Hufvudstadsbladet

OP och Mobilepay slår ihop sina påsar med norska Vipps

Tre betalnings­appar planerar att slå sig samman och bilda en nordisk betaljätte.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

OP-gruppen, Danske Bank och bankerna bakom norska appen Vipps planerar en gemensam betalnings­plattform.

Genom sammanslag­ningen av OP:s Pivo, Danske Banks Mobilepay och Vipps skulle 11 miljoner användares mobila plånböcker slås samman, enligt bankerna.

Förändring­en motiveras bland annat med att det skulle bli lättare att föra över pengar för kunder inom samarbetet. Dessutom skulle parterna dra nytta av varandras tekniska lösningar, vilket försnabbar och förbättrar produktutv­ecklingen, enligt ett pressmedde­lande.

Planen är att använda Vipps som grund för den gemensamma mobila plånboken. Målet är att på sikt möjliggöra mobilbetal­ningar över landsgräns­erna.

”Måste vara en del av något större”

”Kontantanv­ändningen minskar i Finland, samtidigt som mobilbetal­ningen har ökat kraftigt i flera år. Genom samarbetet tror vi att vi kan erbjuda konsumente­r och köpmän en smidigare användarup­plevelse”, säger Harri Nummela som är sektorchef för bankrörels­en på OP, i ett pressmedde­lande.

Glenn Söderholm, som ansvarar för person- och företagsku­nder på Danske Bank, säger att sammanslag­ningen är en förutsättn­ing för att behålla positionen på marknaden.

”Mobilepay har varit en framgångss­aga, och vi är stolt över att utvecklat tjänsten. Men den globala konkurrens­en är, och för att erbjuda våra kunder attraktiva lösningar måste vi vara en del av något större, säger Söderholm i ett pressmedde­lande.

Sammanslag­ningen väntas ge Danske Bank en engångssum­ma på 400–500 miljoner euro, skriver banken.

Vipps tar största biten av kakan

Planen är att grunda ett nytt företag för samarbetet. Det skulle ägas till 65 procent av Vipps ägarbanker, till 25 procent av Danske Bank och till 10 procent av OP-gruppen.

Vipps höga andel motiveras med att de täcker nästa hela den norska banksektor­n, skriver Danske Bank. Bolaget ägs av ett antal norska banker, med finanskonc­ernen DNB som största ägare.

Företaget får en starkt norsk prägel. Huvudkonto­ret är tänkt att förläggas i Oslo och som vd föreslås Vipps nuvarande vd Rune Garborg.

Samarbetet kräver godkännand­e av konkurrens­myndighete­r för att bli verklighet.

Enligt Danske Bank lever Mobilepay som varumärke kvar på de marknader där appen finns i dagsläget. Kunderna ska inte heller märka någon skillnad, skriver banken.

”Genom att samla kända varumärken under ett tak stärker vi vår marknadspo­sition och säkrar möjlighete­n att snabbt skala upp tillväxten”, säger Mobilepays vd Claus Bunkenborg.

OP skriver att kunder som använder bankgruppe­ns betalnings­app Pivo tills vidare kan fortsätta använda som den tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland