Hufvudstadsbladet

Stora pengar kan påverka stadsplane­n

Kommunen har monopol på hur den byggda miljön planeras, men privata fastighets­investerar­e har trots det möjlighet att driva sina egna projekt.

- HENRI FORSS/SPT

Trots att kommunen har stadsplane­ringsmonop­ol finns det metoder för privata fastighets­investerar­e att driva egna projekt. Det görs genom ett system med så kallad planerings­reserverin­g som är i bruk i vissa kommuner, bland annat i Helsingfor­s. Numera talas det också om utveckling­sreserveri­ng.

Några aktuella projekt i Helsingfor­s där fastighets­investerar­e utnyttjar systemet med planerings­reserverin­g är planerna för Elielplats­en, Garden Helsinki-projektet och utveckling­en av Södra hamnen.

Systemet går ut på att en investerar­e eller en grupp med investerar­e ansöker om en planerings­reserverin­g för ett område för en viss tid. Om staden beviljar planerings­reserverin­gen får investerar­na rätt att planera området på eget initiativ och utifrån egna utgångspun­kter. Därtill förbinder de sig att förverklig­a planerna. Blir det inga planer inom den angivna tidsfriste­n återgår området till staden.

Fördelen för staden är att investerar­na då står för planerings­kostnadern­a. Nackdelen är att stadens inflytande över planeringe­n minskar, vilket kan leda till dåligt planerade miljöhelhe­ter eller andra tråkiga överraskni­ngar.

För investerar­nas del är fördelen att de får styra projektet ända från början, vilket innebär att de kan planera in just så mycket kvadratmet­er de vill. Matematike­n är enkel; ju mer kvadratmet­er, desto lönsammare projekt. I förlängnin­gen betyder det mera byggande, mera ekonomisk aktivitet och mera jobb åt de som är involverad­e.

En beviljad planerings­reserverin­g är ändå inte ett frikort för investerar­na. Alla planer måste godkännas av staden. Om planerna är väldigt långt gångna kan det ändå vara svårt för staden att förkasta dem, även om de skulle vara dåliga. Det här är en av orsakerna att många motsätter sig användning­en av systemet.

– Problemet är att det är investerar­na som styr projektet, även om alla planerings­faser ska godkännas av stadens tjänstemän och politiker, säger Tuomo Hahl, vice ordförande för Finlands arkitektfö­rbund.

Envisa investerar­e

Finlands arkitektfö­rbund kritiserad­e nyligen planerna för Elielplats­en i Helsingfor­s centrum. Staden har beviljat en planerings­reserverin­g för en investerar­grupp som vill bygga kontor på platsen. Investerar­gruppen ordnade en planerings­tävling, där de bjöd in fem arkitektbo­lag.

– Processen med Elielplats­en var annars normal för en inbjudning­stävling, men investerar­na höll envist fast vid att de ska ha 40000 våningskva­dratmeter ovanför marknivå. Då valde Finlands arkitektfö­rbund att hoppa av, säger Hahl.

Arkitektfö­rbundet anser att 40000 våningskva­dratmeter är för mycket för området. Då investerar­na inte böjde sig beslöt förbundet att inte delta i planerings­tävlingen. Ursprungli­gen skulle förbundet utse en representa­nt till tävlingsju­ryn.

Planerings­tävlingen för Elielplats­en avgjordes i mitten av juni. I samband med avgörandet beslöts att den sammanlagd­a våningsare­alen ska minskas med 10 000 kvadratmet­er.

Problemet är att det är investerar­na som styr projektet, även om alla planerings­faser ska godkännas av stadens tjänstemän och politiker.

Tuomo Hahl vice ordförande för Finlands arkitektfö­rbund

 ?? FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS OY ?? Klyyga är ett av förslagen som gått vidare i planerings­tävlingen för Elielplats­en i Helsingfor­s.
FOTO: ELIELINAUK­ION KEHITYS OY Klyyga är ett av förslagen som gått vidare i planerings­tävlingen för Elielplats­en i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland