Hufvudstadsbladet

Tampa Bay har kopplat greppet

- MARTIN YNGVE/TT

Montreal låg på, Montreal hade chanserna – och det var Montreal som missade. För det var Tampa Bay som gjorde målen. Efter 3–1 i match två leder laget Stanley Cup-finalen med 2–0 i matcher.

Tampa Bay fick för första gången i år i det närmaste fylla läktarna hemma i Amalie Arena. Men de knappt 18 000 på plats fick inte den klang- och jubelföres­tällning de hade hoppats på.

Gästerna från Montreal låg på för att kunna utjämna i finalserie­n och hemmahjält­arna räddades gång på gång av målvakten Andrej Vasilevski­j.

– Det är ingen hemlighet att det är hans förtjänst att vi är här. Och sedan kunde vi avgöra i rätt ögonblick, säger Blake Coleman, som stod för matchens 2–1-mål.

När Montrealsp­elarna mest såg ut att förbereda sig för den tredje perioden snodde Barclay Goodrow åt sig pucken, skrinnade in i anfallszon och fick i väg en passning. Coleman slängde sig raklång och fick klubban på pucken och med lagets blott sjunde skott på mål i perioden kom det andra målet – med mindre än två sekunder kvar att spela av mittperiod­en.

Ledningen speglade inte alls matchbilde­n. Gästerna fortsatte att dominera och fick iväg 43 skott mot Vasilevski­j, nästan dubbelt så många som Tampa Bay fick till på andra sidan av isen. Men när Joel Edmudson gav bort pucken bak

om egen kasse kunde Ondrej Palat sätta slutresult­atet 3–1.

Tampa Bay leder med 2–0 i matcher och nu väntar två kamper i Kanada. Bara fem lag har lyckats vända ett 0–2-underläge i en Stanley Cup-final, men ett av de lagen

var just Montreal, 1971. I match tre väntar dock inga fullsatta läktare. De styrande i provinsen Québec meddelade på onsdagen att bara 3 500 åskådare får släppas in mot hockeylage­ts önskade 10 500.

?? FOTO: BRUCE BENNETT/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Tampa Bay har kopplat ett rejält grepp på Montreal.