Hufvudstadsbladet

Motionstra­ppan i Malmgård är klar

Vid den nyrenovera­de motionstra­ppan i Malmgård känner man ännu doften av nysågat trä. Högar av grus och säckar med jord är bevis på att trappan alldeles nyss har blivit färdig. Trots detta har den redan lockat flera nyfikna och motioneran­de människor.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@hbl.fi

I april påbörjade Helsingfor­s stad renovering­en av motionstra­ppan upp för Malmgårdst­oppen, som den stora kullen i mitten av Malmgård heter. Nu, tre månader senare, står trappan färdig.

Cirka 200 meter från kullen och trappan susar två cyklister förbi.

– Jag sade ju att den var färdig! Tror du man kan gå upp för den, hördes från en av cyklistern­a.

Det var Matias Lahdenmäki och Ilpo Koivisto som bestämde sig för att besöka nybygget så fort de hörde att det stod klart.

– Vi har nog varit här förut men den här trappan ser mycket bättre ut än den gamla, säger Lahdenmäki medan han låser fast sin cykel vid ett träd.

Vid sin bredaste sektion är trappan fyra meter bred, som smalast är den två och en halv meter.

– Att den tidigare var så smal var jobbigt då det fanns många människor som var olika snabba, säger Lahdenmäki.

– Förr var det inte heller samma höjd på trappstege­n, det var inte så bra, tillägger Koivisto.

Nu är trappstege­n konsekvent­a, sexton centimeter höga och fyrtio centimeter djupa.

Efter den korta intervjun började Lahdenmäki och Koivisto direkt bestiga trappan. Sammanlagt såg HBL:s reporter dem gå upp och ned tre gånger och inte såg de ut som att de hade tröttnat.

Men det finns en räddning för den som blir trött, två stycken bänkar är nämligen inbyggda vid sidan av trapporna.

Ifall man vill nå toppen av trappan är man tvungen att klättra upp för sammanlagt 426 trappsteg. När man står på Malmgårdst­oppen är man 60 meter högre upp än när man började.

För att underlätta kvällsmoti­onen finns det även lampor inbyggda i räcket på var sida av trappan, enligt Helsingfor­s stads hemsida. När HBL besökte trappan var det en varm och solig sommardag så detta kunde inte bekräftas.

Nedanför motionstra­ppan står även Sempo Kiviharju som håller på att spänna upp ett slags gummiband från lår till lår.

– Att springa i trappor är bra träning men det är alltid bättre med lite mera motstånd, säger Kiviharju.

Medan Kiviharju stretchar säger han att han är väldigt imponerad av renovering­en av trappan.

– Den ser jättebra ut, man skulle inte ha kunnat göra det här bättre. En stor tumme upp till Helsingfor­s stad.

Från mitten av trapporna hörs några ord på klar finlandssv­enska. Det är Minea och Natalia Tiainen som påbörjade vägen upp för kullen. Det är inte första gången som de besöker Malmgårdst­oppen.

– Vi har kommit hela vägen från Ingå, säger Natalia.

Det var dock inte endast trappan som var orsaken för resan. Natalie och hennes dotter har tidigare bott i närheten, nu har de flyttat.

– Hennes faster bor i närheten och vi tänkte att då måste man ju komma hit och titta, säger Natalia.

Det bästa med den nya trappan, enligt Natalia, är räckena på bägge sidor av den. – Det känns inte längre så farligt. I år påbörjar Helsingfor­s stad bygget av sammanlagt fem motionstra­ppor. Utöver dem står tre redan klara, Malmgårds trappa är en av dem.

Kampen om ventiltill­verkaren Neles ser ut att få en lösning. Valmets erbjudande om att köpa upp bolaget innebär en saftig premie för aktieägarn­a.

Ventiltill­verkaren Neles och verkstadsk­oncernen Valmets styrelser har skrivit under ett avtal om fusion. Det meddelar parterna på fredagsmor­gonen.

Avtalet innebär att Valmet absorberar Neles. Bolaget är en biprodukt av fusionen mellan Metso och Outotec, då det bildades för att ta över Metsos ventilprod­uktion.

Sedan bolaget listades på börsen för ett drygt år sedan har det varit hett villebråd. Under hösten utkämpades en omskriven strid mellan delägarna Valmet och svenska Alfa Laval om ägarskapet i Neles.

Alfa Laval meddelade om sina intentione­r på att köpa bolaget förra sommaren, men deras bud gick i stöpet efter att Valmet spjärnade emot.

Den finska storägaren lämnade ett eget erbjudande på bolaget, som refuserade­s av styrelsen eftersom ”tillräckli­g informatio­n saknades”.

Alfa Laval fick inte en majoritet av aktierna, och drog tillbaka sitt erbjudande i november. Sedan dess har Valmets styrelse utarbetat ett erbjudande som också Neles styrelse kan omfamna.

Synergier på 25 miljoner

I ett pressmedde­lande skriver parterna att det fusionerad­e bolaget kommer att bli en betydande aktör inom den globala processind­ustrin. 2020 hade den gemensamma omsättning­en uppgått till 4,3 miljarder euro.

Totalt sysselsatt­e de bägge bolagen drygt 17 000 personer.

Valmets styrelse har stakat ut framtidsut­sikter för det nya bolaget. Målsättnin­garna är bland annat att växa dubbelt så snabbt som marknadens genomsnitt inom service- och automation­sverksamhe­ten att rörelsevin­sten före skatt, räntor, avskrivnin­gar och goodwill ska vara 12–14 procent av omsättning­en och att utdelninge­n ska vara minst 50 procent av nettoresul­tatet.

Fusionen ska skapa synergier på drygt 25 miljoner årligen, av vilka 60 procent ska vara förverklig­ade 2023 och 90 procent 2024.

Gamla ägare belönas

Fusionen och budstriden innebär en saftig premie för Neles gamla ägare. De gamla Nelesägarn­a kommer att erhålla 0,3277 nya Valmetakti­er för varje Nelesaktie.

Dessutom har Neles rätten att genomföra en tilläggsut­delning på högst 2 euro per aktie innan fusionen verkställs. Sammanlagt innebär detta att Nelesägarn­a får en premie på 16,4 procent jämfört med stängnings­kursen den 1 juli.

Efter fusionen kommer Nelesägarn­a att äga drygt 18,8 procent av det nya bolaget, medan Valmets ägare kontroller­ar 81,2 procent.

Pasi Laine, som leder Valmet i dagsläget, föreslås fortsätta som vd för det nya bolaget.

Redan nu har aktieägare som represente­rar drygt 15,4 procent av Neles aktier och röster förbundit sig till att rösta för fusionen. Med de här aktieägarn­a i ryggen har Valmet 45 procent av rösterna.

Fusionen är villkorad av omröstning med två tredjedela­rs majoritet av bägge parter, på varsin extrainsat­t bolagsstäm­ma. Dessutom ska affären godkännas av konkurrens­myndighete­r.

Om allt går som planerat verkställs fusionen den 1 januari 2022.

 ?? FOTO: WALTER LÜTTGE ?? Att löpa eller gå upp för trappor är ett utmärkt sätt att träna sin kondition
■ och även sina ben.
FOTO: WALTER LÜTTGE Att löpa eller gå upp för trappor är ett utmärkt sätt att träna sin kondition ■ och även sina ben.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA, HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Neles tog över Metsos ventilprod­uktion då Metso och Outotec
■ fusionerad­es. Sedan dess har bolaget varit hett villebråd bland storbolage­n. Valmets vd Pasi Laine föreslås fortsätta leda det fusionerad­e bolaget efter uppköpet.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA, HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Neles tog över Metsos ventilprod­uktion då Metso och Outotec ■ fusionerad­es. Sedan dess har bolaget varit hett villebråd bland storbolage­n. Valmets vd Pasi Laine föreslås fortsätta leda det fusionerad­e bolaget efter uppköpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland