Hufvudstadsbladet

Fast i den kinesiska rävsaxen?

Hur förhåller man sig till ett land som lockar med världens största marknad, men som samtidigt ständigt bryter mot de demokratis­ka spelregler­na? Det är en högaktuell fråga för politiker, företagsle­dare, akademiker och även idrottare.

-

Kina är alltmer i fokus för världens uppmärksam­het. Här startade, av allt att döma, den globala pandemin, och här finns flest kolkraftve­rk. Men Kina är också det land som snabbast repat sig från pandemins effekter och som tillverkar flest solpaneler. Landet är dessutom en allt viktigare ekonomisk och politisk stormakt, men även en allt hårdare kommunisti­sk diktatur. Med andra ord går det inte längre att ignorera Kina, utan det krävs en genomtänkt strategi.

Att skaffa sig en sådan strategi är sannerlige­n ingen lätt sak. Fråga den svenska klädjätten H & M. När företaget förra hösten uttryckte sin ”djupa oro” över rapporter om tvångsarbe­te och etniska förföljels­er i provinsen Xinjiang och därför slutade köpa bomull från regionen hände först ingenting. Men ett drygt halvår senare, när EU införde sanktioner mot Kina uppmanade det kinesiska kommunistp­artiets ungdomsför­bund plötsligt till ”spontan” bojkott mot företaget, försvann butiksläge­n från gps-kartor och e-handelssid­orna gick inte att nå. H & M duckade och hoppades att det skulle blåsa över.

Xinjiang-provinsen är något av ett konfliktep­icentrum. Medan BBC och andra trovärdiga källor rapportera­r om etnisk rensning, internerin­gsläger och tortyr hävdar kinesiska myndighete­r först att inga läger finns, men sedan, när satellitfo­tograferin­gen gjort sitt, att det bara handlar om omskolning­släger för att förhindra terrorism. Utmaningen för västerländ­ska företag är att säkerställ­a att inga produkter de köper har producerat­s under tvångsarbe­te från dessa eller andra typer av läger, men det är nästintill omöjligt, eftersom Kina inte tillåter några fristående inspektion­er. Då får man som Stora Enso sluta att skicka cellulosa till Xinjiang efter rapporter om att den förädlas till viskos i fabriker i närheten av dessa läger. Eller göra som Solar Finlands dotterbola­g Salo Tech och flytta produktion­en av solceller från Xinjiang till ställen i andra länder där det är lättare att säkerställ­a att det inte förekommer några kränkninga­r av mänskliga rättighete­r. Men därmed utsätter sig företagen samtidigt för risken för olika typer av oväntade och oöverblick­bara repressali­er.

Om vissa företagsle­dare har en svår utmaning i att hitta en bra balans mellan att gå på tå för att inte störa den kinesiska marknaden och ändå stå upp för mänskliga rättighete­r, vilket de västerländ­ska kunderna förväntar sig, är situatione­n likartad för många politiker. Även här balanseras det så det står härliga till, i första hand på EU-nivå, även om statsminis­ter Sanna Marin varit tydlig och skrivit på Twitter att omvärlden inte får blunda för Kinas förtryck för att gynna handel.

EU:s Kinastrate­gi i tio punkter tar upp samarbete kring allt från FN, klimat, och WTO till upphandlin­g, men även säkerhetsr­isker kring kritisk infrastruk­tur och direktinve­steringar. EU och Kina har också förhandlat fram ett investerin­gsavtal, ivrigt påhejade av framför allt Tyskland och Frankrike, men avtalet skulle också ge finska företag större förutsägba­rhet och bättre marknadsti­llgång. Det hänger dock lite i luften för tillfället, eftersom det i EU-parlamente­t, som måste godkänna avtalet, hörs kritiker som hävdar, just med hänvisning till situatione­n i Xinjiang, att det finns för stora möjlighete­r för Kina att kringgå klausulern­a om mänskliga rättighete­r. Avtalet är dessutom endast delvis offentligt, vilket spätt på kritiken.

Andra aktörer som fått anledning att reflektera över samarbetet med Kina är olika universite­t och andra lärosäten. Samarbeten sker ofta på kinesiskt initiativ via Konfuciusi­nstitut som lär ut det kinesiska språket och kulturen, med lärare som betalas av Kina, medan lärosätena står för lokaler i en akademisk miljö. Sedan 2004 har över 500 institut grundats över hela världen, varav ett, som invigdes 2007, vid Helsingfor­s universite­t,

Från början uppfattade­s dessa samarbeten som oproblemat­iska, men har på senaste tiden ifrågasatt­s alltmer i takt med att den kinesiska samarbetsp­artnern Hanban, som lyder direkt under Kinas undervisni­ngsministe­rium och därmed den kinesiska regeringen, börjat ställa allt tydligare krav på inflytande. Sverige, där det första Konfuciusi­nstitutet utanför Asien öppnades 2005, har nu, som första land i Europa, valt att stänga samtliga anläggning­ar. Institutet i Helsingfor­s ser ut att bli kvar, åtminstone tills det nuvarande kontraktet löper ut 2023.

På andra platser i världen framkommer mer problemati­ska kopplingar mellan kinesiska aktivitete­r och den akademiska världen. Ett belgiskt universite­t stängde till exempel sitt Konfuciusi­nstitut efter rapporter i medier om spionmisst­ankar mot direktören för institutet, medan en kartläggni­ng i Australien visat att Kinas militär skickar forskare med dold agenda till utländska universite­t.

En möjlig kommande konfrontat­ion mellan västerländ­ska och kinesiska värderinga­r och synsätt är vinter-OS i Peking nästa år. För inte så länge sedan gick 180 organisati­oner ut i ett gemensamt uttalande och krävde en bojkott av spelen ”för att de inte ska kunna användas för att uppmuntra Kinas motbjudand­e människorä­ttsbrott och förtryck av dissidente­r”. Här kommer tids nog en hel rad av aktörer, från sponsorer, medieföret­ag och reklamköpa­re till idrottsför­bund och idrottare att tvingas göra ett aktivt val, liksom även konsumente­r och tv-tittare.

Oberoende av om man är företagsle­dare, politiker, professor, idrottare eller bara vanlig konsument är det inte lätt att ta sig ur den kinesiska rävsaxen. Den inflytelse­rika tidskrifte­n The Economist konstatera­de att ”den brutala verklighet­en när väst gör affärer med Kina är att man är i underläge”. Vad som behövs är år eller kanske decennier av tålmodigt och beslutsamt arbete med att dels bygga upp egna förmågor inom produktion och logistik, dels ständigt hävda de mänskliga fri- och rättighete­rnas okränkbarh­et. Men framför allt att vara medveten om att det verkligen är en rävsax.

”Medan BBC och andra trovärdiga källor rapportera­r om etnisk rensning, internerin­gsläger och tortyr hävdar kinesiska myndighete­r först att inga läger finns, men sedan, när satellitfo­tograferin­gen gjort sitt, att det bara handlar om omskolning­släger för att förhindra terrorism.”

BENGT WAHLSTRÖM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland