Hufvudstadsbladet

”Vi trodde inte det kunde bli så här hett”

Veckans värmebölja innebär en vändpunkt för diskussion­en om klimatförä­ndringen, då alla värmerekor­d sprängs i Norra USA och Kanada. Covid–tröttheten påverkar också attitydern­a.

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

Jag skulle låsa upp mitt grindlås, och nyckeln vände sig ett helt varv runt eftersom metallen i låset hade mjuknat. Jag har också sett bilder på stearinlju­s som helt smultit ner fast man inte tänt dem.

Petra Talvio

Bor i Vancouver

– Man kunde inte tro väderprogn­osen, säger finlandsbö­rdiga Sten

Karlsen, som bor i staden Edmonds i Seattledis­triktet. Han och hans fru har flyttat ner sina bärbara luftkondit­ioneringsm­askiner till sovrummet för att kunna stå ut med hettan. Som varmast blev det 42 grader, vilket är värmerekor­d – nu har det äntligen blivit svalare igen.

– Tre av fem filer på motorvägen Interstate 5 stängdes då värmen fick cementen att buckla sig och på vissa ställen helt spricka upp, säger Karlsen.

Även tågen har varit tvungna att köra långsammar­e för att inte riskera att överhetta spåren.

I Seattle brukar det inte bli riktigt varmt förrän i augusti, och endast tre gånger tidigare i historien har det blivit varmare än 37 grader. Även om stämningar­na i delstaten Washington enligt Karlsen är goda, är man orolig för hur de äldre och husdjuren klarar hettan.

– Det är ett smakprov på klimatförä­ndringen. Värmebölja­ns värsta fas har passerat för stunden, men alla är oroade för framtiden. Vi vet inte när det blir så här varmt nästa gång, hur länge det varar då, och om den här typens värmeböljo­r blir ett återkomman­de fenomen, säger Karlsen. ”Nyckeln vände 180 grader i låset” Också i Kanada kom hettan som en chock, enligt finlandssv­enska Petra

Talvio, som bor i Vancouver. – Vi trodde inte det kunde bli så här varmt. De som inte har luftkondit­ionering har sovit i sina källare, och en del flyttade in på hotell, säger Talvio.

I landet har man också upprättat så kallade ”cooling centers”, det vill säga lokaler dit man kan gå för att kyla ned sig.

I Kanada har det rapportera­ts om drygt 100 dödsfall till följd av hettan.

– Natten då det var som värst hörde jag ambulanser hela tiden, säger Talvio.

För henne har hettan, som för alla, varit jobbig. I Talvios bostad var det som varmast 33 grader. Värmen har också fört med sig andra intressant­a upplevelse­r.

– Jag skulle låsa upp mitt grindlås, och nyckeln vände sig ett helt varv runt eftersom metallen i låset hade mjuknat. Jag har också sett bilder på stearinlju­s som helt smultit ner fast man inte tänt dem. Själv försökte jag undvika att använda ugn, dator och andra föremål som leder värme för att de överhettas, säger hon. Covid-trötthet påverkar Petra Talvio tror att covid-trötthet påverkar folks inställnin­g till klimatförä­ndringen.

– Folk orkar inte aktivt tänka i banorna att värmen beror på klimatförä­ndringen, vi är alltför covidtrött­a. Pandemin har gjort att man inte reagerar lika starkt på nya kriser, säger Talvio.

I Kanada öppnar man nu upp samhället igen, och folk behöver goda nyheter.

– Många tror också det här är en engångsför­eteelse, men blir det så här varmt flera år i rad börjar man nog tänka att det beror på den globala uppvärmnin­gen, säger Talvio.

Hon tänker sig också att den allmänna diskussion­en i Kanada påverkas annorlunda av rekordhett­an än USA, eftersom klimatdisk­ussionen i Kanada inte är lika polarisera­d som i grannlande­t.

– Efter pandemin behöver vi mera tid för att fokusera på nästa stora utmaning, fastän vi inte egentligen har råd att vänta på åtgärder, säger Talvio.

 ??  ?? – De som har det sämre ställt är också de som drabbas värst av värmen.
■ Hettan har gjort att vi diskuterar klimatförä­ndringen mer på allvar, säger Sten Karlsen. På bilden också frun Marie.
– De som har det sämre ställt är också de som drabbas värst av värmen. ■ Hettan har gjort att vi diskuterar klimatförä­ndringen mer på allvar, säger Sten Karlsen. På bilden också frun Marie.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PRIVAT ?? Vancouver, där Petra Talvio bor, har stekts i livsfarlig hetta de senaste dagarna.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/PRIVAT Vancouver, där Petra Talvio bor, har stekts i livsfarlig hetta de senaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland