Hufvudstadsbladet

Nu straffbart att neka coronatest

- HENRI FORSS/SPT

Riksdagen godkände på fredagen en temporär ändring i lagen om smittsamma sjukdomar. Den temporära ändringen är i kraft till den 15 oktober och reglerar inresor till Finland.

Frågan om inresor till Finland har visat sig vara förvånansv­ärt komplex. Hittills har inresorna reglerats med hjälp av ett potpurri av regler, lagar och förordning­ar som endast ett fåtal människor har förstått. Tanken är att regleringe­n nu ska bli enklare och effektivar­e.

Endast utländska medborgare kan nekas inresa till Finland. Finländare har alltid rätt att komma och gå precis som de vill. Både finländare och utländska medborgare måste ändå följa reglerna för inresor.

Det nya i den temporära lagändring­en är användning­en av coronainty­g. Personer som har ett intyg på att de är fullt vaccinerad­e, att de tillfriskn­at efter en covid19-infektion under de senaste sex månaderna eller att de testat negativt för coronaviru­set högst 72 timmar före ankomsten tillåts komma in i landet.

De som kommer till landet utan ett dylikt intyg bör coronatest­a sig en gång vid gränsen och en annan gång 72–120 timmar efter ankomst. Personer som kommer till landet med en ofullständ­ig vaccinseri­e – det vill säga, personer som fått endast en av två doser – slipper coronatest vid gränsen men bör också testa sig 72–120 timmar efter ankomst.

Kravet på coronainty­g gäller inte barn som är födda 2005 eller senare.

Kravet gäller heller inte diplomater och deras familjemed­lemmar, förare inom transportb­ranschen, personer som jobbar inom vissa samhällskr­itiska yrken, transitpas­sagerare på flygplatse­r, tullens anställda vid gränsen mellan Finland och Norge samt personer som kommer från länder där coronaviru­set inte längre utgör ett stort problem.

Regeringen kommer senare att ge en lista på länder med fritt inträde till Finland. Dylika listor har funnits även tidigare, till exempel på Gränsbevak­ningsväsen­dets webbplats.

EU anser att alla Schengenlä­nder med en coronainci­dens på mindre än 50 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen är dylika fria länder. Finland anser att gränsen är mindre än 25 fall per 100 000 invånare per 14 dygn.

EU:s coronainty­g är ett exempel på ett godkänt coronainty­g, men även andra pålitliga intyg accepteras.

En annan nyhet i lagändring­en är att det blir straffbart att vägra ta ett coronatest vid gränsen. En vuxen person som vägrar ta ett coronatest vid gränsen ska dömas till böter.

Pinsam miss av regeringen

Den temporära lagändring­en väckte en del debatt i plenum innan omröstning­en, även om ärendet i princip behandlats färdigt redan tidigare.

Flera riksdagsle­damöter tog upp en teknisk miss som ingår i vårdreform­en som godkändes nyligen. På grund av ett skrivfel i lagtexten upphävdes folkhälsol­agen och lagen om specialise­rad sjukvård den 1 juli, det vill säga i torsdags.

Folkhälsol­agen och lagen om specialise­rad sjukvård är två centrala lagar som reglerar vården i Finland. Tanken var att de skulle vara i kraft fram tills ansvaret för organisera­ndet av vården övergår till välfärdsom­rådena år 2023.

Missen innebär att Finland för närvarande saknar juridisk grund för organisera­ndet av vissa centrala vårdfunkti­oner.

I och med att den temporära ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar hänvisar till både folkhälsol­agen och lagen om specialise­rad sjukvård ville flera riksdagsle­damöter veta hur problemet ska lösas.

Riksdagens talman meddelade efter plenum att felet kommer att åtgärdas och att det inte kräver en ytterligar­e behandling i riksdagen.

Fredagens plenum var vårens sista plenum. Nu tar riksdagen sommarlov och återvänder inte till arbetet förrän den 7 september klockan 14.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml) ville veta hur problemet med den pinsamma tekniska missen i vårdreform­en ska åtgärdas i plenum på fredagen.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml) ville veta hur problemet med den pinsamma tekniska missen i vårdreform­en ska åtgärdas i plenum på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland