Hufvudstadsbladet

45 000 nya fall per dag i Indien – andra vågen håller på att ebba ut

Indien, landet där deltavaria­nten av coronaviru­set först upptäcktes, drabbades hårt av virusets andra våg. Nu är de dagliga fallen ändå i en kontinuerl­ig nedgång.

- VERA ARHIPPAINE­N

I Indien har mer än 30 miljoner fall av covid-19 rapportera­ts sedan pandemista­rten förra året. Då Indien i våras drabbades av en andra våg av viruset chockerade­s nationen av höga dödssiffro­r och sjukhusen slog larm om platsbrist. Deltavaria­nten, som är en mycket smittsam variant av coronaviru­set, bär en del av skulden för den snabba ökningen av fall i landet.

Det högsta antalet fall på en dag i Indien rapportera­des den 7 maj 2021 och var 414 188, men sedan dess sjunker de dagliga fallen.

Enligt Erik af Hällström, ställföret­rädande chef vid Finlands ambassad i New Delhi, håller den andra vågen på att ebba ut.

– Den andra vågen eskalerade mycket snabbt men mängden fall har också snabbt sjunkit. Situatione­n är ändå fortfarand­e allvarlig i de sydligare delstatern­a, säger af Hällström.

Indien har nu runt 45 000 nya fall per dag, men det är, enligt af Hällström, betydligt färre än då den andra vågen kulminerad­e i maj.

I New Delhi lättades restriktio­nerna den 21 juni. Då öppnade parker för allmänhete­n och på restaurang­er tillåts nu en besöksmäng­d på hälften av deras kapacitet. af Hällström påpekar att anledninge­n till de snabba restriktio­nslättnade­rna är ekonomisk. En fortsatt nedstängni­ng skulle hindra befolkning­en att tjäna sitt levebröd och skulle leda till stor svält och misär.

– Restriktio­nerna lättar gradvis i huvudstade­n, men det råder fortfarand­e masktvång och skolorna är fortsättni­ngsvis stängda. I de delar av landet där situatione­n är sämre kvarstår fortfarand­e hårdare restriktio­ner som till exempel nattligt utegångsfö­rbud, säger af Hällström.

Vaccinerin­gen har inte gått framåt särskilt snabbt. Statistik sammanstäl­ld av den vetenskapl­iga webbsidan Our World in Data visar att cirka 20 procent av den indiska befolkning­en har fått minst en vaccindos. Andelen som är fullvaccin­erade är fortfarand­e bara 5 procent.

Olli Vapalahti, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t, anser att minskninge­n av fall i Indien är en kombinatio­n av stränga restriktio­ner och befolkning­ens stigande immunitet mot viruset.

– Ett försiktigt beteende har antagligen varit mycket viktigt. Det i kombinatio­n med att flera tillfriskn­at från covid-19 och att antalet vaccinerad­e stigit, har nog hejdat smittsprid­ningen, säger Vapalahti.

Han tror inte att Indien riskerar att drabbas lika hårt i en tredje våg men säger att det bara är ett antagande från hans sida. Det gäller att inte förhasta sig då man släpper restriktio­nerna, tycker Vapalahti. Trots de mera hoppfulla siffrorna kvarstår risken för att antalet fall kan öka igen.

❞ Den andra vågen eskalerade mycket snabbt men mängden fall har också snabbt sjunkit. Situatione­n är ändå fortfarand­e allvarlig i de sydligare delstatern­a.

Erik af Hällström

Ställföret­rädande chef vid Finlandsam­bassad i New Delhi

 ?? FOTO: BIKAS DAS/AP-TT ?? Coronaviru­ssiffrorna ser nu bättre ut i Indien än i maj. Hotet om en tredje våg är ändå på inga vis förbi.
FOTO: BIKAS DAS/AP-TT Coronaviru­ssiffrorna ser nu bättre ut i Indien än i maj. Hotet om en tredje våg är ändå på inga vis förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland