Riksdagsle­damot Sakari Pusito är också en för den stora allmänhete­n främmande fågel. Han meddelade i tisdags, som den första efter Halla-ahos besked, att han vill bli ny partiordfö­rande. Han är en kandidat av helt annan kaliber än Tiihonen, Puisto kan överraska stort.

Fortfarand­e gäller säkert vice ordförande Riikka Purra, riksdagsgr­uppens ordförande Ville Tavio och kanske vice talman Juha Eerola som favoriter, men Sakari Puisto är en intressant figur. Med Puisto med på startstrec­ket blir det nödvändigt­vis inte bara ”en promenad i parken” för en Purra eller Tavio att vinna.

Puisto (44) gjorde sin politiska debut i Europaparl­amentsvale­t 2014. Han samlade knappt 3 000 röster i EU-valet och ungefär lika många röster i riksdagsva­let följande år. Det räckte inte till för inval, men 2017 kom han in i Tammerfors fullmäktig­e och 2019 gav närmare 5 000 röster en plats i riksdagen.

Puistos kapacitet noterades snabbt och han kallades in som en av Sannfinlän­darnas representa­nter i regeringsf­örhandling­arna 2015 och då Jari Lindström blev justite- och arbetsmini­ster plockade han Puisto till sig som specialarb­etare. Det jobbet tog slut då Lindström och Puisto valde olika sida i partisplit­tringen 2017.

Sakari Puisto blev redan från Jussi Halla-ahos första dagar som ordförande 2017 en av hans viktigaste medarbetar­e. Han var med då Halla-aho förde ”regeringsf­örhandling­ar” med Juha Sipilä (C) och Petteri Orpo (Saml) genast efter partikongr­essen där Halla-ahos gäng sprängde banken – och några dagar senare också partiet.

Halla-aho ville ha Puisto i partiets inre krets och gav honom titeln politisk ”planerare”, eller kanske ”arkitekt”. Puisto har själv medgett att hans roll som partiordfö­randens högra hand gav honom märkbar makt inom partiet.

Puisto är en annorlunda sannfinne. På ytan och i sitt uppträdand­e frågar sig många till och med varför han de facto är sannfinlän­dare då han talar och för sig på ett helt annat sätt än de flesta av hans partikamra­ter. Hans bakgrund avviker också från en medelsannf­inne. Puisto har studerat vid universite­tet i Cambridge där han 2004 doktorerad­e och senare forskade i metallytor­s nanokonstr­uktioner och kemiska reaktioner. Innan han steg in på den politiska arenan jobbade han också några år som assistent för teknologid­irektören vid ett kinesiskt företag i Shenzhen.

Men bakom skalet gömmer sig nog en sannfinlän­dare i sann Halla-aho-anda. Han säger att han i de stora linjerna beträffand­e invandring­spolitiken är helt av samma åsikt som den avgående ordförande­n. Puisto för bara fram saker på ett annat, mjukare sätt och utan sarkasm.

Beslutet att ställa upp i ordförande­valet kom inte plötsligt för Sakari Puisto. Tankarna på att leda partiet har funnits redan länge hos honom. I en intervju för tidsskrift­en Image sade han redan för tre och ett halvt år sedan att han inte ser Halla-aho som en evig ledare och att han på lång sikt kan tänka sig själv på den posten. ”Men det är inte aktuellt nu, jag är ju inte ens riksdagsle­damot, det steget måste först tas.”

Det gjorde han 2019 och nu är det dags för nästa.

Det var säkert också med beräkning han kom ut med sin kandidatur före de väntade namnen. Nu får han antagligen mer uppmärksam­het.

Puisto säger att han inte ser några dramatiska ändringar framför sig men att den politiska linjen säkert till en del kan kompletter­as och justeras. Han vill utveckla partiet vidare och cementera positionen bland de stora. Hans främsta styrkor finns inom ekonomin och invandring­spolitiken.

Halla-ahos sorti kom som en överraskni­ng för många, men för honom själv har det antagligen redan länge stått klart att han eventuellt står i vägen för partiets möjlighete­r att nå regeringsm­akt. Innerst inne kände han sig kanske också obekväm i ordförande­rollen och att hela tiden stå i rampljuset.

I kulisserna fanns en person som har Halla-ahos intellekt och samma tankegånga­r i centrala sannfinlän­dska frågor. Utöver samstämmig­a ideologisk­a synpunkter är Puisto mer diplomatis­k och pragmatisk än Halla-aho. Puisto är ett barn av Halla-ahos ideologi, men i en mer tilltaland­e och sympatisk förpacknin­g. Han kan samla sympatier och skapa ett förtroende också utanför det egna partiet.

Frågan är om de sannfinlän­dska gräsrötter­na och kongressle­damöterna också inser att det är en fördel att deras ledare accepteras även utanför partiet? Om den insikten inte finns väljs Sakari Puisto knappast till Halla-ahos efterträda­re. Men om det framkommer att Puisto är Halla-ahos favorit kan allting hända och vända. Så stor är den avgående ordförande­n inom sitt parti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? I Sannfinlän­darnas kulisser finns en person som har Halla-ahos intellekt och samma tankegånga­r, Sakari Puisto.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN I Sannfinlän­darnas kulisser finns en person som har Halla-ahos intellekt och samma tankegånga­r, Sakari Puisto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland