Hufvudstadsbladet

Dansk dynamit mot tjeckisk kämparglöd

Danmark och Tjeckien gör upp om att få spela semifinal på Wembley. HBL listar tre nycklar inför kvartsfina­len.

- EINAR ZILLIACUS Fotnot: Tjeckien-Danmark 19.00 på lördag.

● 1. Två välfungera­nde kollektiv Danmark och Tjeckien hör till de lag som fått lagspelet att fungera bäst i årets EM. Efter förlustmat­chen mot Finland gick Danmark över till ett spelsystem med tre mittbackar och offensiva wingbackar, vilket visade sig vara ett genidrag. Det danska spelet har blivit bättre för varje match som gått och mot såväl Ryssland som Wales gjorde man fyra mål efter starka laginsatse­r och bländande anfallsspe­l.

Tjeckien är ett fysiskt och hårt arbetande lag som sett samspelt ut sedan matchminut ett i detta EM. På pappret är laget förhålland­evis anonymt men har visat hur långt en stark stomme av samspelta lagspelare kan räcka i landslagss­ammanhang. Mot Nederlände­rnas underprest­erande storstjärn­or visade man att hunger ofta slår klass.

● 2. Nyckelspel­arna I Danmark kryllar det av duktiga spelare och laget har hela sex målskyttar hittills i EM. Tjeckien är ett hårdare motstånd än Wales eller

Ryssland och målchanser­na kommer sitta hårdare åt. Danskarna har ändå så mycket kreativite­t på mittfältet och farliga kontringss­pelare som Maehle och Braithwait­e på kanterna att de kommer skapa chanser. Gäller sedan för den av Poulsen eller Dolberg som startar på topp att vara tillräckli­gt klinisk framför mål.

I Tjeckien är mittfältar­en Tomas Soucek och anfallaren Patrik Schick de största namnen. Soucek var fantastisk för West Ham den gångna säsongen och har fortsatt i samma stil i EM. Schick är ett av turneringe­ns stora utropsteck­en med fyra mål så här långt. Gäller för de tre danska mittbackar­na att hålla honom borta från målchanser.

3. Matchbilde­n

● Tjeckien vill knappast låta Danmark kontra med fart och kommer antagligen överlåta en stor del av bollinneha­vet åt danskarna och försvara kompakt. Ju längre det står 0–0, desto bättre för tjeckerna. Tar Danmark ledningen i ett tidigt skede kommer Tjeckien tvingas ta risker i anfallsspe­let, vilket kommer öppna alldeles för stora ytor för Danmarks giftiga, snabba anfall.

 ?? FOTO: OLAF KRAAK/LEHTIKUVA-AFP ?? Martin Braithwait­e är en av Danmarks farliga kontringss­pelare.
■
FOTO: OLAF KRAAK/LEHTIKUVA-AFP Martin Braithwait­e är en av Danmarks farliga kontringss­pelare. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland