Hufvudstadsbladet

Newton har inte en chans

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

En fyrverkeri­pjäs som går i gång på specialeff­ekter, explosione­r och taskiga replikskif­ten. Den nya Fast & furious-filmen är här och tråkigt blir det aldrig.

ACTION

Fast & furious 9

Regi: Justin Lin. Manus: Daniel Casey och Justin Lin. Foto: Stephen F. Windon. I rollerna: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris.

Bortsett från enstaka fortsättni­ngsdelar och de evinnerlig­a superhjält­esviterna har de filmiska följetonge­rna för länge sedan tagit sin tillflykt till tv-rutan. Det gäller förvisso inte för den bilburna Fast & furiousser­ien som vid det här laget har inte mindre än tjugo år på nacken.

Inte illa med tanke på att det inlednings­vis var fråga om ett tämligen simpelt och rättframt kåt på plåt-projekt – av det slag som troligtvis hade gjort intryck på B-filmlegend­aren Roger Corman.

Men det var då det. På sistone har filmerna blivit allt mera påkostade, detta samtidigt som fokus skiftat från det i sig väloljade bilstuket till bombastisk action med Mission: Impossible-vibbar.

Underförst­ått: där de första Fast & furious-rullarna hade platsat i VM-rallyt i Jyväskylä är det nu formel 1 som står på programmet, bildligt talat.

Bekanta ansikten

Nåväl, efter spin off-rullen Hobbs and Shaw (2019) är vi tillbaka på mammas gata där vi än en gång påträffar Dominic ”Dom” Toretto (Vin Diesel), den lätt orakade hårdingen som här får sällskap av flickvänne­n/ hustrun Letty (Michelle Rodriguez) och systern Mia (Jordana Brewster).

I öppningsel­van ingår som vanligt också Roman (Tyrese Gibson) och Tej (Ludacris) som förövrigt har alla de roligaste replikerna. Vad buset beträffar finns Charlize Therons Cipher återigen med på ett hörn men det kanske mest spännande namnet på den punkten är John Cena – i rollen som Doms lillebror Jakob. Killarna har haft svårt att dra jämnt alltsedan ungdomen, därav en serie tillbakabl­ickar som vittnar om att Jakob fick lov att växa upp i skuggan av sin storebror, traumatisk­t så det förslår.

Bullrigt bullrigare bullrigast

Så vad finns det att säga om handlingen? Tja, inte så mycket annat än att den kretsar kring ett obskyrt supervapen som alla vill åt. Orsak nog att resa land och rike runt, med hållplatse­r som Tokyo, London, Tbilisi och Kaspiska havet.

En tur upp i rymden blir det också och senast då kanske någon frågar sig varför i hela friden? Svar: därför. Eller som Barack Obama hade lagt det: ”för att vi kan” (och har fyrk så det stinker om det).

Strikt taget är Fast & furious 9 ingen film över huvud taget. Det är snarare en fyrverkeri­pjäs som går i gång på specialeff­ekter, explosione­r, taskiga replikskif­ten, fan och hans mormor.

Det innebär i klartext att ingenting har någon som helst betydelse, eventuellt med undantag för det här med vem som pissar längst. Och där ligger ju herrarna Diesel och Cena, jättebebis­ar bägge två, bra till.

Visst, det vore lätt att döma ut den senaste i raden av Fast & Furiousins­tallatione­r, i regi av vem annan än Justin Lin som nu är inne på fjärde varvet. Å andra sidan blir det aldrig direkt tråkigt (nog korkat och huvudlöst). Dessutom slår det en att ”F9” om något är en film som lämpar sig för en tidsera när det gäller att äntligen sätta den arma coronapand­emin på pottan.

På redig svenska: inget vardagsrum är stort nog att rymma all den skrot som här produceras, till det behövs en biograf med en ljudåtergi­vning som kunde väcka de döda.

Inget finlir, nej, men stundvis uppfriskan­de bullrigt. Sedan kan det ju hända att vänner av William Shakespear­e och Isaac Newton (han med fysikens lagar) gråter både blod och krokodiltå­rar.

Underförst­ått: där de första Fast & furious-rullarna hade platsat i VM-rallyt i Jyväskylä är det nu formel 1 som står på programmet, bildligt talat.

 ?? FOTO: GILES KEYTE/UNIVER ?? Ramsey (Nathalie Emmanuel) och Dom (Vin Diesel) på nya äventyr i "F9".
■
FOTO: GILES KEYTE/UNIVER Ramsey (Nathalie Emmanuel) och Dom (Vin Diesel) på nya äventyr i "F9". ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland