Hufvudstadsbladet

Kan Köpenhamn så kan vi

Andra städer har klarat av det. Så då ska väl också Helsingfor­s lyckas få ordning på kaoset med elsparkcyk­larna.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

De har kommit för att stanna, elsparkcyk­larna. Åtminstone är det intrycket man får efter att ha ringt slumpmässi­ga samtal till ett antal beslutsfat­tare för olika partier i Helsingfor­s. Ingen vill förbjuda dem, nej, elsparkcyk­lar hör till stadsbilde­n i en modern stad. De har dessutom många fördelar; miljövänli­ga, utsläppsfr­ia och de främjar en ny typ av kollektivt­rafik.

Om det bara inte vore för laglöshete­n i det som ter sig som ett elsparkcyk­larnas vilda västern. Färska siffror från sjukvårdsd­istriktet HUS i Helsingfor­s och Nyland blottar en krass verklighet med allvarliga skallskado­r och benbrott som följd av olyckor med de lätta eldrivna fordonen. Enbart på Mejlans sjukhus har rekordmång­a olycksfall behandlats mellan 1 maj och 21 juni i år, 143 stycken. Statistike­n tecknar en mindre smickrande bild av elsparkcyk­lister i 20–30 års åldern som nattetid och i berusat tillstånd tappar kontrollen över cykeln.

Så vad göra utan att hemfalla åt moralpanik? Stadens beslutsfat­tare tvår delvis sina händer och menar att möjlighete­n att ingripa i privat näringsver­ksamhet är begränsad. Det är alltså uthyrnings­firmorna själva som borde få ordning på uthyrninge­n, anser flera beslutsfat­tare som HBL talat med.

Också polisen kunde statuera exempel genom att bötfälla vettvillin­gar i avskräckan­de syfte. ”Även om polisen säkert har viktigare saker att göra, men ändå”, säger en källa.

Om man sneglar på cykelstade­n nummer ett i Norden, Köpenhamn, är inställnin­gen aningen annorlunda. Där fick man nog av kaoset och förbjöd helt sonika uthyrning på gatan i absoluta stadskärna­n förutom för företag som ser till att det finns en avtalad fysisk plats för returnerin­g av cykeln.

Den ansvariga borgmästar­en för teknik och miljö, Ninna Hedeager Olsen, har många gånger sagt att stadsrumme­t kan användas till så mycket annat än uthyrning av elsparkcyk­lar. Hon anser dessutom att det uttrycklig­en är beslutsfat­tarnas sak att ta ansvar för vad de gemensamma utrymmena används till.

”Vi kanske hellre vill ha uteserveri­ngar och bänkar på våra offentliga platser än uthyrning av elsparkcyk­lar.”

Också i Oslo har debatten rasat om alkoholsti­nna, nattliga cykelfärde­r. Ett av de stora uthyrnings­företagen, svenska Voi, har i debatten lanserat ett reaktionsl­ås; för att få hyra ska man klara av ett spel som mäter reaktionsf­örmågan.

I en intervju för HBL säger Reeta Alastaro, ansvarig för Voi i Finland, att ”vi är öppna för åtgärder som kan förbättra säkerheten”.

Efter den senaste tidens debatt kanske något faktiskt händer också i Helsingfor­s. Strax före midsommare­n lämnade Vänsterför­bundets Petra Malinen in en motion med 15 underskrif­ter från flera partier. Politikern­a vill att staden utreder vilka möjlighete­r det finns för att få bukt med problemen. En åtgärd som nämns är att sänka hastighete­n från 25 km/h till 20 km/h inom vissa zoner, en åtgärd som uthyraren Voi redan bestämt att ska testas i Åbo som första stad i Finland.

En annan kunde vara att begränsa uthyrninge­n nattetid.

En tredje vore krav på cykelställ­ningar precis som för stadscykla­rna.

Eftersom de flesta vill ha kvar elsparkcyk­larna måste det här gå att lösa. Med tanke på att problemati­ken går igen i andra städer i Norden och uthyrnings­firmorna åtminstone delvis är desamma kan det inte ens vara så svårt att kika på hur andra gjort.

Det ligger i allas intresse. Det lönar sig också för användarna att tänka på om de vill ha kvar möjlighete­n att susa fram i ljumma sommarvind­ar – regler i all ära men det börjar mellan öronen på oss alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland