Hufvudstadsbladet

Skadeskjut­et Belgien måste ta chansen

- OLA PALMSTRÖM/TT

Skadade och utbytta i EM-åttondelen mot Portugal. Kevin de Bruyne och Eden Hazard tränade inte heller med laget inför kvartsfina­lbataljen mot Italien. – Vi spelar på fredag, och det kan vara väldigt nära för båda att vara tillgängli­ga, säger Belgiens förbundska­pten Roberto Martínez till Goal.

Det dåliga beskedet är att båda stjärnorna kan missa fotbolls-EM-matchen mot Italien, men Roberto Martínez väljer att fokusera på de goda nyheterna.

– Vi kände att det fanns en risk att båda spelarna skulle missa resten av turneringe­n, men det står klart att så inte blir fallet, säger han.

För att det ska bli en fortsättni­ng på EM-äventyret krävs det dock en seger mot ett formstarkt Italien. Förbundska­pten Roberto Mancinis mannar har inte förlorat på 31 matcher, sedan den 10 september 2018.

Imponerats av Italien

I de Bruynes och Hazards eventuella frånvaro kan Dries Mertens få en viktig roll. Napolispel­aren känner till motståndet väl.

– Jag har bott där (i Italien) de senaste åtta åren och jag känner alla deras spelare, säger han.

34-åringen har imponerats av Italien såhär långt i turneringe­n.

– Den här generation­en kan verkligen spela fotboll. De har vunnit en lång rad matcher och släppt in väldigt få mål. De har en bra blandning av ungdom och rutin, säger han.

Belgien är EM:s äldsta lag med en snittålder på knappt 29 år, och sammantage­t har truppen samlat på sig mer än 1 300 landskampe­r – överlägset flest av EM-nationerna.

Det saknas inte direkt rutin i det belgiska landslaget, däremot saknas det en titel för den så kallade "gyllene generation". I VM 2018 blev det brons – nu vill man nå högre än så.

"Svaga sidor"

Mertens har gjort 101 landskampe­r och stått för 21 mål under landslagsk­arriären. Det kanske inte är sista chansen för Belgien att ta ett guld, men det kan mycket väl vara sista chansen för Mertens.

– Det är inte sista chansen för jag tror på framtiden inom belgisk fotboll, men jag är den förste att säga att vi måste ta den här möjlighete­n, säger han.

Belgien är rankade etta i världen. Italien ligger först på en tiondeplat­s. Belgarna måste ses som knappa favoriter på förhand – men Italiens mittfältar­e Jorginho ser möjlighete­rna.

– Vi måste respektera att de är det högst rankade laget i världen, men alla har sina svaga sidor, säger han.

 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA-AFP ?? Kevin de Bruyne och Eden Hazard kan missa kvartsfina­len i fotbolls-EM mot Italien.
FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA-AFP Kevin de Bruyne och Eden Hazard kan missa kvartsfina­len i fotbolls-EM mot Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland