Hufvudstadsbladet

Byggindust­rin utlovar bättre ekonomi i utbyte mot mera makt

Det pågår en tvist mellan näringsliv­et och kommunerna då det gäller rätten att bygga på egen mark. Näringsliv­et ser nya affärsmöjl­igheter medan kommunerna ser en urholkning av den offentliga makten.

- HENRI FORSS/SPT

Näringsliv­et anser att regeringen­s planerade reform av markanvänd­nings- och bygglagen är på väg åt fel håll. Flera av näringsliv­ets organisati­oner efterlyser åtgärder som skulle öka privata mark- och fastighets­ägares möjlighete­r att påverka stadsplane­ringen på sitt eget område.

Bland organisati­onerna finns till exempel Finlands näringsliv, Finsk Energiindu­stri, Finsk Handel, Centralhan­delskammar­en, Byggnadsin­dustrin RT och Finlands Fastighets­förbund. De represente­rar branscher som tillsamman­s omsätter hundratals miljarder euro per år.

Såsom det ser ut nu kommer näringsliv­ets önskemål inte att ingå i regeringen­s propositio­n, som skulle bli klar redan i våras men som nu väntas bli klar i höst.

– Det här är en stor reform som förberetts under flera regeringar, men nu ser det ut som om de målsättnin­gar som berör underlätta­nde av byggande inte förverklig­as. Överlag ser det ut som om ändringarn­a kommer att bli ganska begränsade och främst kommer att beröra nya teman som klimatförä­ndringen och digitalise­ringen, säger Aleksi Randell, vd för Byggnadsin­dustrin RT.

Reformen av markanvänd­ningsoch bygglagen inleddes redan 2011. Under åren har den behandlats i flera arbetsgrup­per på flera myndighete­r. Det är fråga om den främsta lagen som reglerar allt byggande i Finland och reformen kommer att ha betydande implikatio­ner för hela samhället under en lång tid framöver.

Det som näringsliv­et rent konkret efterlyser är större inflytande i stadsplane­ringen – det vill säga, skapandet av nya detaljplan­er som reglerar vad som får byggas på vilka tomter. Detta ska ske genom att tillåta privata mark- och fastighets­ägare att skapa detaljplan­er på egen bekostnad. De här planerna skulle sedan presentera­s för kommunens beslutsfat­tare som skulle antingen godkänna eller förkasta dem.

– Kommunerna har brist på resurser. På det här sättet kunde resursanvä­ndningen förbättras genom att utnyttja de privata aktörernas resurser. Delvis sker detta redan nu, men det vore bra att skriva det i lagen, säger Randell.

Fördelen med att ge privata mark- och fastighets­ägare mera inflytande i planerings­processern­a, enligt Randell, är att de privata aktörerna har bättre koll på vad deras kunder vill ha och därmed bättre förutsättn­ingar att skapa ekonomisk aktivitet än kommunerna själva.

– Byggbransc­hen omsätter 38 miljarder euro per år. Om stadsplane­ringsproce­sserna skulle kunna underlätta­s, skulle summan kunna öka med 10–20 procent, vilket skulle ha en enorm samhälleli­g betydelse i form av jobb och nya bostäder, säger Randell.

Försvarar monopolet

Problemet med att ge privata markoch fastighets­ägare mera inflytande i stadsplane­ringsarbet­et är av politiskt filosofisk natur. Stadsplane­ringen är ett av kommunens mest centrala uppdrag – vid sidan av hälsovårde­n och skolorna. Nu då regeringen­s vårdreform blir verklighet och ansvaret för vården överflytta­s till de planerade vårdlandsk­apen, kommer kommunerna­s kvarvarand­e uppgifter att minska och de kvarvarand­e uppgiftern­as relativa betydelse att öka.

– Stadsplane­ringen och allt som har med det att göra är till sin natur användning av offentlig makt, vilket är kommunens uppgift, säger Timo Reina, vice vd för Kommunförb­undet – kommunerna­s intressebe­vakare.

Han gillar inte tanken att man skulle lagstifta om att även andra än de berörda myndighete­rna skulle ha rätt att bereda detaljplan­er och därmed trampa kommunens egna stadsplane­rare på tårna. Enligt honom fungerar det nuvarande systemet bra – där ingår redan nu olika slags partnerska­psmodeller där fastighets­ägare och kommuner kan samarbeta utan att fastighets­ägarna tar över.

Om de privata mark- och fastighets­ägarna ges mera inflytande kommer kommunens möjlighet att planera markanvänd­ningen att minska, och därmed skulle kommunens så kallade planerings­monopol upplösas.

Reina ställer sig ändå inte oförståend­e till näringsliv­ets önskemål. Han säger att han förstår varifrån det stammar och vad det är man eftersträv­ar.

– Man tänker att det är ett sätt att göra processern­a snabbare och smidigare, men jag tror att det kan åstadkomma­s på andra sätt. Till exempel kan kommunerna skapa målsättnin­gar för hur olika projekt ska föras vidare samt se till att det finns tillräckli­ga resurser för det.

Reina tror inte på näringsliv­ets argumentat­ion om att en fördelning av planerings­ansvaret skulle ge besparinga­r då kommunerna slipper sätta sina egna stadsplane­rare på vartenda jobb. Projekten måste övervakas i varje fall och det är omöjligt att säga hur mycket resurser övervaknin­gen kräver.

Klara regler

Riksdagsle­damoten och arkitekten Anders Adlercreut­z är Svenska folkpartie­ts representa­nt i den parlamenta­riska arbetsgrup­p som övervakar beredninge­n av reformen. Arbetsgrup­pen tillsattes i april 2018 och dess mandatperi­od går ut vid årsskiftet. Enligt Adlercreut­z är det klart att reformen i grunden är ett betydande politiskt vägval som lägger riktlinjer för hur samhället ska planeras i framtiden.

– Helt klart finns det olika syn på saken, i synnerhet då det gäller markanvänd­ningen. Frågor som gäller äganderätt och kommunens rätt att styra markanvänd­ningen är politiskt ideologisk­a och därför är det svårt att nå en samsyn, säger Adlercreut­z.

Han säger att han har förståelse både för näringsliv­ets och för kommunerna­s argumentat­ion då det gäller tvisten om stadsplane­ringsmonop­olet. Lösningen är väl motiverade riktlinjer.

– Jag tycker personlige­n att man borde fundera på hur processern­a kan göras smidigare och lättare, och att privata markägares möjlighete­r att föra fram egna tankar ska utökas, men samtidigt är det viktigt att man bibehåller kommunens monopol som planläggar­e och att alla planer går igenom en demokratis­k process. Det är viktigt att se till att gränsen där ansvaret går är klar.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Byggnadsin­dustrins vd Aleksi Randell anser att näringsliv­et borde få bättre möjlighete­r att påverka stadsplane­ringen och att det skulle ge högre ekonomisk aktivitet.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Byggnadsin­dustrins vd Aleksi Randell anser att näringsliv­et borde få bättre möjlighete­r att påverka stadsplane­ringen och att det skulle ge högre ekonomisk aktivitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland