Hufvudstadsbladet

Mödosamt sökande efter offer i husras i Miami

I hopp om mirakel frågar sig förtvivlad­e anhöriga varför inte rasmassorn­a genomsöks snabbare efter husraset i Surfside. Arbetet pågår dygnet runt – som innebär stora utmaningar för personalen.

-

Ingen människa har dragits ut ur rasmassorn­a vid liv sedan timmarna efter det att katastrofe­n slog ner i det amerikansk­a kustsamhäl­let Surfside intill Miami Beach för en vecka sedan. Hårt arbetande sök- och räddningsp­ersonal arbetar sig metodiskt fram genom bråten i jakt på de över 140 personer som fortfarand­e saknas.

Trots att det inte finns några tecken på liv ber många om ett mirakel och officiellt har ännu ingen uttryckt att chanserna att hitta någon överlevand­e anses vara ute. Vissa anhöriga har dock uttryckt frustratio­n över att sökarbetet inte har gått snabbare.

– USA har historiskt sett haft en bra förmåga när det gäller sök och räddning i urban miljö. Så det är nog inte brist på resurser som är ett problem, säger Thomas Degeryd, handläggar­e på svenska Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Potentiell­a hålrum

Maggie Castro, sjukvårdar­e vid brandkåren i Miami-Dade, förstår de anhörigas desperatio­n – men menar att det är hoppet om att hitta någon vid liv som gör att räddningsa­rbetet kan uppfattas som långsamt.

– Det kan finnas potentiell­a hålrum i bråten där vi kan hitta överlevand­e. Om vi bara går loss på högarna kan de här utrymmena kollapsa, sade hon till nyhetsbyrå­n AFP häromdagen.

Den stora utmaningen är att våningspla­nen som rasat har lagt sig platt på varandra.

– Det gör att det troligen finns lite utrymme för luftfickor. Det finns inga enkla angreppsvä­gar, utan omfattande mängder betong kan behöva lyftas bort innan det går att komma åt hålrum med eventuella överlevand­e.

När utrymmen friläggs behöver det säkerställ­as att lösa block inte far i väg eller att viktfördel­ningen ändras, enligt Degeryd.

– Befintliga hålrum behöver förbli intakta.

Hjälp av hundar

Sök- och räddningsa­rbetarna jobbar i tolvtimmar­sskift under svåra förhålland­en. Det är varmt, fuktigt och under de första dagarna brann det även i bråten. Två gånger har sökarbetet dessutom fått lov att avbrytas på grund av blixtar och åska.

Maskiner används också, men med försiktigh­et eftersom de kan utlösa nya ras. Arbetet i rasmassorn­a kommer att fortsätta, enligt Floridaguv­ernören Ron DeSantis som har sagt att anhöriga på något sätt kommer att få besked om vad som har hänt deras nära och kära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland