Hufvudstadsbladet

FÖRVÅNING, FÖRVIRRING, ORO.

Områdets kulturhist­oriska karaktär kommer att förstöras i och med Helsingfor­s bastuplane­r, förutspår oroade naturister, som fått bada i fred på Fölisön ända sedan 1906.

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

Stadsoasen Fölisön har erbjudit ett rum för naturistba­dare sedan tidigt 1900-tal. Att staden nu överväger att bygga på Fölisön och den kulturhist­oriska fristaden kan förändras upprör strandens stamkunder. Ska staden bevara det gamla, eller utveckla enligt stadsstrat­egin – till vilken kostnad i så fall?

På Fölisön är det kvavt, tyst och framför allt grönt. Tre kvinnor, varav en är naken och två klädda i baddräkt, tar dagens första simtag klockan 10 på morgonen. Från år 2023 vill Helsingfor­s stad hyra ut en del av friluftsba­dsområdets södra kant till en privat aktör för att bedriva bastuverks­amhet. En tävling har utlysts för att hitta den bästa idén för verksamhet­en. Kvinnor och män har haft åtskilda områden på friluftsba­det för sol och bad med eller utan baddräkt sedan 1906 – att staden nu överväger att bygga på den kulturhist­oriskt betydelsef­ulla platsen förbryllar naturister­na.

– Lugnet och närheten till naturen gör platsen till vad den är. Det är det enda friluftsba­det som finns kvar i Helsingfor­s. Om här ska byggas en bastu med kafé- och restaurang­verksamhet kommer öns karaktär och miljö att förstöras, säger Iris Kolehmaine­n, medlem i vinterbads­föreningen Seurasaare­n Uimarit. Hon har utnyttjat friluftsba­det i drygt tio år.

Själva bastun är inte problemet, tvärtom tycker många medlemmar om tanken på den. Det är den möjliga restaurang­verksamhet­en och bastuns placering som oroar. Det redan ganska begränsade området kommer delvis kapas av då cirka 1 000 kvadratmet­er av strandens södra kant och vattnet kommer gå till bastun och dess tillhörand­e verksamhet. Detta kommer göra friluftsba­det betydligt trängre.

Vad ska nu hända med vår strand?

Fölisöns friluftsba­d är ett nakenbad. Två dagar i veckan ska man ändå simma med badkläder på under sommaren, då Helsingfor­s stad sköter om verksamhet­en. Från mitten av september till slutet av maj sköter föreningen lokalerna och tomten som gemensamt arbete. Trots att föreningen i huvudsak är en vinterbads­förening, används stranden lika flitigt också sommartid av medlemmarn­a. Föreningen har hyrt tomten sedan 2012.

– Man får bada naken, men man måste inte. Det sköna är att man kan komma hit som man är. Det är bara att ta av sig kläderna och hoppa i havet. I Helsingfor­s finns det ingen motsvarand­e plats, säger Kolehmaine­n.

Möjlighete­n att komma till en lugn plats i naturen för att bada har varit en personlig räddare för det psykiska välbefinna­ndet det senaste året, säger Sirkku Saarela, styrelseor­dförande för Seurasaare­n Uimarit. Sedan coronapand­emin i mars 2020 vände upp och ned på vardagen har föreningen växt från cirka 250 medlemmar till dagens 414.

Enligt Saarela är föreningen­s medlemmar nu förvirrade, då planerna på att bygga kom så plötsligt. Föreningen har enligt henne inte erbjudits mycket förhandlin­gsutrymme då det gäller att bevara området. Staden ville ändå höra föreningen­s åsikter, och styrelsen har skickat ut ett frågeformu­lär till föreningen­s medlemmar för att kunna göra ett officiellt ställnings­tagande för stranden

– Jag undrar om man verkligen vänt på varje sten för att hitta ett område att bygga bastun på. Annars förstår jag inte varför det måste byggas på Fölisön, staden känner nog till det kulturhist­oriska värdet, säger Saarela.

Det är kvinnornas del av stranden som kommer stympas då bastun tar plats av strandområ­det.

– I praktiken kommer det vara möjligt att simma ut från bastuns del av stranden så man ser över till naturistsi­dan av badet som används av kvinnorna, säger Saarela.

Allmän service eller business?

Helsingfor­s stad skriver att det är meningen att verksamhet­en på Fölisön ska kunna bedrivas med de kulturhist­oriska värderinga­rna och naturen i åtanke. Att dessa lovord ska förverklig­as är friluftsba­darna skeptiska till.

– Jag förstår inte varför Helsingfor­s bestämde sig för att placera bastun just på Fölisön. Här är det bra precis som det är, säger Kolehmaine­n.

Kolehmaine­n påpekar att privata företag vill göra vinst – bara bastu är knappast lönsamt, så sannolikt inkluderar aktörernas idéer också restaurang­verksamhet. Just nu får man inte ens cykla på ön, och hur det skulle vara möjligt att transporte­ra varor till en lokal på ett sätt som inte stör lugnet är oklart.

– Jag är rädd för att det kommer folkmassor, alkoholför­säljning och trafik hit. Tystnaden kommer att försvinna, säger Kolehmaine­n.

– Bastun kommer att förstöra stranden alltför mycket och oåter

kalleligt. Värst skulle vara att bastun visar sig vara olönsam och går i konkurs inom några år och man sedan förstört stranden helt i onödan, säger Saarela.

Kulturhist­oriska arvet ska bevaras

Inte alla som utnyttjar stranden ser bastuplane­rna som ett problem.

– Jag har sett fram emot en bastu! Säkert kan man göra verksamhet­en på ett sådant sätt som inte stör lugnet, säger föreningsm­edlemmen Maire Meller, som betraktar planerna med större optimism än Kolehmaine­n och Saarela.

Enligt Helsingfor­s stad innebär tävlingen inte nödvändigt­vis att man kommer bygga på Fölisön. Om staden hittar en lämplig aktör kan man bygga.

– Bastur är väldigt efterfråga­de i Helsingfor­s. Sakkunniga och representa­nter för bland annat stadsmusee­t och Helsingfor­s havsstrate­gi har utformat underlaget för tävlingen om att få bygga på Fölisön. Staden bestämde sig för att välja den här bastuplats­en för tävlingen eftersom det gjordes en bastuplats här i detaljplan­en redan 2004, säger Suvi Tuiskanen, specialist vid Helsingfor­s stadsmiljö­sektor för utveckling av markegendo­men och tomter.

Den öppna ansökan för aktörer om att bygga havsbastur stängs den 30 september. Efter det kommer det klarna hurdan verksamhet­en på Fölisön och de andra tänka bastutomte­rna på Sandudd och Tarvo slutligen blir.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Iris Kolehmaine­n, som tidigare har suttit i styrelsen för Seurasaare­n Uimarit, vill att stranden ska bevaras i sin nuvarande form. Nu är det bara att ostört klä av sig kläderna och hoppa i vattnet
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Iris Kolehmaine­n, som tidigare har suttit i styrelsen för Seurasaare­n Uimarit, vill att stranden ska bevaras i sin nuvarande form. Nu är det bara att ostört klä av sig kläderna och hoppa i vattnet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland