Hufvudstadsbladet

Smittfalle­n ökar trots höga vaccinatio­nstal

- VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

Europa öppnar upp. Samtidigt ökar oron för hur smittläget kommer att förändras i olika länder. Trots hög vaccinerin­gsgrad ökar smittfalle­n i till exempel Storbritan­nien. Om massvaccin­ering mot coronaviru­set kan få slut på pandemin återstår att se. WHO uppmanar alla länder till försiktigh­et när de öppnar igen.

Storbritan­nien har nu vaccinerat 63 procent av de invånare som fyllt 18. Landet hör alltså till de mest coronavacc­inerade i världen. Hela 85 procent har fått minst en dos covid19-vaccin, Trots det fortsätter fallen i alla åldersgrup­per att öka, allra mest bland dem som är 20-29 år.

Orsaken till ökningen i smittfall tillskrivs till stor del deltavaria­nten, som ursprungli­gen upptäcktes i Indien hösten 2020. Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) säger att det finns tydliga bevis på att deltavaria­nten av coronaviru­set är betydligt mer smittsam än tidigare varianter. Deltavaria­nten har påvisats i de flesta länder i Europa, men i Storbritan­nien är den dominerand­e.

Epidemiläg­et I Storbritan­nien var som allvarliga­st i januari 2021. Senare under våren minskade smittfalle­n, men i juni började smittan eskalera i allt snabbare takt igen. Vaccinerin­g verkar ändå gjort sitt eftersom statistike­n trots allt än så länge är bättre än i vintras.

Tills vidare ökar inte dödsfallen i samma takt som smittfalle­n. Något fler är inlagda på sjukhus i Storbritan­nien nu än under april-maj 2021, men läget kan knappt jämföras med de dystra siffrorna från i vintras.

Färre dödsfall

Orsaken till de jämförelse­vis låga dödstalen anses vara att den senaste epidemivåg­en har lett till en väsentlig förändring i åldersförd­elningen bland de smittade. Det är nu yngre som smittas av viruset. De klarar sig sannolikt bättre undan en allvarlig form av sjukdomen än de äldre. Relativt få har tills vidare blivit svårt sjuka av deltavaria­nten.

Anledninge­n att unga nu smittas anses vara att det är den åldersgrup­pen som inte blivit vaccinerad i lika hög utsträckni­ng som de äldre.

Ju längre de unga förblir ovaccinera­de, eller bara delvis vaccinerad­e, desto lättare sprider sig viruset. Trots att vaccinerin­g och ung ålder sänker risken för allvarliga symtom kan en snabbare spridning av viruset ändå orsaka fler dödsfall eftersom den totala mängden insjuknade också då ökar. Att hejda spridninge­n av en mera smittsam variant blir svårare, också bland äldre. Risken för att nya, potentiell­t farligare varianter och mutationer uppenbarar sig stiger också.

Till råga på allt råder det stor oro för att vaccinerad­e kan sprida viruset också om de inte själva insjuknar.

Oro i Skottland

Skottland rapportera­de under torsdagen det högsta antalet smittade under hela pandemin. På fredagen rapportera­des 4 234 nya fall av covid-19 och 10,5 procent av alla coronatest som togs den senaste veckan var positiva.

Hela 2 000 fall som registrera­ts av Public Health Scotland är kopplade till resenärer som besökt London för matchen i fotbolls-EM mot England den 18 juni.

Skottlands vaccinatio­nssiffror motsvarar resten av Storbritan­niens. Läget i landet beror sannolikt på att deltavaria­nten fått fäste. En annan anledning kan vara att Skottland kommit relativt lindrigt undan tidigare, vilket innebär att en lägre andel av befolkning­en haft viruset och är immun.

HBL kontaktade den skotska regeringen för mer informatio­n. Några timmar senare kommentera­de en talesperso­n följande:

"Vaccinatio­n har uppenbarli­gen en mycket positiv effekt när det gäller att minska antalet personer som läggs in på sjukhus och bli allvarligt sjuka. Men det finns fortfarand­e ett stort antal människor som inte blivit fullständi­gt vaccinerad­e, särskilt i yngre åldersgrup­per. Deltavaria­nten, som står för den största delen av alla nya fall, är betydligt mer överförbar än tidigare varianter och är delorsak till den senaste tidens ökning. Det är oroande och vi följer noga situatione­n".

Israel återinför munskyddst­vång

I Israel har 60 procent av befolkning­en blivit fullt vaccinerad, men landet återinför krav på munskydd inomhus på grund av deltavaria­nten.

Den första juni var antalet nya fall per dygn i Israel 35, den sista juni hade siffran stigit till 289.

Hur går det i Finland?

Under fredagen rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd i Finland om 216 nya fall av covid-19 på fredagen. Den nationella incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna, är 32,4. Det är en klar ökning sedan två veckor tillbaka, då incidensen låg på 21.

Från och med den 1 juli 2021 har över 3,3 miljoner första doser av vacciner administre­rats i Finland, vilket motsvarar 59,6 procent av befolkning­en. 19,2 procent är fullvaccin­erade.

För fullt skydd med de vacciner som används i Finland krävs två doser av vaccinet. Gruppimmun­itet nås tidigast när omkring 70 procent av befolkning­en är fullt vaccinerad och med nuvarande vaccinatio­nstakt nås den nivån den 9 december 2021.

Som HBL tidigare skrivit får allt fler av dem som smittas i Finland corona på grund av deltavaria­nten. Förra veckan hade runt 30 procent av alla insjuknade deltavaria­nten av coronaviru­set.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland