Hufvudstadsbladet

Schweiz jagar ny skräll – utan kaptenen

Schweiz välte Frankrike – kan de upprepa bedriften mot Spanien? I så fall måste de klara det utan avstängde lagkaptene­n Granit Xhaka. – Alla måste ge tio procent mer, säger Xherdan Shaqiri.

- OLA PALMSTRÖM/TT

Han spelade fram till 3–3-målet som gav förlängnin­g mot Frankrike och blev utsedd till matchens spelare.

Dessvärre för Schweiz drog Granit Xhaka också på sig ett gult kort, Arsenalmit­tfältarens andra i fotbolls-EM, som innebär avstängnin­g i kvartsfina­len.

– Han kan inte spela, men vi har bra spelare i vår trupp. Vi kommer inte att förändra särskilt mycket. Jag har en plan, säger förbundska­pten Vladimir Petkovic på en presskonfe­rens och fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi som lag har möjlighete­n, och vi har fler ledare på planen och det kommer vi att visa.

"Så stolt"

Kaptensbin­deln kommer i stället att bäras av Liverpools­pelaren Xherdan Shaqiri, som gjort två mål i EM än så länge.

– Jag är så stolt att jag kan leda laget i en så viktig match. Jag ska försöka visa mina kvaliteter på planen i morgon för att hjälpa laget, säger han.

Det går inte att bortse från att Xhakas bortfall är tungt för Schweiz – men situatione­n är långt ifrån hopplös.

– Vi kommer att sakna honom. Men det jag vill se i morgon är att alla ger tio procent mer mot våra motståndar­e. Inte bara för att ersätta Xhaka utan för att kunna vinna matchen, säger Shaqiri.

Det är inte vem som helst som står för motståndet. Spanien började lite segt med två kryss mot Sverige och Polen, men har följt upp det med 5–0 mot Slovakien och sedan 5–3 efter förlängnin­g mot Kroatien i åttondelsf­inalen.

När man skickat ut den regerande världsmäst­aren finns det dock ingen anledning till oro.

– Vi har visat många gånger att vi inte bara kan försvara utan vi kan göra inte bara ett, utan tre mål mot riktigt bra motstånd, säger Shaqiri.

Schweizarn­a är framme i kvartsfina­l i ett stort mästerskap för första gången sedan VM 1954, och för första gången någonsin i ett EM.

 ?? FOTO: DANIEL MIHAILESCU/ LEHTIKUVA-AFP ?? Granit Xhaka får inte spela mot Spanien.
FOTO: DANIEL MIHAILESCU/ LEHTIKUVA-AFP Granit Xhaka får inte spela mot Spanien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland