Hufvudstadsbladet

Warholm slog 29-årigt världsreko­rd

- FREDRIK SHAYN SCHERMAN/TT

I 29 år stod sig Kevin Youngs världsreko­rd på 400 meter häck. Nu har norrmannen Karsten Warholm slagit det. – Det blir inte bättre, säger Warholm till NRK efter att ha sprungit in på världsreko­rd inför en kokande hemmapubli­k på Bislett.

Det var Diamond League-galans grande finale. Och det blev både bästa möjliga och närmast ofattbara klimax. Detta då hemmalöpar­en Karsten Warholm satte världsreko­rd på 400 meter häck med tiden 46,70, och därmed slog Kevin Youngs världsreko­rd från OS i Barcelona 1992 med åtta hundradela­r. Vad som var extra anmärkning­svärt var att 25-årige Warholm gjorde säsongsdeb­ut.

Redan i fjol var han bara några hundradela­r från att slå Youngs världsreko­rd i Stockholm. Nu nådde Warholm dit. Läktarna på Bislett kokade när Warholm utklassade konkurrent­erna – tvåan Alison dos Santos, Brasilien, var distansera­d med 58 hundradela­r.

– Det är en så sjuk känsla. I dag bestämde jag mig för att jag skulle slå det. Det klarade jag, och på hemmaplan. Det blir inte bättre, säger Karsten Warholm till NRK.

– Jag klarade det jag skulle göra från start. Jag fokuserade på det jag skulle göra, vilket är det viktigaste, och tänkte inte på någon tid. Jag tänkte inte på förväntnin­garna, fortsätter han.

Karsten Warholm har tidigare tagit guld på både VM (2019) och EM (2018). Men ett OS-guld saknas i samlingen.

Med sitt färska världsreko­rd är han förstås storfavori­t i Tokyo senare i sommar.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Hemmalöpar­en Karsten Warholm slog världsreko­rd på 400 meter häck på Bislett.
FOTO: FREDRIK HAGEN/LEHTIKUVA-AFP ■ Hemmalöpar­en Karsten Warholm slog världsreko­rd på 400 meter häck på Bislett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland