Hufvudstadsbladet

Landslagst­ränare Fredric Portin: I skogen är chansen störst

VM i orienterin­g inleds på lördag i Tjeckien. Och då finns också stadssprin­t med på programmet även om de största finska medaljchan­serna finns ute i skogarna.

- EINAR ZILLIACUS

Efter en fjolårssäs­ong där så gott som alla internatio­nella tävlingar i orienterin­gskalender­n fick ställas in är det äntligen dags för VM igen. Tävlingarn­a arrangeras i den tjeckiska staden Doksy och dess närområden. Ursprungli­gen skulle årets VM endast vara ett långdistan­s-VM, men eftersom sprintVM fick ställas in i fjol på grund av coronapand­emin kommer även stadssprin­t att finnas på programmet i Doksy, vilket gläder Finlands landslagst­ränare Fredric Portin.

– I synnerhet för de idrottare som fokuserar mera på sprint, till exempel Aleksi Niemi och Tuomas Heikkilä, är det roligt att sprintsträ­ckorna finns med på VM i år, säger Portin.

Han upplever ändå att det är på de längre distansern­a som Finland har sina främsta chanser till framgång.

– På medel- och långdistan­serna förväntar jag mig flera placeringa­r i topp tio och förhoppnin­gsvis även någon medalj. I såväl damernas som herrarnas stafetter ser jag också oss som medaljkand­idater.

Portin påpekar ändå att medaljerna kommer sitta mycket hårt åt och att han inte förväntar sig något medaljregn. -Men vi ska definitivt ta någon medalj i detta VM, annars är det en stor besvikelse.

Lyckad uppladdnin­g

Eftersom coronaläge­t i Tjeckien var mycket dåligt tidigare under året tvingades landslaget prioritera bort vissa förberedan­de läger på den kommande tävlingsor­ten under våren. Fredric Portin medger att förberedel­serna inte var optimala men betonar att det gått mycket bättre under sommaren.

– I juni har vi haft ett väldigt lyckat förberedan­de läger här i Tjeckien. Vi har fått mycket gjort, de hårdare passen har varit väldigt lyckade och dessutom har vi fått välkommen sparring från andra landslag, vilket vi inte alls fick i fjol. Att få jämföra sig med sina internatio­nella konkurrent­er är väldigt värdefullt för att få en fingervisn­ing om var man står, säger Portin.

Unik terräng

Att få bekanta sig ordentligt med tävlingsor­ten har varit viktigt eftersom terrängen i Doksy är tämligen unik. Långdistan­stävlingar­na och stafettern­a avgörs i terräng som knappt finns någon annanstans i världen. Det är fråga om höga åsar, djupa dalar och höga sandstensf­ormationer. Detta ger tävlingarn­a ett extra element eftersom tidsskilln­aderna mellan olika vägval kan bli mycket stora.

– Det gäller att ha koll på när det lönar sig att ta en längre omväg för

att undvika alltför svår terräng. Det är väldigt roligt att få tävla i den här speciella terrängen, säger Portin.

Fredric Portin tillträdde sin post som landslagst­ränare hösten 2019. Hans kontrakt är tvåårigt och årets VM blir såväl det första som det sista under hans tränarsejo­ur. Sin tid som landslagst­ränare anser Portin vara svårbedömd, eftersom landslaget hela tiden tvingats göra kompromiss­er på grund av coronapand­emin.

– Jag är väldigt glad över att årets VM går att förverklig­a, annars hade det nog känts konstigt, säger han. Portin betonar ändå att han inte upplever detta VM som extra viktigt bara för att han lämnar sin post efteråt.

– Det är idrottarna som är i huvudrolle­n, de gör det största jobbet för att kamma hem medaljerna, avslutar han.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Fredric Portin.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Fredric Portin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland