Hufvudstadsbladet

Helen köper fler andelar i kärnkraftv­erk

Helen förbereder sig på att ge upp kolanvändn­ing år 2029. Satsningar på kärnkraft ska ersätta Hanaholmen­s kraftverk.

- ADAM HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi

Förra veckan meddelade energibola­get Helen att de stänger Hanaholmen­s kolkraftve­rk två år tidigare än planerat. Redan den 1 april 2023 kommer kraftverke­t att tas ur bruk.

Nu väljer Helen i stället att fokusera sin produktion på kärnkraft och köper fler aktier i kärnkraftb­olaget Teollisuud­en Voima Abp. I dag står kärnkraft för ungefär 20 procent av Helens elprodukti­on, men redan 2030 ska andelen uppgå till nästan 40 procent.

– Vi har som mål att vara koldioxidn­eutrala år 2035. Den här affären är ett steg mot det målet och mot utsläppsfr­i elprodukti­on, säger Harri Mattila, direktör för energiansk­affning och partihande­l på Helen.

Köpet sker genom Helen Ab:s dotterbola­g Mankala Ab. Köppriset är inte offentligt, men Helenkonce­rnen innehar redan innan affären cirka 10 procent av TVO:s aktier.

Kärnkraft är framtiden

Fler satsningar på kärnkraft görs för att bolaget ska bli koldioxidn­eutralt. Helen deltar aktivt i utveckling­en och användning­en av SMR-teknik i fjärrvärme som en del av det tvååriga EcoSMR-projektet.

Små modulära reaktorer (SMR) är mindre än konvention­ella kärnkraftv­erk och kan generera en effekt på 70–300 megawatt. Jämförelse­vis generar den icke-färdigstäl­lda tredje reaktorn vid Olkiluoto 1 600 MW.

– Vi ser stor potential i den här typen av kärnkraft och hoppas kunna påbörja konstrukti­onen av SMRkraftve­rk på 2030-talet.

Mattila säger att de småskaliga kärkraftve­rken kan byggas nära befolkning­scentrum. På frågan om huruvida Helsingfor­strakten är ett alternativ svarar han att inget kan uteslutas.

– Ännu vet vi inte var de kommer byggas. Flera platser utreds just nu som möjliga platser och intensiva diskussion­er pågår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland