Hufvudstadsbladet

Anders Thomas Jensen hittar inte balansen

- KRISTER UGGELDAHL

Anders Thomas Jensen är den mesta och bästa av manusförfa­ttare som ibland sätter sig på regissörsp­allen. Men i Rättfärdig­hetens ryttare fungerar inte den komisk-dramatiska balansen.

DRAMA/KOMEDI Rättfärdig­hetens ryttare

Regi och manus: Anders Thomas Jensen. Foto: Kasper Tuxen. I rollerna: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro.

Knappt har man hämtat sig från Thomas Vinterberg­s En runda till innan ett annat dreamteam à la dansk film presentera­r sig. Ombord finns givetvis Mads Mikkelsen men också Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann och Nicolas Bro – alla välbekanta ansikten för vänner av dansk dynamit.

Men mest av allt handlar det om Anders Thomas Jensen (Älskar dig för evigt, Efter bröllopet, Hämnden), den mesta och bästa av manusförfa­ttare som alltid då och nu sätter sig på regissörsp­allen, såsom i filmer som Blinkande lyktor, Adams äppel och Gröna slaktare. Precis som dessa är också Rättfärdig­hetens ryttare (Retfaerdig­hedens ryttere) en svärtad komedi, ett brottsdram­a gjort med glimten i ögat. Dock är inramninge­n tragisk, djupt tragisk.

Mystisk olycka

Här har vi en mor och en dotter (Anne Birgitte Lind respektive Andrea Heick Gadeberg) som är med om en svår tågolycka, med den påföljd att unga Mathilde (Gadeberg) förlorar sin mamma.

Bland offren finns också en ökänd gängkrimin­ell i färd med att vittna i en rättegång där gängledare­n Kurt Olesen (Roland Møller) står åtalad. En ren slump hävdar polisen men det är inget som Nikolaj Lie Kaas statistike­rtomte köper.

Det gör inte heller forskarkol­legan och hackaren Lennart (Lars Brygmann), i synnerhet som det visar sig att gängledare­n Olesens bror steg av tåget kort innan det smällde.

Så varför inte samtala med Mathildes far (Mikkelsen), den i Afghanista­n stationera­de yrkessolda­ten som på förekommen anledning sätter kurs mot Danmark, fast besluten att klämma åt dem som orsakade hans frus död.

Det är upptakten till en våldsspira­l som heter duga men som sagt varvas krutröken med det svärtat komiska, levererat av firma Brygmann & Lie Kaas som snart får sällskap av Nicolas Bros datornörd, en annan krutuppfin­nare.

Mot varandra står så den kallhamrad­e yrkessolda­ten och en trio som innan den fick sparken från sitt forsknings­projekt utvecklade en algoritm som mäter sambandet mel

lan dövhet och klumpfot, sånt.

Resultatet är en kriminell ”talangafto­n” med inslag av Tarantino-hyss, komplett med en tonårsdott­er som sörjer sin mor och sätter sin tilltro till Brygmann et consortes, detta eftersom hennes far är oförmögen att komma emot känslomäss­igt.

Skrattet fastnar

Det här borde inte vara någon match för Anders Thomas Jensen, mannen som i Adams äpplen flinade åt nynazister och som i Gröna slaktare gjorde (stor) komedi av det kannibalis­tiska.

Men se nej. Den komisk-dramatiska balansen fungerar bara inte och sedan går det som det går, att skrattet fastnar i halsen.

Knappast blir det bättre av att Jensen skjuter till en bredsida manlig ”soulsearch­ing”, varpå Mads Mikkelsen militär – av den skäggiga och snaggade kalibern – får för sig att krypa till korset.

Däremot känns det lite kul med den ”fjärileffe­kt” som filmen laborerar med, det vill säga att allting påverkar allting. Det är en i Danmark stulen cykel, på väg till den svarta marknaden i Tallinn, som gör att Mathilde och hennes mor sätter sig på olyckståge­t. Till att börja med alltså.

 ??  ??
 ?? FOTO: KASPER TUXEN ?? Nicolas Bro, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas och Lars Brygmann i Rättfärdig­hetens ryttare.
FOTO: KASPER TUXEN Nicolas Bro, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas och Lars Brygmann i Rättfärdig­hetens ryttare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland