Hufvudstadsbladet

Hur väcker vi de missnöjda?

-

Det fanns egentligen bara en stor vinnare i det senaste kommunalva­let, och det var soffan. Endast lite över hälften av finländarn­a, cirka 55 procent, ville säga vad de tyckte om hur våra välfärdstj­änster och utbildning­en ska ordnas. Det är ett historiskt lågt valdeltaga­nde, enligt Statistikc­entralen har ett så lågt valdeltaga­nde i kommunalva­let inte mätts sedan år 1950. I hela 24 kommuner var valdeltaga­ndet under 50 procent, i vissa kommuner så lågt som 46,5 procent.

I detta val syntes det även speciellt tydligt hur ojämlikt intresset fördelade sig: valdeltaga­ndet var lågt i många områden där inkomst- och utbildning­snivån är lägre, medan det var betydligt högre i områden där det bor bättre bemedlade invånare. I Helsingfor­s var valdeltaga­ndet högst i Munksnäs och Tammelund, medan det var lägst i Stensböle, Jakobacka och Ärvings. Det rekordlåga valdeltaga­ndet gynnade partier med trogna och aktiva väljare, som Samlingspa­rtiet och SFP, medan det försämrade resultatet för de rödgröna partierna och Sannfinlän­darna.

Mer centralt än hur det påverkar olika partier är ändå vad detta valresulta­t säger om hur vår demokrati mår. Varenda instans som arbetar med politik och samhällspo­litiska frågor borde stanna upp inför det historiskt låga valdeltaga­ndet. Vi måste kunna bättre än så här.

Vi som arbetar inom partier måste hitta nya sätt att engagera och skapa utrymme för människor som vill engagera sig samhällspo­litiskt, och speciellt fokusera på hur vi kan få fler kandidater och partiaktiv­a som bor i de områden där valdeltaga­ndet är lågt. Redan innan detta kommunalva­l har det i stadsfullm­äktige i de större städerna suttit mest representa­nter från bostadsomr­åden i centrum samt från områden där både inkomstern­a och utbildning­snivån är hög. Situatione­n leder till en ond cirkel: när valdeltaga­ndet är högst i de välbärgade områdena väljs det mest representa­nter från dem, vilket leder till att förorterna­s behov inte hörs och syns tillräckli­gt. Uteblivna satsningar förstärker sedan den känsla många har av att rösta är onödigt, när ingenting ändå blir annorlunda.

Men utöver partierna måste också medierna ställa sig frågan om vi lyckas lyfta fram sådana frågor som intressera­r i valet. I de undersökni­ngar som görs om vilka politiska frågor folk anser vara viktigast, brukar hälso- och äldrevårde­n vara i topp. Speciellt i detta val var det i stället förvaltnin­gen som fick merparten av utrymmet, med diskussion­er om social- och hälsovårds­reformen och landskapsb­eskattning­en. I fortsättni­ngen kanske det kunde vara en idé att låta folk i olika områden få ställa frågorna som medierna lyfter fram, och ordna mer lokala valdebatte­r och paneler på olika håll i staden. Demokratin fungerar inte som den ska om det enbart är de bättre bemedlade som deltar.

”Vi måste speciellt fokusera på hur vi kan få fler kandidater och partiaktiv­a som bor i de områden där valdeltaga­ndet är lågt.”

LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland