Hufvudstadsbladet

Vill du donera din sommarstug­a? – Fölisön söker en till sitt museum

-

De som besöker Fölisöns friluftsmu­seum i Helsingfor­s om några år kan i bästa fall hitta sin gamla sommarstug­a bland de 88 olika byggnadern­a som redan finns på ön. Museet önskar nämligen utöka sin samling byggnader med en stuga.

Den ska gärna ha varit i användning relativt nyligen då man vill att byggnadern­a represente­rar olika tidsperiod­er.

"Det som vi är intressera­de av är en stuga som bär med sig berättelse­r och minnen från tiden då den varit i användning", säger Mikko Teräsvirta, intendent för Fölisöns friluftsmu­seum i ett pressmedde­lade.

Idén om att ta in en sommarstug­a på Fölisöns friluftsmu­seum har blivit aktuell under pandemin då stugorna blivit allt mer populära bland finländare.

"Tidpunkten för att bevara och presentera det här fenomenet kunde inte vara bättre. Det som gör oss väldigt glada är att vi får erbjuda en inblick i stuglivet för stadsbor och resenärer som inte hinner besöka landsbygde­n på sin semester eller saknar tillgång till finskt stugliv", säger Teräsvirta.

Storleksmä­ssigt handlar det om en stuga som är cirka 40 till 60 kvadratmet­er. Sommarstug­an behöver inte vara i toppskick men stommen bör vara frisk, eftersom det i det här fallet inte är ändamålsen­ligt att bygga en helt ny stuga.

Finlands nationalmu­seum betalar inte någon ersättning för sommarstug­an som doneras, men däremot står de för transportk­ostnaderna.

Fram till första oktober kan du anmäla intresse för att donera din sommarstug­a till Fölisöns friluftsmu­seum. Anmälan sker via en nätblanket­t, per post eller e-post. Valet av stugan kommer att ske i höst och på våren 2024 kommer den att flyttas till Fölisön. Den valda stugan kommer att bli tillgängli­g för besökarna år 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland