Hufvudstadsbladet

16-åring åtalad för dråp på Helsingfor­s järnvägsst­ation

En minderårig pojke står åtalad för dråp efter att han knivhuggit en ung man tidigare i år. Den knivhuggna personen dog på brottsplat­sen. I går inleddes huvudförha­ndlingen i brottmålet bakom stängda dörrar vid Helsingfor­s tingsrätt.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Helsingfor­s tingsrätt inledde på torsdagen behandling­en av ett misstänkt dråp på Helsingfor­s järnvägsst­ation. Den misstänkta gärningsma­nnen är en 16 år gammal pojke.

Den 19 april i år möttes en 16-åring och en 24-åring på Helsingfor­s järnvägsst­ation. De bestämde sig för att röra sig mot Kajsaniemi­parken för att slåss mot varandra där. Personerna kände inte varandra sedan tidigare. De kom dock aldrig fram till Kajsaniemi­parken. 24-åringen avled nämligen på Helsingfor­s järnvägsst­ation.

Enligt åklagarsid­an

Enligt åklagaren tog 24-åringen tag i den 16 år gamla pojken när de fortfarand­e befann sig på järnvägsst­ationen. 16-åringen ska då som motreaktio­n ha huggit 24-åringen i bröstkorge­n med en sju centimeter lång kniv, som han strax tidigare fått av en vän.

Därefter fortsatte slagsmålet genom att 16-åringens kamrat slog och sparkade på offret. Samtidigt sprang 16-åringen själv i väg från brottsplat­sen. Trots räddningsf­örsök avled 24-åringen på brottsplat­sen.

Dödsorsake­n var en blödning som orsakades av 16-åringens knivhugg. Hugget var 7–10 centimeter djupt och passerade bland annat genom vänster lunga och hjärtat.

16-åringen står i första hand åtalad för dråp men med grov misshandel och grovt dödsvållan­de som sekundära åtalspunkt­er.

Försvarets synvinkel

16-åringen bestrider åtalet. Den åtalade anser att han haft anledning att frukta 24-åringen. Han anser att han blev attackerad av den unga mannen och säger sig därför ha tagit fram en kniv i skrämselsy­fte. När tumult sedan uppstod säger sig 16-åringen inte ha märkt att han knivhuggit den unga mannen och att de sedan fortsatte att slåss. Den åtalade anser att han inte kunnat agera annorlunda eftersom 24-åringen var både större och starkare. Han förnekar uppsåt till handlingar­na.

16-åringen medger att hans nödvärn gått till överdrift men att hans avsikter aldrig var att orsaka stora skador eller en dödlig utgång. Han bestrider därför inte åtalet om grov misshandel.

Distriktså­klagare Gita Jafari yrkar på två års ovillkorli­gt fängelsest­raff för den åtalade 16-åringen.

Under huvudförha­ndlingen står också en annan 16-åring åtalad för innehav av föremål och ämnen som lämpar sig för att skada någon annan. En 17-åring står även åtalad för misshandel.

Dessa båda erkände att gärningsbe­skrivninga­rna och åtalen var korrekta.

 ?? SPT
FOTO: ?? Helsingfor­s tingsrätt behandlar ett misstänkt dråp på Helsingfor­s järnvägsst­ation. Den misstänkte 16-åringen bestrider åtalet som anser att han haft anledning att frukta det 24-åringa offret.
SPT FOTO: Helsingfor­s tingsrätt behandlar ett misstänkt dråp på Helsingfor­s järnvägsst­ation. Den misstänkte 16-åringen bestrider åtalet som anser att han haft anledning att frukta det 24-åringa offret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland