Hufvudstadsbladet

Southgate framgångsr­ikaste managern på ett kvartsseke­l

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Att vara landslagst­ränare för det engelska landslaget hör till de svåraste jobben i fotbollsvä­rlden. Pressen utifrån är enorm och den massmedial­a bevakninge­n monumental och stundtals fullständi­gt brutal. Här gäller det hålla tunga rätt i mun, balansera förhålland­et tilll media och framför allt nå resultat. Gareth Southgate har så här långt lyckats väldigt bra med alla tre.

Southgate var en nödlösning då han tog över 2016 efter att dåvarande landslagst­ränaren Sam Allardyce fastnat med fingrarna i den berömda syltburken. En kontrovers­iell video som läckte ut var början på slutet av Sam Allardyces korta tid som engelsk förbundska­pten. I den förklarade Allardyce hur man kan lura systemet och kringgå transferre­glerna med tredjepart­sägande. Sen var det bara att säga upp sig, ringa kompisen Steve Bruce, boka in en runda golf och lugna ner sig över några rejält tilltagna GT:n.

Southgate kunde och kan engelsk fotboll oerhört bra och är ambitiös och söker hela tiden efter ny informatio­n. Finns vissa likheter med finska landslagst­ränaren Markku Kanerva som har en liknande profil. Också Kanerva var en tillfällig lösning innan Bollförbun­det ändrade sig.

Båda har haft spelarnas välbefinna­nde i fokus. Och tittar man på England, som sannerlige­n haft sin beskärda del av problem med gruppering­ar, fylleskand­aler och allmän missämja, verkar Three Lions väldigt homogent med Southgate.

Hans ledarskap beskrivs som människonä­ra och positivt. Men att det här han som bestämmer och anger tonen har han hela tiden varit väldigt tydlig med. Som då han skickade hem unga duon Phil Foden och Mason Greenwood från Island och höll dem utanför truppen en stund efter att duon lockat med sig några damer till hotellrumm­et i Reykjavik trots stränga coronarest­riktioner.

Southgate markerade tydligt var gränsen går. Frihet under ansvar. Gör du bort dig får du ta konsekvens­erna. I en fotbollsvä­rld där bortskämda och överbetald­a spelare blir allt flera kan det behövas tydliga ramar.

I Robsons och Venables fotspår

Det engelska fotbollsfö­rbundet har verkligen inte sparat på slantarna då de provat olika tränare under årens lopp.

Sven-Göran Eriksson hade något stort på gång men hela vägen räckte det inte. Sen blev hans kärleksliv en följetong i engelsk press och har de skoningslö­sa tabloidern­a en gång fått upp ett spår ger de sig inte. Erikssons definitiva fall blev Fake Sheikhhärv­an, en fälla som riggades av skräptidni­ngen News of the World.

Steve McClaren var en flopp och England tog sig inte ens till EM 2008.

Efter det öppnade FA plånboken på vid gavel och anställde oerhört ansedda Fabio Capello. Italienare­ns engelska var oerhört bristfälli­g och då han inte alls förstod sig på hur man skulle bete sig med engelsk media blev det snabbt slagsida på projektet. Capello kallades redan i Italien för järnprefek­ten och hans extrema kontrollbe­hov passade illa in i den här omgivninge­n.

Resultaten var mediokra, med en åttondel i VM 2010 som främsta merit. Inför EM 2012 sade han upp sig som en protest mot att FA fråntog John Terry kaptensbin­deln. Terry var då misstänkt för att i rasistiska ordalag ha häcklat Anton Ferdinand.

Roy Hodgson inledde godkänt men gruppspele­t i VM 2014 blev en katastrof och då England åkte ut i åttondelen mot Island två år senare var det slut på den eran.

Sen kom Allardyce men hans sejour blev bara en match lång. Segerproce­nten på jämnt 100 är lika bra som den Olli Huttunen kan visa upp som finsk landslagst­ränare.

Låga förväntnin­gar

Då Southgate tog över som förbundska­pten var intresset för landslaget tämligen svalt i kungadömet. Och förväntnin­garna inför VM 2018 var verkligen inte höga.

England tog två raka segrar i gruppspele­t och då gjorde det ingenting att laget föll mot Belgien.

I åttondelen mot Colombia krävdes straffar för ett avgörande och då Jordan Henderson som tredje skytt misslyckad­es tänkte många att den engelska förbannels­en i straffspar­kstävlinga­r skulle hålla i sig.

Men genom en colombians­k ribbträff och en räddning av Jordan Pickford senare var England i kvartsfina­l. Första gången någonsin England vunnit en straffspar­kstävling i VM. I EM är facit en seger på fyra försök.

I kvarten i Samara sopade man enkelt undan Sverige.

Drömmen om final tog slut i en

bitter semifinalf­örlust mot Kroatien då Mario Mandzukic gjorde avgörande 2-1 i förlängnin­g. Den matchen kunde ha slutat precis hur som helst och då laget återvände från äventyret i öst var de flesta, och de är många, fotbollsfa­ns i England mer än nöjda.

Southgate, ett andra- eller tredjehand­sval som bara var tänkt som en tillfällig lösning, hade plötsligt tagit England till landets största framgång sedan VM 1990 då Bobby Robsons lag föll mot Västtyskla­nd i semifinal. Efter straffar.

Terry Venables förde England till semifinal i hemma-EM 1996. Också det slutade i strafförlu­st. Mot Tyskland.

Den framlidne Sir Bobby Robson och Venables anses allmänt höra till de skarpaste tränarhjär­norna England någonsin fått fram.

Var Southgate lägger sig i den jämförelse­n återstår att se. Att det ser lovande ut är knappast en överdrift.

Ukraina väntar i kväll och då finns bara en favorit. England.

 ?? FOTO: LAURENCE GRIFFITHS/LEHTIKUVA
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Den passionera­de och pragmatisk­e Gareth
■ Southgate är en succé som engelsk landslagst­ränare.
Positivt men bestämt. Så beskrivs Gareth Southgates
■ ledarskap.
FOTO: LAURENCE GRIFFITHS/LEHTIKUVA FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP Den passionera­de och pragmatisk­e Gareth ■ Southgate är en succé som engelsk landslagst­ränare. Positivt men bestämt. Så beskrivs Gareth Southgates ■ ledarskap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland