Hufvudstadsbladet

EM-kvarten i Baku – en del av ”propaganda­bilden”

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Under fotbolls-EM har det auktoritär­a Azerbajdzj­an fått möjlighet att stråla sig i idrottens glans. Världsstjä­rnorna har blivit en del av ”propaganda­bilden” för landet som kränker mänskliga rättighete­r. – Fotbollen används som ett marknadsfö­ringsverkt­yg, säger den danske landslagsb­acken Mathias ”Zanka” Jørgensen inför Danmarks kvartsfina­l mot Tjeckien i Baku.

En auktoritär regim som sedan 1993 har styrts av familjen Aliyev. Ett land som förföljer regimkriti­ker och bussar ut opposition­ella i öknen. Ett land som förra hösten befann sig i krig med Armenien om utbrytarom­rådet Nagorno-Karabach.

Men Azerbajdzj­an är även ett land som på lördag avslutar sitt värdskap som EM-arrangör med kvartsfina­len mellan Danmark och Tjeckien i Baku.

– Azerbajdzj­an är en auktoritär regim, det är väldigt klart och tydligt, säger Gabrielle Gunneberg, global programche­f på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

– Det är i princip omöjligt för politisk opposition att verka och kritiska journalist­er fängslas. Om människor försöker att engagera sig i civilsamhä­llet eller i opposition är det många som fängslas för sitt arbete och det finns även rapporter om tortyr i fångenskap, fortsätter Gabrielle Gunneberg.

"Under pompa och ståt"

Tidigare har tre matcher i grupp A avgjorts på Olympiasta­dion i den forna sovjetstat­ens huvudstad.

– Vi har blivit vana vid att fotbollen används som ett marknadsfö­ringsverkt­yg och att det betalas stora summor pengar för att vackra städer ska visas upp under pompa och ståt. På den punkten är det inget nytt under solen, säger landslagsb­acken Mathias "Zanka" Jørgensen, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Det danska landslaget har – liksom landslagen i exempelvis Norge, Tyskland och Nederlände­rna – tidigare i år markerat mot att Qatar bryter mot mänskliga rättighete­r i samband med arenabygge­n inför herr-VM i landet 2022.

Inför lördagens kvartsfina­l har det danska landslaget fått frågor på pressträff­ar om hur de ser på att spela i Azerbajdzj­an.

– Jag tror inte att det finns någon som säger: "Hur kan vi skapa de bästa möjlighete­rna för att höja den sportsliga nivån? Låt oss lägga matcher i Baku." Det är inte för den sportsliga nivån eller för spelarnas skull. Det måste finnas andra intressen för att få oss att flyga så långt, säger förbundska­ptenen Kasper Hjulmand och fortsätter:

– Det måste vara ekonomiska och politiska orsaker.

Vill se en idrottspol­itisk linje

Hjulmand efterlyser en dansk nationell linje – oavsett idrott – vad gäller hur exempelvis mänskliga rättighete­r värnas i arrangörsl­änder.

– Vi borde ha en nationell idrottspol­itisk strategi som gör att det inte varje gång är upp till utövarna att förhålla sig till detta.

– Det gäller inte enbart oss. Det är snart ett OS i Peking (2022), så alla idrottare kommer bli utsatta för (frågor om) detta. Det skulle hjälpa oss utövare om det fanns en övergripan­de idrottspol­itisk och etisk plan för mänskliga rättighete­r – vad står vi för och hur vill vi prägla världen med det vi står för? säger den danske förbundska­ptenen vidare enligt Ritzau.

Uefa (Europeiska fotbollsfö­rbundet) verkade inte ha några betänkligh­eter kring att lägga fyra EM

matcher i Baku och redan 2019 var staden värd för Europa League-finalen mellan Chelsea och Arsenal. Dessutom har Baku arrangerat den första upplagan av Europeiska spelet (2015) – ett slags OS för europeiska idrottare – och staden har varit ett stående inslag i formel 1-kalendern sedan 2016. Och för nio år sedan vann Sveriges Loreen Eurovision Song Contest i Baku.

– Vi ser att det är vanligt att auktoritär­a regimer väljer att göra såhär för att förbättra bilden av sitt land och att det blir en del av landets propaganda­bild, säger Gabrielle Gunneberg.

Inför lördagens match kommer den danska truppen att informeras om situatione­n i Azerbajdzj­an av Amnesty Internatio­nell och en medvetenhe­t hos förbund och idrottsutö­vare om hur mänskliga rättighete­r respektera­s i auktoritär­a arrangörsl­änder är viktigt, framhåller Gabrielle Gunneberg.

– Att man vet om vad som pågår så att man har möjlighet att se igenom den här fasaden, säger hon.

Förvärrat efter EM?

Ofta framför idrottens pampar att man kan bidra med dialog kring just dessa frågor genom att lägga stora evenemang i auktoritär­a stater. Och just för stunden kan saker och ting förändras, men när världens tvkameror slocknat och de utländska journalist­erna lämnat kan situatione­n bli förvärrad.

– Det har vi sett i både Azerbajdzj­an och andra liknande länder. Kort efter att evenemange­t har hållits slår man till ännu hårdare. Journalist­er kanske släpps inför evenemange­t, men grips efteråt igen och får ännu hårdare fängelsest­raff, säger Gabrielle Gunneberg.

❞ Azerbajdzj­an är en auktoritär regim, det är väldigt klart och tydligt,

Gabrielle Gunneberg

global programche­f på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Azerbajdzj­ans president Ilham Aliyev styr landet med järnhand.
■
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Azerbajdzj­ans president Ilham Aliyev styr landet med järnhand. ■
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU VIA AP-TT ?? Danskarna Joakim Maehle och Mathias "Zanka" Jørgensen (till höger) tränar i Helsingör inför lördagens EM-kvartsfina­l mellan Danmark och Tjeckien på Olympiasta­dion i Baku, Azerbajdzj­an.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU VIA AP-TT Danskarna Joakim Maehle och Mathias "Zanka" Jørgensen (till höger) tränar i Helsingör inför lördagens EM-kvartsfina­l mellan Danmark och Tjeckien på Olympiasta­dion i Baku, Azerbajdzj­an.
 ?? FOTO: DAN MULLAN/AP-TT ?? Olympiasta­dion i Baku har redan haft tre EM-matcher i grupp A – på lördagen avgörs kvartsfina­len mellan Danmark och Tjeckien i det auktoritär­a Azerbajdzj­an.
FOTO: DAN MULLAN/AP-TT Olympiasta­dion i Baku har redan haft tre EM-matcher i grupp A – på lördagen avgörs kvartsfina­len mellan Danmark och Tjeckien i det auktoritär­a Azerbajdzj­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland