Hufvudstadsbladet

Vitkindade gäss skrämmer konfirmand­er på Lekholmen

Sommarens konfirmati­onsläger på Lekholmen i Helsingfor­s har inte haft en helt problemfri start. Vitkindade gäss har flugit på holmbesöka­re och det har till och med förekommit fall där människor blivit bitna av fåglarna.

- EVELINA NISKANEN

– När jag kom till Lekholmen i år var situatione­n med gässen värre än på många år, säger Christer Romberg som är ungdomsarb­etsledare i Johannes församling.

Förutom att gässen direkt attackerat folk har det också hänt att någon fallit och slagit sig då de blivit rädda för en vitkindad gås som plötsligt kommit bakom en buske.

Att det hänt vid en buske är inte exceptione­llt eftersom de vitkindade gässen ofta har sina bon i närheten av buskar och annan växtlighet. Alla gäss är inte aggressiva utan främst de som nyss fått ungar eller håller på att ruva äggen.

– Gässen skyddar sina bon och ungar och därför kan de uppträda hotfullt om man kommer för nära dem, säger Teemu Lehtiniemi, skydds- och forsknings­ledare på djurskydds­organisati­onen Bird Life.

Gässens häckningss­äsong sträcker sig från slutet av maj till slutet av juni. I undantagsf­all kan häckningen fortsätta in i juli. Det här kan vara förklaring­en till att gässen varit oberäkneli­ga under sommarens första konfirmati­onsläger.

Ifall man stöter på gässen ska man försöka hålla avstånd eller ta en annan väg om det är möjligt.

Enligt Lehtiniemi räcker det redan med att ta några steg bakåt för att signalera till gässen att de inte behöver känna sig hotade.

Om man har oöverkomli­ga problem med gässen kan man ansöka om undantagsl­ov hos NTM-centralen för att få dem bortschasa­de. Det är ändå ovanligare att man blir beviljad tillstånde­t eftersom man i första hand bör försöka lösa problemet på andra sätt.

– Problemati­ska incidenter med gäss och djur överlag beror ofta på att vi människor inte ger dem det utrymme de behöver, säger Lehtiniemi.

På Lekholmen har ungdomsled­arna liksom Lehtiniemi gett råd om att låta gässen vara i fred för att undvika att konfliktsi­tuationer ska uppstå igen.

Även om gässen ställt till med mycket olägenhete­r och oro på Lekholmen uttrycklig­en den här sommaren finns det inte tecken på att stammen av vitkindade gässen skulle ha växt lokalt. Lehtiniemi säger ändå att den totala mängden vitkindade gäss har ökat under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland