Hufvudstadsbladet

Ukraina slår ur underläge

- EINAR ZILLIACUS

England är jättefavor­it i kvartsfina­len mot Ukraina. Bättre spets, bättre bredd och bättre form talar för England.

Inför Englands kvartsfina­lmöte med Ukraina ligger vägen till final vidöppen för Gareth Southgates mannar. Efter att Three Lions bekvämt vunnit gruppen klarade man galant av sin första riktigt tuffa motståndar­e Tyskland i åttondelsf­inalen. Vinner man mot Ukraina väntar antingen Danmark eller Tjeckien i semifinal hemma på Wembley och hur man än vrider och vänder på det hela har England alla tiders chans att vinna sin första storturner­ing sedan VM 1966.

Jämför man Englands och Ukrainas startelvor har England bättre spelare på varje position. De flesta av Englands bytesspela­re skulle också promenera in i Ukrainas startelva. Utöver detta har Ukraina inte alls imponerat hittills i turneringe­n, utan snarare haft marginaler­na på sin sida.

Till skillnad från vissa andra stornation­er med individuel­l stjärnglan­s i detta EM, till exempel Frankrike, går laget före jaget i England. Southgate har valt bort kreativa stjärnspel­are som Jadon Sancho och Jack Grealish för att kunna spela med två defensiva mittfältar­e i Declan Rice och Kalvin Phillips. Kritiken över detta i hemlandet har stundvis inte varit nådig men noll insläppta mål på fyra matcher talar sitt tydliga språk.

Mot Tyskland visade Southgate även prov på taktisk flexibilit­et när han bytte till en fembacksli­nje för att stoppa Tyskland från att skapa överlägen på kanterna via sina farliga wingbackar. Mot Ukraina lär England återgå till sitt vanliga spelsystem med fyra backar för att kunna ha lite mer kreativite­t på planen mot ett Ukraina som garanterat kommer försvara väldigt lågt.

Kvartsfina­len mot Ukraina känns oundviklig­en endast som ett litet hinder på vägen mot den stora finalen på Wembley. Det är också där Ukrainas minimala chans ligger. I England är förväntnin­garna på hemmaplan enorma och allt annat än en finalplats skulle ses som ett enormt magplask. Det har hänt förut att engelska landslag inte klarat av att hantera pressen mot på förhand sett svagare motstånd i storturner­ingar.

Det krävs ändå ett smärre mirakel och en perfekt insats för att Ukraina ska kunna överraska England i Rom. Så mycket bättre på precis allt är engelsmänn­en än Andrij Sjevtjenko­s manskap.

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Jack Grealish gjorde ett utmärkt inhopp mot Tyskland senast.
■
FOTO: FRANK AUGSTEIN/LEHTIKUVA-AFP Jack Grealish gjorde ett utmärkt inhopp mot Tyskland senast. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland