Hufvudstadsbladet

VM 2022 kan faktiskt föra något gott med sig

-

Ett bisarrt VM i ökenlandsk­ap väntar om ett och halvt år. Ett VM i Qatar som redan innan det spelas är en skamfläck för den internatio­nella fotbollen och i synnerhet för Fifa.

Som alla säkert vet vid det här laget har tusentals fattiga gästarbeta­re tvingats sätta livet till på de byggställn­ingar som garanterar att stenrika Qatar bygger en armada av arenor i ett land där det efter VM inte kommer att finnas något behov för lejondelen av dem.

Att processen då Qatar fick värdskapet inte gick rent till eller tålde dagsljus är väldokumen­terat. Ett dagsljus många Fifa-bossar och delegater närmast verkar allergiska för. Enda undantaget är om solljuset infinner sig då de ligger vid poolen på ett femstjärni­gt hotell och Fifa står för räkningen.

VM ska spelas mellan 21 november och 18 december 2022. Så ska man se finalen är det bäst att inte vara ute och julshoppa då. Orsaken till tidpunkten är naturligtv­is den svåra hettan Qatar lider av under sommarmåna­derna. VM har väl endast en gång spelats i 45–50 gradig hetta då det på sina håll var just så hett i USA under den svenska sommaren 1994. Hettan lade sin prägel på flera än en match under det slutspelet. I skrivande stund utlovas 43–46 grader den närmaste veckan i Doha så sett mot den bakgrunden är det givetvis försvarbar­t att tidpunkten för VM justeras.

Men ramaskriet bland fansen var oerhört. Och det redan innan det blev klart att turneringe­n avgörs mitt i den europeiska vintern. Qatar är blänkande fint och skinande rent men det faktum att hela samhället är närmast torrlagt då det gäller alkoholdry­cker fick många av de inbitna supportrar­na att hosta några extra gånger då de insåg hur torra deras strupar kommer att vara.

Det är betydligt enklare för de flesta fans att åka till ett VM under sommaren då de flesta är lediga. Kan bli svårare för herrn eller frun i familjen att meddela för resten att ”nu drar jag på tio dagars semester till Qatar” mitt i lillajulst­ider.

Något som också kan bli ett litet problem är att det här med att visa upp sig i bar överkropp inte är riktigt accepterat i det muslimska samhället. Kan bli några krockar där också. Något säger mig att de vid det här laget grisskära europeiska supportrar­na kommer att få en del problem med den lokala ordningsma­kten.

Att folk måste vara hel- eller halvklädda då de vistas tillsamman­s med tiotusenta­ls andra är givetvis bra. Vill man gå omkring i badbrallor rekommende­ras poolen eller stranden.

Det finns egentligen rätt få saker som kan anses positivt med VM och Qatar.

Men det faktum att turneringe­n spelas då den spelas betyder åtminstone att också de stora stjärnorna, de som matchas tuffast i klubblagen, kommer att vara i form. Klubblagss­äsongen är vid tiden för VM bara några månader gammal och de topptrimma­de kropparna ännu förhålland­evis fräscha.

Också i pågående EM har det varit närmast sorgligt att följa med hur en del upphaussad­e stjärnor inte alls presterat på väntad nivå. Det fenomenet kanske vi slipper under ökensolen.

Klubbarna är givetvis rasande över att de tvingas ta en paus på sex veckor mitt under säsongen. Och det är lätt att förstå dem. Det är ju trots allt de som betalar spelarnas löner.

”Det faktum att turneringe­n spelas då den spelas betyder åtminstone att också de stora stjärnorna, de som matchas tuffast i klubblagen, kommer att vara i form.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland