Hufvudstadsbladet

Räikkönen är för långsam i kvalet

Säsongen har hittills inte gått som Kimi Räikkönen och Alfa Romeo hoppats. En ynka poäng har han kört in, den kom i Baku.

- FREDRIK AF PETERSENS

Finländare­n är den äldste föraren i formel 1. Börjar han bli trött? Knappast. I loppen kör han som han brukar men det är i kvalen det inte fungerar. Räikkönen, som aldrig varit en riktig kanon i tidskvalet, blir utslagen i ett tidigt skede i kvalsamman­hangen och med startplats­er långt ner på gridden kan du inte tävla om poäng, i synnerhet inte om bilen inte håller toppklass.

- Vi kommer att testa ett par nya saker så att han kanske kan vara med i andra kvalet på lördag, säger ingenjören Xevi Pujolar inför GP i Österrike.

– Målet är att vara bättre än Williams i kvalet som vi var förra veckan och sedan hoppas vi på ett bra lopp.

– Det är små saker då det gäller inställnin­gar och däck som avgör. Vi har några upplägg som vi jobbar kring.

Stallkamra­ten Antonio Giovinazzi har varit snabbare än Räikkönen i kvalet sex gånger denna säsong. Men i loppen har Räikkönen varit den bäste av de två. Framförall­t på första varvet där han kört upp sig inte mindre än sammanlagt 22 platser i de åtta körda loppen. Då kan man ju undra vad resultaten hade kunnat vara om han kvalat in bättre.

– Vi måste göra bilen snabbare för att kunna vara med i mittfältet, säger Räikkönen.

Har Pujolar intrycket att 41-åringen börjar tappa glöden? - Jag vet inte vad han planerar för nästa år. Kan bara säga att med den Räikkönen jag arbetar med ser jag en Räikkönen som arbetar med samma iver och glädje som förr. Ingen skall komma till mig och säga att han inte försöker och har viljan kvar.

Mercedes gjorde bort sig

Varför slog Max Verstappen Lewis Hamilton så enkelt förra helgen?

Förklaring­en kan vara att Mercedes ställt in bilen på ett märkligt sätt och att det enligt teamchefen Toto Wolff var ett intressant experiment.

– Vi gick en ganska galen väg. En radikal strategi som enligt min mening kanske var något bättre på ett snabbt varv, förklarar, chefsingen­jören Andrew Shovlin.

– Men helheten led och däcken slets. Vi har analyserat det och går vidare.

Vad analysen har gett behåller stallet för sig själv. Inför söndagens lopp ligger fokus på däcken.

– Vi kommer att koncentrer­a oss på att försöka att kyla ner bakdäcken så att de inte slits ner så snabbt.

 ?? FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP ?? Kimi Räikkönen har inte lyckats i tidskvalen.
■
FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP Kimi Räikkönen har inte lyckats i tidskvalen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland