Hufvudstadsbladet

Begränsade resurser måste användas effektivt

-

Låt bussarna rulla otestade över ryska gränsen och använd i stället den begränsade testkapaci­teten för att testa islänninga­r och fritidsbåt­ar. Jag karikerar nu, men det här skulle ha kunnat bli resultatet av lagförslag­et om nya gränsregle­r ifall riksdagen inte ändrat det.

Social- och hälsovårds­ministerie­t föreslog nämligen en modell där samtliga inresande till Finland – också finländare, förutom de fullt vaccinerad­e, skulle testas två gånger. Med tanke på att många ännu bara fått en dos skulle det här ha överbelast­at testkapaci­teten.

Då testkapaci­teten inte är obegränsad borde den användas för att testa personer som har symtom, har exponerats för coronaviru­set, eller inresande från länder med högre risk, exempelvis Ryssland där deltamutat­ionen sprids.

Det är inte klokt att börja kontroller­a intyg av utländska fritidsbåt­sägare samt ha krav på att de ska testa sig när de kommit till en gästhamn långt ifrån en testningsp­unkt. Fritidsbåt­ar har hittills varit undantagna under hela pandemin, också för att man där lever i rätt karantänsl­iknande förhålland­en, men nu vill ministerie­t att undantaget tas bort. Ingen kommer i praktiken kunna kontroller­a dem eller ens ge dem möjlighet att testa sig.

Ministerie­t ville också att alla länder skulle klassas som högrisklän­der trots att man vet att testkapaci­teten inte räcker för att testa alla från samtliga länder.

Vore det då inte bättre att lägga in de begränsade resurserna på att exempelvis testa just alla de som skulle hem från fotbolls-EM i S:t Petersburg och där sista matchen spelades i går. Att finländare skulle åka och se matcherna kan inte ha kommit som en överraskni­ng. Att testkapaci­teten inte fixats, då tidpunkten för matcherna varit känd länge och man vetat exakt hur många som åkt och när de var på väg hem, är däremot en överraskni­ng.

Så medan testkapaci­teten tryter där ville man nu i stället börja testa inresande från exempelvis Island som har en flera gånger lägre incidens än Finland, och där vaccinatio­nerna kommit längre. Det låter som fel användning av resurserna. För om man inte prioritera­r blir det lite stickprov här och där både från högrisklän­der och från lågrisklän­der. Det måste ju ändå vara fiffigare att testa fler från högrisklän­der och inte riskera att de blir otestade, som vid ryska gränsen, bara för att man är upptagen med att testa symtomfria islänninga­r och fritidsbåt­sägare i stället.

Det är den här typens lagförslag, som man på förhand vet inte går att efterleva, som gör att människor tappar tron på politiken då man uppfattar att det inte längre finns sinne för proportion­er. Man har varit helt tondöv för all kritik och de frågor som kommit.

Riksdagen kunde som tur är göra betydande förbättrin­gar i lagförslag­et. Riksdagen beslöt bland annat att länder med låg incidens fortsättni­ngsvis ska klassas som lågrisklän­der utan krav på test.

Det är viktigt att Social- och hälsovårds­ministerie­t och regeringen nu respektera­r riksdagens vilja och använder de begränsade resurserna där de gör mest nytta för att stoppa coronaviru­set och farliga mutationer, inte börjar jaga fritidsbåt­ar.

”Det är den här typens lagförslag, som man på förhand vet inte går att efterleva, som gör att människor tappar tron på politiken då man uppfattar att det inte längre finns sinne för proportion­er.”

MATS LÖFSTRÖM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland