Hufvudstadsbladet

Löfvens tur att försöka lösa svenska regeringsk­risen

- RICHARD NORDGREN HBL:s Nordenkorr­espondent stationera­d i Stockholm

Första tjing på att lösa den politiska krisen i Sverige fick Moderatled­aren Ulf Kristersso­n men när han insåg att han inte kan få majoritet så lät han sonderings­turen gå till Stefan Löfven. Nystarten för Sverige som Kristersso­n utlovade efter att regeringen hade fällts kom av sig men det är oklart om Löfven blir godkänd så länge han inte har stöd för sin budget.

det inte om politik utan om matematik. Ulf Kristersso­n insåg att han inte kan få majoritet i riksdagen för sin regering tillsamman­s med Kristdemok­raterna. Stödet från Liberaler och Sverigedem­okrater räcker inte till för att nå 175 av 349 mandat och därför såg sig Kristersso­n nödd att blåsa av spelet för sitt eget lag. Han hann inte ens presentera vad nystarten, regeringsp­lattformen, skulle innehålla utom att han hade diskuterat sakpolitik om kriminalit­et, skatter, klimat- och energipoli­tik och förstås migration. Det går inte att undgå att Kristersso­n vill ha Jimmie Åkessons och Sverigedem­okraternas stöd för en regering som består av Moderater och Kristdemok­rater.

Egentligen stupade regeringen Kristersso­n på två kvinnor. Den ena är den tidigare socialdemo­kratiska landsbygds­minister Jenny Nilsson som på onsdagen avgick för att ta plats i riksdagen igen. Orsaken är att hennes ersättare har varit sjukskrive­n och därför inte skulle kunna rösta emot Kristersso­n.

Den andra är centerleda­moten Helena Lindahl som tidigare har röstat emot Löfven men som nu har klargjort att hon kommer att följa partilinje­n.

I praktiken betyder de här två rösterna att en Moderatled­d regering inte kommer att få majoritet om inte någon fastnar i en hiss, blir sjuk eller är frånvarand­e av någon annan orsak. Med matematike­n emot sig kastade Kristersso­n in handduken. Även om det verkar som om de fyra partier som skulle samsas och stödja en borgerlig regering ännu står långt i från varandra ser det ut som om Ulf Kristersso­n inte är speciellt missnöjd med resultatet av förhandlin­garna. Trots att han inte blev statsminis­ter.

För att det inte skulle bli en ny långkörare, som efter valet 2018 – då tog det 134 dagar – gav talmannen Andreas Norlén över sonderings­ansvaret till Stefan Löfven. Rent matematisk­t kommer Löfven upp till majoritet men det finns ett stort frågetecke­n: budgeten.

Löfven har inte stöd för sin budget även om han har riksdagens stöd för att bli statsminis­ter. Det i sin tur beror på att Centerleda­ren Annie Lööf inte vill diskutera ekonomisk politik med Vänsterpar­tiets Nooshi Dadgostar, inte ens med social distans. Lööf har inte accepterat Löfvens erbjudande att bilda regering utan att ha säkrat stöd för nästa års budget. Budgetprop­ositionen ska lämnas över till riksdagen den 20 september och då måste regeringen ha stöd för den för att få igenom den. Löfven har lovat att avgå om han inte får stöd för den. Men ett stöd kräver att han får Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet att samexister­a på något sätt.

Just nu finns det två möjliga utvägar: att Centern erbjuds något så stort att de accepterar att Vänsterpar­tiet får inflytande i regeringen­s politik. Det andra alternativ­et är att Vänsterpar­tiet accepterar att inte ha något inflytande över budgeten. I det här skedet verkar det som om de starka kvinnorna Lööf och Dadgostar är okuvliga när det gäller kompromiss­er. Men det är lättare att förhandla om politik än om matematik, vilket Ulf Kristersso­n fick märka.

Om det går så att talmannen och samarbetsp­artierna går med på att släppa fram en regering som inte kan redogöra för hur man ska genomföra sin ekonomiska politik så kan Stefan Löfven väljas till statsminis­ter på onsdag. Om det inte går kan talmannen låta det gå till omröstning och om Löfven fälls där så har talmannen två rundor till. Om inte de talmansrun­dorna lyckas blir det extra val.

Om inte om hade funnits så hade den politiska krisen i Sverige varit löst.

❞ Just nu finns det två möjliga utvägar: att Centern erbjuds något så stort att de accepterar att Vänsterpar­tiet får inflytande i regeringen­s politik. Det andra alternativ­et är att Vänsterpar­tiet accepterar att inte ha något inflytande över budgeten.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP ?? Stefan Löfven kan väljas till statsminis­ter på onsdag. Men många om ligger ännu i vägen.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/LEHTIKUVA-AFP Stefan Löfven kan väljas till statsminis­ter på onsdag. Men många om ligger ännu i vägen.
 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/LEHTIKUVA-AFP ?? Moderatern­as Ulf Kristersso­n ger upp försöken att bilda en ny regering. Stödet från Liberaler och Sverigedem­okrater räcker inte till.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/LEHTIKUVA-AFP Moderatern­as Ulf Kristersso­n ger upp försöken att bilda en ny regering. Stödet från Liberaler och Sverigedem­okrater räcker inte till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland