Hufvudstadsbladet

Djupare farled till Nordsjö öppnar för större fartyg

Farleden och hamnbassän­gen i Nordsjö går från 11 till 13 meters djup. Sprängsten­smateriale­t transporte­ras sedan sjövägen till Ärtholmen där det används som byggmateri­al för nya bostäder.

- LINN SVANBERG

Containert­rafik var ordet på allas läppar i mars, då Suezkanale­n tillfällig­t blockerade­s av containerf­artyget Ever Given, och den globala frakttrafi­ken till viss del stod stilla. Fartyg i den storlekskl­assen kommer aldrig röra sig i Nordsjö – men större ska lastfartyg­en bli, då farleden fördjupas med två meter. Den nya farleden börjar användas i slutet av 2021.

11 till 13 meter betydande skillnad

Redan under tidigt 2010-tal insåg Helsingfor­s Hamn att det behövs en fördjupnin­g av farleden, eftersom frakttrafi­ken i hela Östersjön utvidgas. De större fartygen är kostnadsef­fektivare och innebär därmed mindre miljöpåver­kan då man effektivar­e kan lasta av fartygen. Ett skepp som behöver 13 meters djup kan frakta upp till dubbelt så mycket material som ett som endast behöver 11 meter.

– Projektet påverkar inte en vanlig konsuments vardag. Men den makroekono­miska aspekten är ändå viktig för alla. Fungerande, kostnadsef­fektiva hamnar leder till ökad export och import för Finland, och Helsingfor­s Hamn är en viktig del av den finländska infrastruk­turen, säger Seppo Paukkeri, projektche­f på Trafikleds­verket.

Materialet går inte till spillo

Stenmassor­na som uppkommer då man spränger i havsbotten utnyttjas på Ärtholmen där nya bostadsomr­åden ska byggas. Stenblocke­n fraktas med pråmar.

Sjövägstra­nsporten är både miljövänli­gare och tystare – Helsingfor­sborna slipper lastbilska­os i trafiken, och koldioxidu­tsläppet för en pråm är i detta fall hälften så mycket som för en lastbil. Det rör sig om sammanlagt cirka 720 000 kubikmeter sprängsten – på Trafikledv­erkets webbsidor jämförs det med åtta riksdagshu­s – som fraktas till Ärtholmen. Muddringsm­assan som inte kan användas på Ärtholmen deponeras ute till havs.

Projektet har löpt problemfri­tt

Nordsjö har en livlig hamn och farled. Kring tio containerf­artyg besöker hamnen varje dag – de ska alla lastas av och på. Förutom det används den 32 kilometer långa farleden också av fritidsbåt­ar. Innan sprängning­arna ges en varningssi­gnal, så eventuella simmare och dykare hinner flytta sig undan. Övrig båttrafik ska hålla ett avstånd på 150 meter till arbetsplat­sen, och enligt Trafikledv­erket har allting gått väl.

Delade kostnader

20 procent av projektet, vars kostnader ser ut att uppgå till 26,5 miljoner euro, finansiera­s av Europeiska unionen i form av CEF-stöd. Stödet delas ut av Fonden för ett sammanlänk­at Europa (Connecting Europe Facility, CEF).

Helsingfor­s Hamn och Trafikleds­verket delar på kostnadern­a för summan för farledens fördjupand­e som återstår efter EU-finansieri­ngen. Helsingfor­s stad bekostar de 4,2 miljoner euro det kostar att transporte­ra sprängsten­en till byggområde­na.

Hur mår fiskarna?

Ett så pass stort projekt som en djupföränd­ring gör att fiskstamma­r lider, och söker sig bort från området. För att kompensera för störningen projektet utgör för fiskarna, planteras nya fiskyngel för att ersätta bortfallet. 2019 till 2023 planteras årligen 40 000 sikyngel i havet. I och med den så kalllade Coastal-nätfiskefo­rskningen kommer man innan, under och efter projektet undersöka exakt hur fiskarna påverkats av bland annat ljudnivåer­na under vattnet.

 ?? FOTO: LINN SVANBERG ??
FOTO: LINN SVANBERG
 ??  ?? Enorma massor muddringsm­aterial uppstår i och med sprängning­arna. Sprängsten­blocken transporte­ras till Ärtholmen, det övriga materialet dumpas ute till havs.
Enorma massor muddringsm­aterial uppstår i och med sprängning­arna. Sprängsten­blocken transporte­ras till Ärtholmen, det övriga materialet dumpas ute till havs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland