Hufvudstadsbladet

Hjulmand: ”En chans vi aldrig får igen”

Danmark jagar sitt första EM-guld sedan sommaren 1992. Vägen dit ser gynnsam ut för de rödvita. – Det kan vara en chans vi aldrig får igen, säger förbundska­pten Kasper Hjulmand inför kvartsfina­len mot Tjeckien.

- EMIL FORSBERG/TT Läs om kvartsfina­lerna SpanienSch­weiz och Belgien-Italien på www.HBL.fi

Efter hjärtstopp­et på Christian Eriksen och de inledande förlustern­a mot Finland (0–1) och Belgien (1–2) var Danmark skakat och på väg ut ur fotbolls-EM.

Men påhejade av en högljudd hemmapubli­k på Parken besegrade de Ryssland med 4–1 och tog sig till åttondelsf­inal i Amsterdam där Wales städades av med 4–0.

Det är 29 år sedan Danmark senast fick lyfta EM-bucklan, men möjlighete­rna för att få göra igen ser goda ut.

Ungdomarna fyllde tomrummet

I kvartsfina­len på lördag möter man Tjeckien, som slog ut Nederlände­rna, och vinner man den väntar vinnaren mellan Ukraina och England i semifinal.

– Det kan vara en chans vi aldrig får igen. Det är många års arbete för många människor och vi vill göra det bästa av det, säger förbundska­pten Kasper Hjulmand inför matchen, enligt AFP.

Med fixstjärna­n Christian Eriksen utanför laget har andra spelare fått fylla tomrummet – och det har de inte haft några problem med.

Yussuf Poulsen gjorde två mål i gruppspele­t och ersattes i åttondelsf­inalen av stjärnskot­tet Kasper Dolberg som dundrade in två mål i 4–0-segern. Även kantspring­aren Joakim Maehle har imponerat med två mål.

Men frågan är om inte Mikkel Damsgaard är det största utropsteck­net så här långt. 20-åringen hade tre A-landskampe­r på meritlista­n inför mästerskap­et, men har under EM blivit en av förgrundsf­igurerna i det danska laget.

Han låg bakom det mesta framåt när Danmark pressade belgarna och var även framträdan­de i åttondelsf­inalen mot Wales.

– Matchen mot Wales var den största i min karriär. Och nästa match kommer vara ännu större så det blir bara galnare för mig hela tiden, säger han inför matchen mot Tjeckien, enligt AFP.

Det är första gången sedan 2004 som Danmark spelar EMkvartsfi­nal – och den gången blev det respass mot just Tjeckien (0–3).

Schick jagar guldskon

En som minns förlusten väl är danska mittbacken Mathias Jørgensen, då 14 år gammal.

– Jag hade en riktig dålig upplevelse när jag tittade på den på Rådhusplad­sen i Köpenhamn. Då trodde vi att vi enkelt skulle ta oss förbi dem. Och det slutade hemskt, i som jag kommer ihåg det, en regnig dag i Köpenhamn, säger han till Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefas) hemsida.

Det lär inte bli en enkel match den här gången heller. Tjeckiens stekheta anfallare Patrik Schick har vräkt in fyra mål så här långt i turneringe­n, varav det ena ett drömmål från halva planen.

Nu är Schick på jakt efter guldskon, som går till EM-slutspelet­s meste målskytt, och för att ta den måste han först passera utslagne Cristiano Ronaldo som har fem mål i turneringe­n.

– Självklart vill vi att "Pata" ska vinna guldskon. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa honom, säger lagkamrate­r Petr Sevcik.

❞ Matchen mot Wales var den största i min karriär. Och nästa match kommer vara ännu större så det blir bara galnare för mig hela tiden. Mikkel Damsgaard

 ?? FOTO: PIROSCHKA VAN DE WOUW/LEHTIKUVA-AFP ?? Kasper Hjulmand och Danmark är redo för Tjeckien.
■
FOTO: PIROSCHKA VAN DE WOUW/LEHTIKUVA-AFP Kasper Hjulmand och Danmark är redo för Tjeckien. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland